Mocny zakres niskie tętno ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

harpaganzwola pisze:
barcel pisze:
harpaganzwola pisze:Tętno 180 po wybieganiu, czy choćby po 2 zakresie to za wysoko. Takim sposobem się przetrenujesz a nic nie wytrenujesz. Drugi zakres to powiedzmy tętno 160, może trochę więcej. Wybieganie nie więcej jak 150.

puls to jest indywidualna sprawa, mam kolegę, który biegał zakresy na pulsie 180, a na 10k miał 29min :p

to jest indywidualna sprawa i każdy musi poznać swój organizm :-)
zależy od tętna maksymalnego i jak długi był ten odcinek tego zakresu. Bo co innego jest biegać 6-8 km zakresu (biega się szybciej) a co innego 15 km (wolniejsze tempo). A jakie miał maksymalne?

właśnie zależy od maksymalnego, czyli nie jest standardowo przypisane do drugiego zakresu 160, tak jak zostało napisane wcześniej.

PS. Zakres był długi bo 15km, a maksymalne nie pamiętam dokładnie, ale lekko powyżej 200.
PKO
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

lekko powyżej 200, czyli biegł ten zakres na ok 88 proc tętna 15 km. Zawodnik 29 min/dychę na tak wysokich tętnach biegał by ciągły trening
R.S.
Krychlis
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Czytając niniejszy wątek, tak z ciekawości po ostatnich dwóch treningach patrzyłem co się dzieje z moim tętnem po treningu. I u mnie wyglądało to tak:
Założenia wyjściowe:
Moje tętno spoczynkowe (HR Rest): 41
Tętno maksymalne (HR max): 186
vdot: 55,
10km w czasie 38:00

we wtorek robiłem interwały 5x1200 m na odpoczynkach 4 minutowych w truchcie z prędkością: 3:37 min/km. Do tego 500 m rozgrzewki i na końcu 500 m schłodzenia. Tętno pod koniec 1200 m odcinków wychodziło mi w okolicach 165-172. Po treningu średnie tętno wyszło mi 147... pod koniec tego schłodzenia tętno spadło mi w okolice 138. A recovery heart rate (tętno restytucyjne) po 2 min. miałem 94 (bpm wyszło 44)

wczoraj miałem easy run 17 km, tempo średnio 04:53 min/km, średnie tętno wyszło mi 134 i recovery heart rate 2 min. po treningu również wyszło mi 94...

Ale absolutnie nie podejmuję się analizy powyższych danych:)... ale zdarza się, że w/w tętna po podobnych treningach są wyższe, np. o 5 bpm. Myślę, że to zależy od baaardzo wielu czynników danego dnia: sen, odżywianie, waga, wilgotność powietrza, deszcz, wiatr, itp.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

harpaganzwola pisze:lekko powyżej 200, czyli biegł ten zakres na ok 88 proc tętna 15 km. Zawodnik 29 min/dychę na tak wysokich tętnach biegał by ciągły trening
Nie pamiętam dokładnie wartości, czy to było 205 czy 210, bo podczas badań bardziej interesowały mnie własne wyniki.
Chodziło o zobrazowanie, że tętno 160 to nie standardowa wartość dla drugiego zakresu.

Niemniej kolega takie miał tętno podczas zakresów, wiem, bo razem z nim biegałem te zakresy.
No i na 10 000m biegał 29:11 ?? coś koło tego.
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

barcel pisze:
harpaganzwola pisze:lekko powyżej 200, czyli biegł ten zakres na ok 88 proc tętna 15 km. Zawodnik 29 min/dychę na tak wysokich tętnach biegał by ciągły trening
Nie pamiętam dokładnie wartości, czy to było 205 czy 210, bo podczas badań bardziej interesowały mnie własne wyniki.
Chodziło o zobrazowanie, że tętno 160 to nie standardowa wartość dla drugiego zakresu.

Niemniej kolega takie miał tętno podczas zakresów, wiem, bo razem z nim biegałem te zakresy.
a w jakim tempie ten zakres biegał, pewnie coś koło 3.20
R.S.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

harpaganzwola pisze:
barcel pisze:

a w jakim tempie ten zakres biegał, pewnie coś koło 3.20
zależy w jakim okresie, ale w zakresie 3:25-3:35
dr1321
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć
Jestem nowy na tym forum ale chce się dołączyć do rozmowy na ten temat

To że masz takie a nie innego tętno pokazuje ci to że organizm jest dobrze natlenowany a twój mózg ma wystarczającą ilość tlenu. Nie zapomnij że za cały twój organizm decyduje mózg, czyli oznacza to że tlen w komórkach(mięśniach) jest w wystarczającej ilości a poziom zagęszczenia krwi dwutlenkiem węgla jest niski. To wszystko w tym temacie.

Dla pocieszenia cię, Styl w jaki oddychasz podczas biegania odpowiada twojemu organizmowi poprzez dostarczenie mu odpowiedniej ilości tlenu w odpowiednim czasie, a co za tym idzie niskie tętno. Nie musi być bardzo wysokie tętno jak w trakcie wysiłku żeby krew była bogata w tlen.
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja biegam ciągłe na zakresie pod koniec conajmniej 174, czesto 186 i nie jest to jakieś wielkie zmęczenie
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ