Bieżnia elektryczna - nadwaga - ból kolana

proxima
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, od miesiąca biegam, 3x w tyg po 5km, teraz zwiększam trochę trening, i po przebiegnięciu 7km, bardzo dobrze się czułem, ale po 30 minutach zaczeło mnie boleć kolano tylko prawe. Myślę, że to chyba przez obuwie, bo biegam w zwykłych jakiś nike typowych halówkach. Mam bieżnie elektyczną, 186cm/92kg/19lat. Boję się, że to jakiś początek kontuzji :/ co poradzicie?
PKO
garmin.sklep.pl
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43
Życiówka w maratonie: 3,32

Nieprzeczytany post

Przy bieganiu jest tak, że jak nie miałeś jeszcze kontuzji to będziesz ją miał. Być może nastąpiło małe zmęczenie materiału. Na pewno trzeba pomyśleć o butach typowych do biegania dobranych do Twojej wagi ( w tym celu proponuję odwiedzić jakiś dobry sklep biegacza ). Miesiąc biegania to krótki czas na to aby Twój organizm przystosował się już do zwiększonej aktywności. Staraj się poznać swój organizm ( czasami trzeba zmniejszyć obciążenie ). Póki co odpuść trochę, stosuj wcierkę z maści przeciwbólowej/przeciwzapalnej i czekaj na efekty.
proxima
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

no teraz odpoczywać bedę 2 dni, i buty napewno kupię, tylko jakie, może ktoś używał jakieś i poleca? Jak ja pójdę do sklepu to mi coś wcisnął, bo nie znam się na tym obuwiu.
Awatar użytkownika
MPOMJ
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 57 min 51 sec

Nieprzeczytany post

dobierz buty na bieżni w sklepie sportowym..oczywiście niech to zrobi dobry specjalista...w Intersporcie świadczą takie usługi
Biegam zawsze i wszędzie :-)
10 km - 57min 51sec
HM - 2h 15min
Teraz maraton? ...będzie próba 17 maja ;-)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w intersporcie nie mają pojęcia o niczym nigdzie wcale.

osobiście radzę schudnąć.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
proxima
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Schudnięcie to po części też mój plan, tylko bez obuwia dobrego na początku będzie ciężko. U mnie w mieście to tylko Martes jest ze sportowych :/
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39

Nieprzeczytany post

W sieci Martes poszukaj tych butów
http://www.sklepmartes.pl/kobieta-obuwi ... lbrus.html
w sklepie internetowym mają pomylone strony i buty męskie są w zakładce butów damskich
Proste buty bez zbędnych wspomagających technologii.Ze względu na częściową amortyzacje bieżni powinieneś spróbować biegać bez butów.
Na początku krótkie dystanse stopniowo je zwiększając.Tym samym wzmocnisz nogi i poprawisz technikę
proxima
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

jutro ide do martesu i przymierze je, zobacze co polecą, na co patrzeć podczas kupowania takich butów?
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

weź numer większe niż normalnie chodzisz,ponieważ stopa podczas wysiłku puchnie
proxima
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

bylem w marteśie i polecili mi buty Asics , ale akurat nie mieli. Ogolnie dla mnie polecali buty na wysokiej podeszwie. Co o tym myslicie?
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jaki model Ascicsa ci polecali? Uzasadnili dlaczego na wysokiej podeszwie?
Niżej artykuł o butach lekkich.Moim zdaniem w sam raz dla kogoś początkującego,a tym bardziej na bieżnię mech.
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=5023

Uważam,że twój ból kolana związany jest po części z przeciążeniem i nieprawidłową techniką biegu.
Obuwie nie ma nic do rzeczy.Halówki nie są stworzone do biegania długodystansowego,ale po części wymuszają prawidłową technikę biegu.
Nie da się w nich biegać lądując na piętach,przynajmniej po asfalcie.No ale ty biegasz w nich na bieżni mech.która ma trochę amortyzacji.
Możliwe,że zbyt mocno uderzasz piętą o podłoże,a amortyzację przejmuje kolana.Staraj się biegać ze śródstopia.
Ląduj na przodostopiu,lub na całej stopie,niech twoje nogi będą dla ciebie amortyzacją,a nie żel pod piętą w bucie.
Opanowanie prawidłowej techniki nie jest łatwe,dobrze by było gdyś miał kogoś kto ci pokaże jak zacząć.
Bardzo często dla osób zaczynających bieganie liczy się tylko jeden cel-Jak najszybciej schudnąć.
A najskuteczniejsze będzie częste bieganie,ale ciało nieprzyzwyczajone do obciążeń doznaje urazów
A więc daj trochę ciału odpocząć,biegaj bezbólowo,pracuj nad techniką,a jeżeli już chcesz zmienić buty to na lekkie,z zerowym lub minimalnym spadkiem pięta-palce,miękkim zapiętkiem i elastyczną podeszwą
proxima
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

powiedzieli, że będzie lepsza amortyzacja
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bo są niekompetentni
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Kolana bolą bo muszą boleć. Na początku ścięgna mocno nie nadążają za wzmacnianiem się mięśni. Mięśnie przebudują się powiedzmy w dwa miesiące, a ścięgna w pół roku, bo są znacznie słabiej ukrwione i mają większą gęstość. Najtrudniejsze u początkujących to właśnie przetrwać ten krytyczny okres pierwszych paru miesięcy.
Najlepiej nie zwiększać objętości zbyt szybko, jak boli, to pauzować do pełnego ustania dolegliwości i tyle. Ból to niekoniecznie kontuzja, może być właśnie takie przeciążenie, ale lekceważenie tego już do kontuzji może doprowadzić.
The faster you are, the slower life goes by.
proxima
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To nie wiem kupować buty czy poczekać? W sumie już mnie nie boli te kolano i dziś znowu będę biegał
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ