Zbyt wysokie tętno (>180)
-
- Wyga
Witam,
Jakiś czas temu kupiłem swój pierwszy pulsometr i wydaje mi się że mam zbyt wysokie tętno podczas biegania. Dodam jedynie że nie biegam od dzisiaj i to mnie trochę przeraża. Pokonałem już 2 maratony w czasie 3:36 i myślałem że trochę lepiej wygląda sytuacja z moim tętnem. Do rzeczy.
Kiedy wychodzę biegać w teren lub na bieżnie mechaniczną tętno ok 120 po kilometrze rozgrzewki w tempie 10-11km/h puls wzrasta do 145 czasami 150. kiedy przycisnę trochę bardziej to zbliżam się do maksymalnego 190 (195 max). Dodam jeszcze że przy dość wysokim tętnie nie męczę się bardzo i mogę swobodnie rozmawiać i biec tak kilkanaście km.
Moje pytanie brzmi. Jak mam biegać (trenować ) abym obniżył tętno ?
Jakiś czas temu kupiłem swój pierwszy pulsometr i wydaje mi się że mam zbyt wysokie tętno podczas biegania. Dodam jedynie że nie biegam od dzisiaj i to mnie trochę przeraża. Pokonałem już 2 maratony w czasie 3:36 i myślałem że trochę lepiej wygląda sytuacja z moim tętnem. Do rzeczy.
Kiedy wychodzę biegać w teren lub na bieżnie mechaniczną tętno ok 120 po kilometrze rozgrzewki w tempie 10-11km/h puls wzrasta do 145 czasami 150. kiedy przycisnę trochę bardziej to zbliżam się do maksymalnego 190 (195 max). Dodam jeszcze że przy dość wysokim tętnie nie męczę się bardzo i mogę swobodnie rozmawiać i biec tak kilkanaście km.
Moje pytanie brzmi. Jak mam biegać (trenować ) abym obniżył tętno ?
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 43:38
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Nie tylko ty masz tak wysokie tętno podczas spokojnych biegów. Ja maraton zaliczyłem w czasie 3.28 dychę w czasie 41 minut, a moje tętno oscyluje podczas spokojnego biegu (tempo 5:05-5:30) w okolicach 145-160. Tyle, że moje tętno max do ponad 200 (ok 206).
Może masz, źle wyznaczone tętno max? Wyznaczałeś je podczas testu czy wzorem?
Może masz, źle wyznaczone tętno max? Wyznaczałeś je podczas testu czy wzorem?
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
qwert
Zanim zaczniesz się przejmować wysokimi wskazaniami pulsometru, może warto sprawdzić urządzenie (swoją drogą co to za model?).
Ja bym pożyczył od kogoś i porównał wskazania. Jeśli nie masz od kogo pożyczyć, a mieszkasz w okolicach Gdańska to daj znać. Postaram się pomóc.
Zanim zaczniesz się przejmować wysokimi wskazaniami pulsometru, może warto sprawdzić urządzenie (swoją drogą co to za model?).
Ja bym pożyczył od kogoś i porównał wskazania. Jeśli nie masz od kogo pożyczyć, a mieszkasz w okolicach Gdańska to daj znać. Postaram się pomóc.
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Z tego co widzę problemy zaczął się wraz z zakupem pulsometru. A więc najlepszym rozwiązaniem będzie odłożenie go do szuflady i nie zawracanie sobie głowy jego wskazaniami
Powróci radość z biegania, znikną problemy. Pozdrawiam 

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 40m00s
- Życiówka w maratonie: 2h59min09s.
- Kontakt:
Żeby mieć tętno iście książkowe na poziomie zawodowym to trzeba lat, dlatego nie ma też co się przejmować tylko biegać dalej. Albo trzymać się wersji, że pulsometr źle pokazuje. Swoją drogą jeżeli piszesz że maxa masz koło 195, to tętno 120-145 u amatora nie jest takie wysokie dla biegu w granicach 12 km/h...
Natomiast odpowiadając na pytanie jak obniżyć: być cierpliwym, to wymaga czasu i robić dużo treningów tlenowych
Pozdr
Natomiast odpowiadając na pytanie jak obniżyć: być cierpliwym, to wymaga czasu i robić dużo treningów tlenowych
Pozdr
www.runtheworld.pl - bloguję
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
bzdury piszesz kolego, nie ma nic takiego jak książkowe tętno. Trening nie polega na tym by biegac na coraz niższych tętnach tylko poto by na takich samych tętnach jechadz coraz szybciej.kateglory pisze:Żeby mieć tętno iście książkowe na poziomie zawodowym to trzeba lat, dlatego nie ma też co się przejmować tylko biegać dalej. Albo trzymać się wersji, że pulsometr źle pokazuje. Swoją drogą jeżeli piszesz że maxa masz koło 195, to tętno 120-145 u amatora nie jest takie wysokie dla biegu w granicach 12 km/h...
Pozdr
Tompoz
Tompoz
-
- Wyga
Pulsometr to Polar FT7 i myślę że dobrze wskazuje tętno. Wprowadziłem wszystkie dane potrzebne do komputerka i może coś pominąłem ale wątpię bo to proste urządzenie w obsłudze.
Nie przejmuję się bardzo tym lecz trochę mnie niepokoi dlaczego tak wysokie i zaskakujące że tyle biegam i ciągle bez zmian.
Hrmax podałem przybliżone ale chciałbym wykonać test. Może podpowiecie mi jak powinien taki test wyglądać aby wyznaczyć HRmax??
Nie przejmuję się bardzo tym lecz trochę mnie niepokoi dlaczego tak wysokie i zaskakujące że tyle biegam i ciągle bez zmian.
Hrmax podałem przybliżone ale chciałbym wykonać test. Może podpowiecie mi jak powinien taki test wyglądać aby wyznaczyć HRmax??
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
jest ztoba okej ludzie jak są blondynami i brunetami sa wysoko i niskotetnowcami i tyle. Nie słuchaj co tu niektórzy piszą bzdury wszelakie. Moja rada wystartuj w jakis zawodach na 5-10 km i mierz pusl podczas startu w ten spósób nabierzesz wiedzy o tetnie.qwert pisze:Pulsometr to Polar FT7 i myślę że dobrze wskazuje tętno. Wprowadziłem wszystkie dane potrzebne do komputerka i może coś pominąłem ale wątpię bo to proste urządzenie w obsłudze.
Tompoz
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
Dokładnie, pomiary z zawodów są najbardziej wiarygodne, o ile rzeczywiście pójdzie się na całość i nie będzie oszczędzało sił.
Na zawodach jest jeszcze o tyle łatwiej, że dochodzi stres i adrenalina, przez co biegnąc nawet na rozgrzewce tym samym tempem co na treningu ma się niekiedy puls o 20 wyższy niż normalnie.
Na zawodach jest jeszcze o tyle łatwiej, że dochodzi stres i adrenalina, przez co biegnąc nawet na rozgrzewce tym samym tempem co na treningu ma się niekiedy puls o 20 wyższy niż normalnie.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 42:29
- Życiówka w maratonie: 3:27:32
A masz dobrze zwilżone elektrody? Ja np. mam tak, że je dość mocno ślinię i przez jakieś 0,5 km wskazuje normalnie, a potem zaczyna pokazywać tętno z okolic IV zakresu
Po 2-3 km jak zaczynam się już pocić to spada do rozsądnych wartości.