Nurtujące pytanie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Tomson25
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie !! :)

Biegam od jakiś 8 miesięcy mniej/bardziej aktywnie.

Moje rekordy na dystansach : 6km poniżej 25minut

10km 43:30minuty

Przygotowuję się powoli do pierwszego oficjalnego półmaratonu.

Moim celem jest pobiegnięcie dystansu półmaratońskiego na spokojnie powiedzmy 5minuty/km.
A na 10km dojście do 40miut lub poniżej o 1 sekundę.

Mój dotychczasowy plan ,który stosuję od niedawna wygląda tak:

Poniedziałek 15km w tempie 5miunty/km
Środa 6km w tempie 4:30 minuty/km
Niedziela 6km w tempie 4:10 minuty/km

Ten plan powyżej sam go ułożyłem z myślą ; poniedziałek-rozbieganie pod półmaraton , niedziela: przygotowanie pod prędkościowy bieg,który robię z dużym bardzo wysiłkiem,ale udaje mi się.

Proszę o doradzenie planu,który pozwoli na spokojnie przygotować się do półmaratonu i jednocześnie zejść do 40miunt na 10km.

Na bieganie,moge przeznaczyć 3 dni w tygodniu.

Obawiam się,też,ze moim błędem może być za krótka rozgrzewka. Możecie polecić swoje ? Ich plan ? Powtórzenia ? czas trwania.

Dziękuje,wszystkim za rady.

Pozdrawiam :)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Biegajac trzy razy w tygodniu bedzie trudno zejść do 40 minut.
Trudno, ale nie niemożliwe, skoro teraz robisz 43.
Ale jest tu juz rzeźba (tuning programu po każdym tygodniu praktycznie) i przez internet nie podjalbym sie tego zrobić, powinieneś skontaktować sie z jakimś "żywym" trenerem w swojej okolicy.
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Adam, czy trochę nie przesadzasz? Wydaje mi się, że jest grupa osób, które biegają dychę w 40min tak od czapy, bez specjalnego indywidualnego treningu.
Awatar użytkownika
Ewa123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40,16

Nieprzeczytany post

deepblue pisze:Adam, czy trochę nie przesadzasz? Wydaje mi się, że jest grupa osób, które biegają dychę w 40min tak od czapy, bez specjalnego indywidualnego treningu.
Co to znaczy? Wstają z fotela i biegają 40 min/10 czy też wcześnie mają do czynienia z jakimkolwiek sportem i płynnie wchodzą w bieganie? Bo to są diametralne różnice.
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ewa123 pisze:
deepblue pisze:Adam, czy trochę nie przesadzasz? Wydaje mi się, że jest grupa osób, które biegają dychę w 40min tak od czapy, bez specjalnego indywidualnego treningu.
Co to znaczy? Wstają z fotela i biegają 40 min/10 czy też wcześnie mają do czynienia z jakimkolwiek sportem i płynnie wchodzą w bieganie? Bo to są diametralne różnice.
Przypadków jest bardzo wiele. Mam na przykład kolegę, który pobiegał kilka miesięcy metodą "wychodzę z domu i walę gazem ile mam siły aż padnę". Taką "wysublimowaną" metodą zszedł bardzo szybko poniżej 40min. Do dziś nie ma pojęcia co to jest na przykład HR, interwał, nie wspominając o OWB1 itd. Jak sam mówi "bieganie jest fajne, bo nie trzeba skomplikowanego treningu, wychodzisz z domu i wciskasz gaz". Jak mu opowiadam o swoim treningu, monitorowaniu tętna, mierzeniu mleczanu to patrzy na mnie jak na debila :-)
I byłoby to śmieszne..gdyby nie to że on chyba jest szybszy ode mnie ;-)
Tak więc ludzie mają różne predyspozycje i niektórym 40'/10km przychodzi dość łatwo bez trenerow i specjalnych planów.
ojciec
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:10

Nieprzeczytany post

Znajomego szykuję na 37 min w debiucie. W podstawówce coś tam biegaliśmy razem - parę razy w roku zawody bez treningu.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Ewa123 pisze:
Jest więcej takich "talentów" jak myślisz.
Tomson25
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dodam,że jestem dosyć młoda osobą , mam 18lat.

Jeszcze nie tak dawno biegałem 6km-30minut a na 10km 48-50minut , teraz z dużym wysiłkiem,ale daję radę 4:10 minuty/km przy 6km.

Może wina leży też po tym,ze do tego czasu w którym biegam doszedłem sam : biegając od samopoczucia/siły w dany dzień itp. bez żadnych interwałów ( tzn pewnie jakieś występowały,ale na pewno nie celowo).

Proszę o dalsze rady.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No ale co z tego, że taka grupa jest. Czy ja powiedziałem, że to nie możliwe? A ty skąd, wiesz, że kolega Tomson jest z takiej grupy?

Tomson - jest jedna dobra zasada. Że jeśli trening "idzie" to nie ma sensu zmienianie czegokolwiek. Jeśli widzisz, że się rozwijasz to rób to co robiłeś. Jak zaczniesz mieć problemy, regres lub zastój, to napisz i może wtedy Deepblue czy Rolli Ci poradzą, narazie to jest błądzenie po omacku.
Tomson25
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie potrafię ocenić na razie czy ten mój powyższy plan przyniesie zastój/regres,ponieważ nie dawno taki ustaliłem.

Dlatego stąd, moje wątpliwości czy taki powyższy będzie odpowiedni,przygotowujący pod półmaraton oraz złamanie przełamanie 40minut na 10km.

Powtórze,jeszcze zapytanie o rozgrzewkę-ćwiczenia. Wydaje mi się,ze nie uzyskam lepszego czasu, bez porządnej,odpowiedniej rozgrzewki przed biegiem.
Radek_1988
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Proponowałbym, żebyś wziął udział jakimś biegu na 5tke. Jak złamiesz 20 minut na 5tke, to zaczniesz myśleć o złamaniu 40 na 10, bo to nie jest taka prosta sprawa.
Tomson25
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przez pierwsze km, nie ma problemu utrzymania 4/km , tak więc 5km spokojnie w 20minut.

Proszę o dalsze komentarze ! :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Tomson25 pisze:Powtórze,jeszcze zapytanie o rozgrzewkę-ćwiczenia. Wydaje mi się,ze nie uzyskam lepszego czasu, bez porządnej,odpowiedniej rozgrzewki przed biegiem.
Tu masz o rozgrzewce w relacji do wysiłku jaki czeka Cię po rozgrzewce:
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=15&id=5027
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ