Buty rwią się w tym samym miejscu

ojciec
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:10
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam problem z butami i rujnuje mnie zmienianie ich co najmniej raz na kwartał. Biegam dość dużo, ale raczej nie przez to bardzo szybko zużywam obuwie. Z niedowierzaniem słucham znajomych, którzy mówią, że biegają w jednych butach od kilku lat. Mój problem polega na długiej (roz. 46), ale i zbyt szerokiej stopie. W każdej parze butów bardzo szybko zaczyna mi ona wychodzić bokiem, szybciej w prawym bucie. Wiem, że bardzo żydzę na butach, ale robię to dlatego, że nie mam kasy na wydawanie kilku stów co parę miesięcy. Raz kupiłem buty Asicsa za 450zł i była to jak na razie druga najbardziej wytrzymała para - 1250km i 800km bez dziury. Niby wszystko specjalnie dopasowane do mojej stopy, a wyszło jak wyszło. Jak dla mnie to nieopłacalny interes, bo w Jomach za 89zł zrobiłem dokładnie 2500km, w tym trzy górskie obozy, dwa zimowe. Teraz tak zmieniam buty co kwartał, wydając po 100-200zł za parę. Wszystko i tak przebiły startówki Jomy, w których zrobiłem niecałe 150km i nie nadawały się już do niczego. Zazwyczaj biegam drugie tyle km od momentu porwania butów.

Moje buty, w 2,5 roku zniszczyłem 7 par:
- Joma Hispalis VI - 830km
- Joma Hispalis VI - 760km
- Asics Gel Kayano - 1250km, porwane po 800km
- Joma Speed 118 - 2500km, porwane po 1800km
- Joma Marathon 4000 - 150km, porwane po 60km
- Adidas Duramo 5 - 940km, porwane po ok. 400km (znajomy ma je już 1,5roku)
- Joma Speed 309 - 440km w niecały miesiąc, porwane po 250km

Dwóm ostatnim parom zrobiłem fotki i dodałem w załączniku. Trochę słaba jakość, ale widać o co chodzi.

Proszę o jakieś rady, może wiecie, gdzie można kupić fabrycznie szersze buty? Bo już mnie to zaczyna męczyć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szersze papucie masz w ofercie New Balance. Tzn w ramach jednego modelu mają kilka szerokości buta. Pytanie tylko czy sprzedawcy w sklepach dysponują pełną gamą rozmiarów.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

też to przerabiałem - choć nie w aż tak ekstremalnym wydaniu; szukaj papci ze wzmocnieniem w miejscu łączeni siateczki z podeszwą
dla przykładu - takie na pewno dadzą radę:
Obrazek
ale może wystarczy już takie coś:
Obrazek

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Proponuję sandały :) Na pewno się nie rozwalą ;)
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
stooowa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

"Buty rwią się..." :bum:
Awatar użytkownika
lipton
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:44

Nieprzeczytany post

Ja miałem podobny problem, jak zaczynałem biegać w zeszłym roku w butach Asics 1160, opisywałem szerzej tutaj:
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 60#p594476

Generalnie jestem osobą na której buty się "drą". Wcześniej grałem ponad 10 lat w siatkówkę, zużyłem pewnie z 15 par butów i większość pękała mi w tym miejscu (tam gdzie Tobie).

Obecnie biegam w Asics Nimbus 13 i jestem mile zaskoczony jeśli chodzi o "czuły punkt", bo nie byłem zbyt przekonany do tych butów, a zrobiłem w nich już prawie 1350km i miejsce, które standardowo byłoby już podarte jest w bardzo dobrym stanie. No ale żeby nie było zbyt kolorowo to w Nimbusach z kolei siatka zaczęła drzeć się dokładnie z drugiej strony, od wewnętrznej części stopy, w miejscu zgięcia, aczkolwiek jeszcze 2 tygodnie temu wszystko było ok i buty były (jak na mnie) w bardzo dobrym stanie.
10k - 40:50 - 23.05.2015 / 15k - 1:03:56 - 23.11.2014 / 21k - 1:31:38 - 30.03.2014 / 42k - 3:16:26 - 11.10.2015
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=44539]Blog[/url] -> [url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=44554]Komentarze[/url]
[url=https://connect.garmin.com/modern/profile/filiplipowski]Garmin Connect[/url]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ