BUTY "Z KOLCAMI" NA ŚNIEG

Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

fog pisze:
MPOMJ pisze:Ja polecam Salomony na snieg
Na śnieg super, ale na lodzie poślizg jest duży. Ktoś zakładał na Speedcrossy jakieś kolce/nakładki?

Po co wam te nakładki, jak samemu można zrobić dobre buty na lód, ze starych butów, koszt to zakup kolców do opony rowerowej oraz kleju do szyb samochodowych tudzież, do akwarium.

Pytho2 Bugrip są zrobione w identyczny sposób, na kolcach z opony rowerowej.

Kolec i to lepszy bo do szpica
Obrazek

można kupić w cenach 0,5-1,5 zł za sztukę, np tutaj: http://rowertour.com/schwalbe-kolec-alu ... owych.html

do tego dokupić klej http://allegro.pl/wurth-klej-do-szyb-sp ... 24027.html

wywiercić dziurki w bucie odpowiedniej grubości i głębokości, zalać klejem o konsystencji silikonu ( uwaga bardzo mocno klei i brudzi) zatapiamy kolec, uzupełniamy klejem i czekamy do wyschnięcia, Gwarantuje wam że gorzej niż Spirit czy Pytho to zrobione nie będzie.
A efekt identyczny jak w oryginale.

można też kupić kolce takie jak są w pytho i spiritach czyli z płaska końcówką, cena ta sama.
Ilość kolcówi ich rozmiesczenie można samemu dobrać, ewentualnie podpatrzeć oryginały.
Speedcrosy i wiele innych par butów nadają się do tego idealnie.

Tylko jeden warunek - klej musi być do szyb samochodowych, jest baardzo mocny, i elastyczny w każdym zakresie temperatur.

Pozdrawiam i do zobaczenia na oblodzonym szlaku :)
PKO
Awatar użytkownika
fog
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:27
Życiówka w maratonie: 3:43:09

Nieprzeczytany post

Nakładki mają tę zaletę, że można je założyć w momencie doatrcia do oblodzonego terenu, niestety nie mam "komfortu" biegania po jednolitej nawierzchni... Nie twierdzę że "zrób to sam" jest złym sposobem, ale niestety nie zawsze ma zastosowanie.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2014, 13:31 przez fog, łącznie zmieniany 1 raz.
chester99
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

czy rzeczywiście te 'kolce' działają na śniegu? Myślę że i tak można się wywalić chcący albo niechący :)
Fajna metoda działa !
Awatar użytkownika
jarek_bb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:40
Życiówka w maratonie: 3:36:50

Nieprzeczytany post

Ja w tych moich biegałem i po asfalcie (lód, zbity śnieg) i po terenie. W obu przypadkach sprawdziły się bardzo dobrze - żadnych poślizgów. Problemem pewnie byłoby bieganie po asfalcie bez śniegu/lodu - szybko by się zniszczyły.
trucho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:37

Nieprzeczytany post

jedz_budyn dzieki za pomysl.
Chyba sobie kupie kupie w decathlonie ekideny i je będę tuningował w ten sposób ;)

Pytałem o asfalt, bo biegając po mieście na razie większość chodników jest nie odśnieżona, ale czasem ktoś się trafi kto odśnieży porządnie i wtedy kawałek niestety biegnie się po asfalcie.

Zastanawiam się czy buty do trailu w takich miejskich warunkach dadzą radę na takim śniego. Myśle np. o Cascadii.
sojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

trucho pisze:w jaki terenie biegasz? Po mieście?
Wieś i las. Na wsi mamy tak, że na drodze jest ubity śnieg albo lód i tam doskonale się sprawują. Gorzej jest na świeżym śniegu, na którym nogi trochę uciekają.

A propos tuningu myślę o kupnie ekidenów, nawierceniu ich w układzie 4 na pięcie 6 z przodu i wkręceniu śrub z łbem stożkowym http://www.art-nierdzewne.pl/243-m3, od spodu kontrowanych płaską nakrętką http://www.art-nierdzewne.pl/38-din-439-niska.
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja przez kilka sezonow uwazalem ze da sie obejsc bez kolcow - problematyczny byl w zasadzie co roku przelom marca i kwietnia kiedy w gorach (konkretnie w gorcach) jest po szlakach sam lod, ale nawet wtedy jakos udalo sie z reguly pocwiczyc rownowage ;) teraz natomiast troche bardziej powaznie biegam a i jest jakas dziwna zima, pogoda (przynajmniej do zeszlego tygodnia) byla taka ze bylo lodu bardzo bardzo duzo, do tego nabawilem sie kontuzji i tym bardziej nie chce ryzykowac wysokich lotow wiec zakupilem w koncu kolce, a konkretnie model icebuga spirit. no i to jest naprawde rewelacja ! na pierwszym treningu spotkalem kumpla ktory mnie postraszyl ze jest megaslizgawica, ja przebieglem w ten dzien trase (nomen omen) icebug winter traila i pomyslalem sobie po tym biegu tak: lod moze i byl, ale dla mnie go nie bylo :) but nie ujechal nigdzie, nawet na fragmentach gdzie lod az blyszczal (no szklaneczka po prostu) :) sam but wydaje sie byc solidny (choc z tym osadem jeszcze poczekam, jakos ostatnio niszcze buty, ostatnie speedcrosy wytrzymaly mi 450km i juz siateczka poszla), material z ktorego jest zrobiony jest super - but mimo ze wpadlem tez w dziure podlodowa z blotkiem - nie wypil wogole wody. a wyglada wlasnie ten material bardzo solidnie wiec mam nadzieje ze jednak te buty wytrzymaja kapke dluzej :)

ps: no i majac taki but jednak czlowiek jest spokojniejszy, zaraz wilcze gronie, potem icebug winter trail, pogoda jest wariacka, ale nawet jesli bedzie lod to ja spie spokojnie ;)
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

LoveBeer, zdarzały Ci się przelotówki po suchym asfalcie? kolce nie przeszkadzały?
wysłałam do przedstawiciela zapytanie właśnie o model spirit:)
trucho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:37

Nieprzeczytany post

Ja też o to pytałem. Podobno kolce są wytrzymałe, ale jak mają być przelotówki to lepiej sprawdzą się pytho tylko,
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

narazie bez przelotowek, ale jak wyzej, kolce olx sa na stale, wiec po asfalcie byloby mocno srednio, choc za to po lodzie napewno lepiej :)
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzięki! przed chwilą dostałam taki oto e-mail:

Buty do biegania w warunkach zimowych to zdecydowanie Pytho BUGrip z dynamicznymi kolcami. SPIRIT również, ale to model na krótsze dystanse np. do biegów na orientację przede wszystkim w wiosna-jesień. Jest wąski i mniej komfortowy na długie biegi.
Polecam starszy model MR2 BUGrip EXTREME w promocyjnej cenie 199,- również z dynamicznymi kolcami.
Rozmiary 37-41 co pół numeru.

prawie bym zamówiła, gdyby nie te systemy wspierające :echech:
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Atrakcyjna cena, ale coś skromna ta rozmiarówka. Ten "starszy" model to but damski czy unisex?
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://icebugrunning.pl/?product=mr2-bugrip-extreme

pytałam się o damskie; model starszy, wyprzedaż, więc pewnie nie wszystkie rozmiary będą dostepne; cena przystępna, ale ta ilość gumy pod piętą i ochrona pronacji ... myślę gorączkowo :hahaha:
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Ja bym brał, na śniegu i tak nie odczujesz tej amortyzacji :)
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

To jednak unisex'y. ale w ramach wyprzedaży zostały tylko małe rozmiary. Szkoda.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ