bol kolana w trakcie biegu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
madridista011
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Podczas niedawnego treningu, gdy przebieglem ok 8km zaczelo mnie bolec kolano. Najpierw byl to delikatny bol z zewnetrznej strony kolana, a potem ostre klucie gdzies z tylu kolana. Po jakichs 500m podjalem probe i skonczylo sie znowu bolem. Na drugi dzien nic mnie nie bolalo i normalnie gralem w pilke. Uplynal tydz treningow i nic, ale podczas ostatniego sytuacja sie powtorzyla i bol powrocil. Eliminuje on automatycznie z biegu i pojawia sie dopiero po min 30min treningu.

Biegam od 2,5 miesiaca w butach przeznaczonych do biegania, gram w pilke 2 razy w tyg, a tygodnowo robie 4-5 treningow po min 7km. Zastanawiam sie, czy nie ma to zwiazku z pewnym wydarzeniem na boisku. W okolicach wiosny tamtego roku grajac w pilke, gdy mialem wyprostowana noge oberwalem kolanem przeciwnika w swoje od strony wewnetrznej. Bolalo ponad miesiac, ale moglem funkcjonowac normalnie. Dokuczalo mi praktycznie tylko, gdy mialem dluzszy czas wyprostowana noge.

Jak myslicie co to moze byc? Odnosnie lekarzy wiadomo jak to jest, trzeba sie samemu najpierw zorientowac w temacie, bo wizyty moga sie ciagnac tygodniami zanim lekarz wystawi trafna diagnoze.
Obrazek
PKO
Adso76
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:43

Nieprzeczytany post

Kiedyś po dłuższym biegu też mi się włączył ból kolana, na tyle ostry, że uniemożliwiał bieg. Poradziłem sobie dwuetapowo: dorażnie kupiłem taką opaskę neoprenową na kolano a poza tym zacząłem wzmacniać zewnętrzna i wewnętrzne mięśnie nóg (które są słabo obciążane podczas biegu, ale jak są wzmocnione to odciążają kolano). Do tego drugiegu użyłem takiego prostego gadżetu zwanego "leg magic", ale według mnie na każdej siłowni znajdziesz jakieś sprzęty do wzmazniania tych mięśni. Opaska zadziałała doraźnie na tyle dobrze, że krótko po wystąpieniu tego bólu kolana miałem zaplanowany maraton i przebiegłem go z tą opaską na kolanie bez bólu.
Awatar użytkownika
synergia_mj
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witaj!
Jeżeli odczuwasz delikatny ból po wysiłku a podczas jego trwania pojawiają się dźwięki stawowe i nigdy nie miałeś żadnej kontuzji, może to znaczyć że swoje stawy kolanowe są przeciążone.

Piszesz,że bywasz na spacerach,niewykluczone,że powinieneś popracować nad techniką ustawiania kończyn dolnych. Co to oznacza,zwracamy wagę na dwa aspekty:

1. PRAWIDŁOWA OŚ KOŃCZYNY DOLNEJ -jak ją wyznaczyć? drugi palec - środek rzepki kolana - kolec biodrowy przedni górny (struktura kostna miednicy). Są to trzy punktu które podczas każdego ruchu muszą być w jednej prostej linii. Kolano podczas stania, chodu nie może uciekać do środka oraz uciekać na zewnątrz. Powinno pozostać bez wychwiań stabilnie na podłożu w osi.
2. PŁASZCZYZNA PODPARCIA STOPY tzn. stopa powinna mieć kontakt z podłożem przez piętę, brzeg boczny stopy i całe przodostopie. Ważne jest to żeby brzeg przyśrodkowy nie dotykał podłogi.

Mam nadzieję,że nieco pomogłam:)
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ