Runtastic PRO jak mierzy odległości ?
- Szybki90
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam , no mam takie pytanie od miesiąca używam apki Runtastic PRO w wersji najnowszej 4.2 i chodzi mi o ten pomiar odległości jak to jest dokładnie 0.74 km to jest 740 metrów a np. 2,5 km to 2500 metrów tak to jest czy jak ? Czy dokładnie mierzy przebiegniętą trasę czy nie bardzo ? Ewentualnie co polecacie dokładniejszego z takich apek czy lepiej inwestować w jakiś inny gadżet niż w apke na smartfona.
NEVER GIVE UP
- Szybki90
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Ja wiem czy dziwne pytanie wydaje mi się ,że nie pytam bo tak mnie zastanawia i postanowiłem się spytać jak to jest z tym gps-em w smartfonie jak mierzy odległości. A co polecasz w takim razie z takich urządzeń do mierzenia dystansów ?
NEVER GIVE UP
- zbiniek
- Wyga
- Życiówka na 10k: 51:59
- Kontakt:
Polecam poczytać jakiś artykuł o GPS, np. http://pl.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System Tak naprawdę dużo zależy od algorytmów zawartych w urządzeniach: w zegarkach czy aplikacjach. Bo zauważ, że dzięki GPS znasz tylko pozycję w danym czasie. A bardzo istotna jest sama analiza danych punktów pomiarowych, czyli np. sposób obliczenia średniej, odległości, narysowanie ścieżki na mapie itp. Pytanie o sposób obliczania (wyświetlania) wyników raczej powinien być kierowany do autorów sprzętu, aplikacji.
Wg mnie to, co widzisz w danym momencie w jakiejś aplikacji, jest jakimś tam wynikiem sformatowanym. Można to porównać do komórki w Excelu: masz wpisaną wartość 1,2349, a komórka sformatowana do jednego miejsca po przecinku pokaże Ci wartość 1,2.
Wg mnie to, co widzisz w danym momencie w jakiejś aplikacji, jest jakimś tam wynikiem sformatowanym. Można to porównać do komórki w Excelu: masz wpisaną wartość 1,2349, a komórka sformatowana do jednego miejsca po przecinku pokaże Ci wartość 1,2.