Witajcie,
Na początek trochę faktów o mnie:
38 lat
biegam od sierpnia 2013
przebiegłem już ok. 500 km (tylko w styczniu 107)
moje obecne tempo to ok. 6 min/km (początkowo miałem 8 min/km)
zaczynałem od 3km, obecnie ok. 10-12km / trening przy 2-3 treningach tyg.
schudłem z 99kg (sierpień) do 84kg obecnie
specjalnej diety nie trzymam, po prostu odstawiłem cukier, dojadanie między posiłkami, batoniki, słodzone napoje i piwo (alkohol)
przyznaję, że piję sporo kawy z dużą ilością mleka, herbaty prawie w ogóle nie piję, bo nie lubię, zaś wodę mineralną (głównie Muszynianka z mineralizacją ok.1900) w dużych ilościach piję po treningach, ponieważ bardzo się pocę (po bieganiu ciuchy są całe mokre) i w ten sposób próbuję się nawodnić
generalnie czuję się dobrze
ostatnio nie byłem chory
Mój problem: krew i jej wyniki.
Ostatnio zrobiłem badania krwi/moczu i niestety nie jest fajnie.
Poniżej szczegóły - dla porównania podaję również wyniki z dwóch wcześniejszych badań (ze stycznia 2013, gdy jeszcze nawet nie myślałem o bieganiu i z początku grudnia 2013).
Parametr wynik sty.13 wynik gru.13 wynik sty.14
Hemoglobina 15,4 g/dl 14,5 g/dl 13,7 g/dl
Hematokryt 43,9 % 42,8 % 42,0 %
Erytrocyty 4,99 M/ul 4,71 M/ul 4,7 M/ul
Leukocyty 5,1 K/ul 4,3 K/ul 3,8 K/ul
Płytki krwi 185 K/ul 151 K/ul 170 K/ul
Wszystkie te parametry są w dolnej granicy normy lub już poniżej normy.
Jak widać pogarszają się.
Lekarz oczywiście nic nie wniósł. Powiedział, że to jeszcze nie anemia, ale wyniki mogłyby być lepsze...
Co mam wg Was zrobić?
Czy warto zrobić jakieś dokładniejsze badania na żelazo, magnez, nie wiem, co jeszcze... ?
Zmiany w diecie? Suplementy?
Izotoniki? Czytałem, że można samemu taki "izotonik" przygotować: woda + miód + sok z cytryny + szczypta soli?
Może jakieś preparaty multiwitaminowe?
Z góry dziękuję za porady
Pozdrówka z Warszawy
Niedokrwistość, anemia, przetrenowanie?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Napój izotoniczny nic tu nie pomoże. Ale może skonsultuj się z jakimś hematologiem.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Czyli więcej B12 i żelaza? A co z magnezem?
Może po prostu zacząć łykać jakieś tabletki?
Może coś takiego: Olimp Vita-min Multiple Sport
http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/oli ... e_sportn_1
Czy to wystarczy?
A jeśli nie chemia, to czym dietę urozmaicić, aby dostarczyć brakujących witamin i pierwiastków?
Może po prostu zacząć łykać jakieś tabletki?
Może coś takiego: Olimp Vita-min Multiple Sport
http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/oli ... e_sportn_1
Czy to wystarczy?
A jeśli nie chemia, to czym dietę urozmaicić, aby dostarczyć brakujących witamin i pierwiastków?
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
WPK wyniki masz takie-siakie , bez polotu ale nie ma tragedii. Napisz jak sie czujesz, czy masz moc na treningu, potrafisz utrzymać tempo biegu, z rana budzisz sie pełen energii.
Przeczytaj poniższy artykuł o anemii sportowej i daj znać jak to sie ma do twojej osoby.
http://www.sportacademy.pl/smf/index.ph ... 286.0.html
Przeczytaj poniższy artykuł o anemii sportowej i daj znać jak to sie ma do twojej osoby.
http://www.sportacademy.pl/smf/index.ph ... 286.0.html
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za link do artykułu.
Przeczytałem go i dodatkowo pokazałem swoje wyniki wieloletniej pielęgniarce.
Wniosek był taki, że rzeczywiście to raczej jest anemia sportowa, ponieważ z żelazem (mimo braku badania wprost żelaza) jest OK - wskazują na to inne wyniki.
Co do mojego samopoczucia, to generalnie jest OK, nie mam objawów typowych dla anemii.
Może tylko sprawa szybkości, póki co ciężko mi zejść poniżej 6 min/km. Biegam odcinki po 8-12 km (rekord 15 km) co 2-3 dni.
Pewnie mam za słabe nogi, albo moja technika biegu jest nie do końca poprawna.
Jeśli próbuję biec szybciej, to po ok. 2 km zaczyna mi brakować tlenu i mocy i muszę zwalniać do truchtu.
Przejrzałem też swoją dietę i generalnie wygląda na to, że za mało się nawadniam (będę więcej
) i wprowadziłem więcej warzyw zielonych (brokuły, sałata, itd.).
Tak przy okazji, to czy macie może jakieś namiary na sprawdzonego lekarza sportowego w Warszawie, który wie co to jest anemia sportowa i będzie rzeczywiście mógł doradzić co i jak?
Pytam wprost Was, bo uważam Was i to forum za najlepsze źródło wiedzy i doświadczenia...
Przeczytałem go i dodatkowo pokazałem swoje wyniki wieloletniej pielęgniarce.
Wniosek był taki, że rzeczywiście to raczej jest anemia sportowa, ponieważ z żelazem (mimo braku badania wprost żelaza) jest OK - wskazują na to inne wyniki.
Co do mojego samopoczucia, to generalnie jest OK, nie mam objawów typowych dla anemii.
Może tylko sprawa szybkości, póki co ciężko mi zejść poniżej 6 min/km. Biegam odcinki po 8-12 km (rekord 15 km) co 2-3 dni.
Pewnie mam za słabe nogi, albo moja technika biegu jest nie do końca poprawna.
Jeśli próbuję biec szybciej, to po ok. 2 km zaczyna mi brakować tlenu i mocy i muszę zwalniać do truchtu.
Przejrzałem też swoją dietę i generalnie wygląda na to, że za mało się nawadniam (będę więcej

Tak przy okazji, to czy macie może jakieś namiary na sprawdzonego lekarza sportowego w Warszawie, który wie co to jest anemia sportowa i będzie rzeczywiście mógł doradzić co i jak?
Pytam wprost Was, bo uważam Was i to forum za najlepsze źródło wiedzy i doświadczenia...
-
- Zaprawiony W Bojach
Może spróbuj odstawić kawę. Ja odstawiłem (a piłem ca 7 dziennie) i znacznie mi się polepszyło :
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 25#p650625
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 25#p650625
-
- Rozgrzewający Się
Mogę spróbować ostawić. Albo przynajmniej ograniczyć. Może nie piję 7 kaw dziennie, ale 3-4 już tak. 5 też się zdarzy.
Pewnie poranna kawa zostanie, ale już w ciągu dnia mogę ją wyciąć.
Dzięki za radę.
Pewnie poranna kawa zostanie, ale już w ciągu dnia mogę ją wyciąć.
Dzięki za radę.