pepe126p pisze:Dzisiaj rano: ok.100g płatków (owsiane- 5 łyżek, orkiszowe- 3 łyżek, żytnie- 2 łyżki)
To jest najlepsze rozwiązanie smakowe ;P. Ile można jeść wyłącznie płatki owsiane... Heh przeglądam tu każdy post dotyczący płatków i chyba jestem jednym z nielicznych, który "wpierdziela" płatki owsiane, górskie, orkiszowe, żytnie zalane zimnym mlekiem lub jogurtem naturalnym. Mi to smakuje i fajnie zapycha... oczywiście wrzucam jakieś dodatki. Polecam różne olejki spożywcze. Mój ulubiony pomarańczowy, karmelowy, ananasowy.
E, pewnie nie. Po proistu nie chce się pewnie ludziom rozpisywać.
Ja móię/piszę "owsianka" a jakbym miała wymieniać to za każdym razem (to znaczy "razem" w rozumieniu tworzenia raz na jakiś czas podstawowej mieszanki w większej ilości na zapas) jest to trochę inna mieszanka różnych płatków + dodatek kaszy jaglanej i/lub gryczanej, komosy, szarłatu.
Zasadniczo, raczej bazuję na zbożach bezglutenowych + owies, choć czasami trafia się orkisz, lub żyto.
tak samo gotuję to zasadniczo na wodzie, a potem dodaję albo mleko kokosowe, albo kogiel-mogiel, albo masło orzechowe, albo gotuję na jakimś soku owocowym.
A ostatnio dziecko przywlokło hit: banany zmiksowane z jajkami ( na ogół 1 banan na 2 jajka, jak za geste dodać wody, jak za rzadkie dodać banana) + przyprawy (cynamon, wanilia) i z tego normalnie smaży się naleśniki.
Moje dzieci ostatnio napychały takie naleśniki owsianką (moją
) i masłem orzechowym
Tez fajny pomysł na śniadanie.