Bolące "coś" w nogach w trakcie i po bieganiu.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
ejdzbikej
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Otóż, jakiś miesiąc temu zacząłem biegać. Biegam głównie po parkach,chodnikach i asfalcie - nienawidze tłuć się w miejscu na bieżni na silce. Zaczalem od 3km co drugi dzień, teraz średnio biegam 6km 3-4 razy w tygodniu. Buty mam typowo do biegania + specjalne żelowe wkładki pomagajace w amortyzacji.
Kilka dni temu podczas biegu zacząłem odczuwać ból w dolnych częściach obu nóg, mniej więcej pomiędzy dołem łydki a stopą - po wewnętrznej stronie. Stawy skokowe i kolana sa absolutnie ok - zero bólu czy jakiegokolwiek dyskomfortu, , nie mam pojęcia co to jest ( może ścięgna? a jeśli tak to dlaczego?) Załączam zdjęcia poglądowe ognisk bólu. ( Boli podczas biegania i jak naciskam na te miejsca palcem, ból jest "punktowy" - boli dokladnie tylko tam gdzie zaznaczone, nie rozprzestrzenia sie przy naciskaniu na wiekszy obszar jak np w przypadku stłuczenia.
Bede wdzięczny za każdą pomoc :)
Bartek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Shin splints, sporo o tym napisane na tym forum, sporo też ćwiczeń wspomagających. Przyczyną jest najczęściej zła technika i tempo biegu. Amortyzacja samego buta, jak by nie była dobra, jest niestety złudna, i tak przy złej technice cały ciężar ciała przechodzi na piszczele. Trzeba biegać płynnie i bardziej amortyzować krok łydką, co jest dość trudne jak się biega wolno. Jak się tym nie zajmiesz od razu to będą problemy, nawet złamania zmęczeniowe po dłuższym czasie.
kiss of life (retired)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ