unikaj maszyn i unikaj ćwiczeń izolowanych, czyli nie rób treningu kulturystycznego, to nic ci nie da, jeśli nie szykujesz się do zawodów kulturystycznych bądź nie jesteś kobietąleandros pisze:Siemacie!
Pisano wiele o siłowni na tym forum. Ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Dlatego zwracam się do was, szczególnie do tych ćwiczących na siłowni. 19 lat, 183 cm wzrostu, 75 kg.
Na siłowni zawsze ćwiczyłem tak przez 4 miesiące w kolejności:
- wypychanie na suwnicy w górę 4 serie po 10 powtórzeń po 80kg
- wypychanie ciężaru siedząc 4x10x16kg
- łydki na maszynie 4x10x35kg
- dwugłowe uda na maszynie 2x10x19kg 2x10x22kg (ale teraz już opuszczam to ćwiczenie)
- podciąganie nóg złączonych, kat 90 stopni 4x10
- czworogłowe na maszynie 10x16kg 10x19kg 10x22kg 10x25kg
- mięśnie piersiowe na maszynie 4x10x25kg
- brzuch na maszynie 4x10x40kg
- mięśnie grzbietu na maszynie. na klatkę 3x10x25kg. Drążek łapię w najwęższym miejscu, najszerszym i środkowym. Analogicznie robię na grzbiet, ale 3x10x30kg
- chwyt młotkowy 2x10x5kg 2x10x7,5kg
- unoszenie hantli na przemian stojąc 2x10x5kg 2x10x7,5kg
I tak. Czy mam przez następne 4-5 miesięcy kontynuować ten zestaw ćwiczeń? Czy coś zmienić? Mój podstawowy cel to szybszy bieg(HM poniżej 1:40 w kwietniu, 10 km poniżej 45 minut), ale i lepsza postura. Nie myślę tu o wyglądzie Bolta, ale i Farah nie jest upragnionym celem. Jeśli miałbym to określić, to między Kirani'm James'em albo David'em Rudish'ą.
używaj ćwiczeń, gdzie używa się więcej stawów niż jeden, np deadlift, czy pull ups, renegade row czy thrusters
możesz robić jeszcze deadlift na jednej nodze
martwy ciąg to podstawowy ruch człowieka, np podnosząc z ziemi skrzynię
jak masz możliwość dostępu do kettlebells to nie zastanawiaj się tylko korzystaj z tego ;p
dobre ćwiczenie to spider-walk, bądź leopard-walk, dzięki temu poprawisz gibkość, siłę, wytrzymałość oraz poprawisz się w sprincie, już po 1 miesiącu poczujesz różnicę, wystarczy 10minut dziennie, pewnie nie wytrzymasz tyle, mało kto tyle potrafi wytrzymać, to skróć czas
miłego bólu