Jak poprawić czas n 3 km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
KruchyDBWA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Chciałbym poprosić o pomoc doświadczonych biegaczy. Muszę poprawić swoje czasy na 3 km, który teraz wynosi 14:20 (wspomnę tylko ze mam 28 lat i ważę 100kg) Skończyłem 3 letnią przygodę z siłownią, zrobiło sie troszke nudno no i masy nalapałem prawie do 120 kg ale to stare czasy. Przyznam że od kiedy zacząłem biegać dużo przyjemniejsze stały sie treningi kickboxing-u. Biegam 4 razy w tygodniu od 30-40min i w tym czasie robie od 5-7 km. Podpowiedzcie czy mam biegać więcej razy,dłuższy okres czasu czy wogóle jeszcz coś innego. W niektóre dni robie 2 treningi dziennie np:zaraz po pracy okolo 14 biegne 5km a pózniej wieczorkiem 20:45 kickboxing albo jakiś crossfit.
Z tym czasem na 5 km chciałbym zejść poniżej 13:30
Ostatnio zmieniony 20 sty 2014, 18:37 przez KruchyDBWA, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Bartek96
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:37

Nieprzeczytany post

Najpierw przebiegnij może dobrze odmierzone 5km ;)
Wtedy pewnie coś będzie można doradzić..
"Jeśli jeszcze odychasz ,możesz też walczyć"
KruchyDBWA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

sorki ten czas to jest na 3 km
KruchyDBWA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

i tytuł postu też pokręciłem ponieważ czas który chce poprawic to czas na 3km
sorki z moją gafę :(
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na początek spokojnie wystarczy zwyczajne luźne bieganie. Stopniowo zwiększaj dystans, ale niekoniecznie tempo! Z czasem dojdź do 50-60 minut biegu, ale raczej nie przebiegaj w tym czasie więcej, niż 8,5-10,5 km. Tempo oczywiście także zwiększaj, ale bardzo powoli i stopniowo, pamiętając stale o przyjemnej intensywności biegu.
Raz na jakiś czas możesz dodać szybszy trening, np. 3-3,5 km w tempie 5:10-5:15.

Tak w ogóle, to fajnie, że pokazujesz, że się da! 100 kg, kupa mięcha, jak sądzę, i zdolność utrzymania tempa 4:47/km przez ponad 14 minut! Super, taką wydolnością nie może się pochwalić niejeden młodzian ważący o prawie połowę mniej!
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
KruchyDBWA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za wskazanie drogi bo w temacie biegania jestem zielony a jak cos juz robie to chce to robic dobrze.
Bedę informował o postepach i w razie czego dopytywał.
Pozdrawiam.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ