Dzien startu, moze nieco chlodno ale w sumie pogoda byla wrecz wzorowa jak na maraton. jesli chodzi o korzystanie z ubikacje przed startem to oczywiscie kolejki byly ale nie na tyle dlugie aby "popuścić"

Jak sie dalej okazalo 30 km nie pokazal mi "swej niszczacej potegi". Dalej i dalej i na ok 36-38 zaczalem słabnąc ale nadal bylo znosnie. Ostatnia dluuuuuga prosta to byla niesamowita walka, to co najbardziej uwielbiam w bieganiu martonow, po ktorej lekki podbieg. Potem juz nieco z gorki i finisz. Mijajac linie mety na tablicy wynikow widzialem czas 3:08 wiec odejmując poślizg miedzy startem elity a moim wyliczylem, ze wyszlo ok 3:06. Nie mylilem sie, wyszlo 3:06:30. Srednie tempo z calego biegu na garminie wyszlo mi 4:22 min/km. Na calej trasie mnóstwo kibicow w tym pare razy spotkałem naszych rodaków z polską flaga. Oczywiscie meta zorganizowana jak przystaje na jeden z najwiekszych maratonow na swiecie. Sprawna obsluga, medale, mnóstwo picia, batonikow, przekasek itp Po jakims czasie znaleźliśmy sie z ciarawazem, ktory minął linie mety w bardzo dobrym czasie 3:16. Po masazu wychodzimy ze strefy troche zdjec, chłodzenie nog w lodowatej fontannie. Maraton w Chicago mozna podsumowac na jeden sposob - mistrzostwo w kazdym calu. Każdemu, kto chcialby sprubowac atmosfery "mega maratonu" zdecydowanie polecam ten bieg. Po tym jak w Berlinie wprowadzono losowanie od 2014 roku jest to chyba juz jedyna szansa aby pobiec w maratonie z serii World Maraton Majors bez losowania i kwalifikacji. Choc patrzac na wzrastajaca z roku na rok liczbe uczestnikow pewnie i w Chicago zrobia losowanie lub kwalifikacje. Atutem Chicago jest to, ze trasa maratonu biegnie szerszymi ulicami niz np. w Berlinie wiec nie ma az takiego tloku.
Najprawdopodobniej pojade tez do USA na wiosenny maraton. Jesli ciarawaz znajdzie cos płaskiego, szybkiego to chyba trojkę bede próbował łamać jednak za oceanem. Amerykanska zyczyliwosc i optymizm połączone ze sprawną organizacja daja bardzo bobre "podłoże" do zlamania 3h. Mozna jeszcze tylko dodac - organizatorzy maratonow w Polsce uczcie sie !

Fotki wrzucę dzis nieco później.