Czy to jest odpowiedni ubiór na bieganie zimą?

muczak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam drogich forumowiczów! :)

Poszukuję rad w sprawie ubioru na zimę. W moim rejonie temperatury spadają obecnie poniżej -10 stopni.
Przygodę z bieganiem rozpoczęłam jakiś czas temu. Niestety już od paru miesięcy przestałam biegać i bardzo chciałabym wznowić moją biegową przygodę :)

Zanim to jednak uczynię chcę się odpowiednio ubrać, bo nie uśmiechają mi się choroby ani przeziębienia.
Nie ma kompletnego pojęcia jak się ubrać na bieg. Czytałam już bardzo wiele porad, ale nie zmienia to faktu, że nie wiem czy mój strój jest odpowiedni.
Dlatego chciałabym przedstawić moje pomysły w poniższych punktach i prosić o komentarz oraz poradę!

1. Zostaję przy butach letnich, zainwestuję za to w grubsze i dłuższe skarpetki.
2. Szykuję się z zakupem leginsów. Cieńszych, uniwersalnych, na cały rok, a na nie założę wygodne dresy.
3. Zastanawiam się nad kupnem termoaktywnej koszulki. Tyle dobrego już o niej naczytałam :P Na nią bądź zwykłą oddychającą koszulkę (jeśli termoaktywnej nie jednak nie zakupię) założyłabym cienki polar z długim rękawem bądź bluzę.
4. Kurtka... Mam jesienną kurteczkę na deszczowe i wietrzne dni. Nie jest zbytnio ocieplana. Czy taka kurtka założona na wcześniejsze dwie warstwy wystarczy? Waham się również z zamiarem kupna kamizeli. Takiej zimowej, turystycznej np. z decathlona. Założyłabym ją na polar bądź bluzę.
5. Komin, czapka i rękawiczki będą nieodłączonych elementem mojego stroju!
6. No i oczywiście tłusty krem na twarz!!! :)

Wiem, że najlepiej będzie jak pójdę biegać i sama zobaczę czy jest mi komfortowo, czy może za ciepło albo za zimno :P

Nie zmienia to jednak faktu, że będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki! :)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kamizelki nie kupuj, raczej się nie sprawdzają - jeśli w tułów będzie ciepło, to w ręce za zimno, a jeśli w ręce ok, to tułów się zagrzeje.

koszulka oddychająca, termoaktywna, techniczna, to wszystko to samo.

w poszulce, polarze i kurtce będzie tobie prawdopodobnie za ciepło. ale każdy ma inną tolerancję, więc wyjdzie w praniu.

w każdym razie twój zestaw jest ok :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Kamizelka -szkoda pieniedzy lepiej kupic softschelljacke (ostatnio kupilem i nie zaluje
w miejscach gdzie sie czlowiek pocii specjalne wcinki z lzejszego materialu,
tak ze pot odprowadzany jest szybko na zewnatrz- akurat na zime). Polecam
Zamiast kilku bluz bawelninych dobra Kurtka.
Moje przemyslenia po chorobie. "Dobry trening to szybki trening na ktorym malo sie spocisz!"
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

muczak pisze: ... Przygodę z bieganiem rozpoczęłam jakiś czas temu. Niestety już od paru miesięcy przestałam biegać i bardzo chciałabym wznowić moją biegową przygodę.
Ubranie jak ubranie - wiele watkow na ten temat Ci podano.
Ja natomiast mialbym pewne waptliwosci, czy ZACZYNANIE biegania przy mrozach ponizej -10 stopni, to najlepszy pomysl...

Sila rzeczy bedziesz "łykać" ustami duze ilosci bardzo zimnego powietrza - jesli stopniowo sie do tego przyzwyczajalas przez kilka tygodni (na zewnatrz 1 stopien, -2, -4, -7 etc.), to -15 nie zrobi Ci krzywdy.
Ale jesli piszesz, ze od kilku miesiecy nie biegasz - czy nie lepiej zaczekac, az bedzie mniej zimno (podobno juz pod koniec tygodnia ma byc sensownie, czyli okolice 0)?
Nie jestem medykiem - jednak wydaje mi sie, ze bez wczesniejszego "zahartowania sie", nagle wyjscie na bieganie przy duzym mrozie moze nie byc najzdrowsze?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2014, 21:53 przez Robert, łącznie zmieniany 1 raz.
Kamel24
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:55
Życiówka w maratonie: 3:38:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rok temu biegałem przy -20st. Ubierałem się na cebulkę z szalikiem na ustach. Bezpośrednie wdychanie zimnego powierza przy takich temp. może być groźne dla zdrowia.
Dla Biegaczy 20% zniżki na szkolenia bhp w Warszawie. Lubię Kamel24 na fb: https://www.facebook.com/Kamel24
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kamel24 pisze:Bezpośrednie wdychanie zimnego powierza przy takich temp. może być groźne dla zdrowia.
To znaczy do czego może doprowadzić?
Nazwanie psa Cezar nie robi z niego Imperatora
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

z tego co wiem, to są okej tylko te kolce odpadają. natomiast nie chce mi się wydawać dwa razy więcej na Yaktraxy - także zamówiłem właśnie te i to z tego sklepu, który wskazałaś.
Awatar użytkownika
MPOMJ
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 57 min 51 sec

Nieprzeczytany post

mi kamizelka windstopper na biegi 10 km się właśnie sprawdza w temperaturze ok.0 st..najlepiej samemu sprawdzić
Biegam zawsze i wszędzie :-)
10 km - 57min 51sec
HM - 2h 15min
Teraz maraton? ...będzie próba 17 maja ;-)
tomiangelo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja dziś pierwszy raz wybrałem się pobiegać. Zakupiłem potrzebny ubiór. Miałem na sobie skarpety grube długie, buty z koreczkami do gry w piłkę (Turfy) na orlikach. Bielizna termoaktywna 4F, na spodnie spodenki biegowe Kalenji. na górę dodatkowo zwykła koszulka i kurtka kalenji Essential Wind. Zwykłe rękawiczki i zwykła czapka. Warunki -8 stopni śnieg bez wiatru. Teraz wnioski: następnym razem nie założę zwykłej koszulki bo czułem że mi gorąco jest a koszulka cała mokra, czapka tak samo mokra. Reszta spoko ale czułem zimno w okolicach kolan ;/
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

patryckab pisze:Słuchajcie czy takie nakładki na buty Waszym zdaniem będą dobrym rozwiązaniem ?
Dodam tylko ze zaczynam tak naprawde powaznie biegac. Wczesniej było to iście rekreacyjne :)
Zapytaj w sport guru :hahaha: . Może Ci podpowiedzą. Na 6 postów napisanych od rejestracji w 4-ech zachwalasz ten sklep jak katarynka :hej: .
Szarotka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Szkoda, że na tym forum to takie powszechne.
Na ślubnym, na którym byłam dłuższy czas, wszelkie próby reklamy były od razu kasowane.

Nie wiem też, czy taka reklama jest skuteczna.
Ja akurat omijam szerokim łukiem te sklepy, które już zdążyły mi obrzydnąć przez bezmyślne wciskanie ich w co drugim poście. :lalala:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ