dziwny zapis tetna

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
aniol1979
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49,30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

spotkal sie ktos mozez takim dziwnym zapisem tetna z garmina?: http://www.endomondo.com/workouts/285622075/9997820
nie biegam zbyt czesto z paskiem hr i nie mam w tym temacie zbyt duzego doswiadczenia.o ile z gpsem to slyszalem,ze zcasem moga dziac sie cyrki,to o pasku hr raczej na cos takiego nie trafilem.domyslam sie,ze to raczej blad pomiaru,ale ciekawi mnie taki rowny spadek w dosc dlugim czasie.czekam na info,czy ktos juz mial takie przypadki w garminie.pozdr
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

A jaki to Garmin? Może bateria jest już słaba albo umieszczasz go w złym miejscu?
aniol1979
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

fr610,bateria w polowie byla naladowana,wiec to napewno nie to.trzymam o tam,gdzienzawsze-na nadgarstku:-)
Obrazek
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Chodzi mi o pasek hrm :)
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09

Nieprzeczytany post

aniol1979 pisze:fr610,bateria w polowie byla naladowana,wiec to napewno nie to.trzymam o tam,gdzienzawsze-na nadgarstku:-)

Kolega miał taki problem z paskiem, że po jakimś tam dystansie tętno spadało. Podobno znany problem garminów(310XT), wymiana paska na nowy bezproblemowa(w serwise Garmina).
jbednarek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49:03
Życiówka w maratonie: 4:16:02
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:Podobno znany problem garminów(310XT), wymiana paska na nowy bezproblemowa(w serwise Garmina).
W moim przypadku serwis Garmina nie wymienił paska, pomimo to, że wskazania były bardzo, ale to bardzo niewłaściwe. Odwołania nic nie pomogły, pasek leży w szafce i jest bezużyteczny, gwarancja już minęła.

Tak więc ten powszechnie chwalony serwis nie jest taki idealny. Wysłałem im zegarek z zapisem HRM z paska, to co pokazywał to wartości, które nie mogły wystąpić. Nic to nie pomogło. A używałem pasek od dłuższego czasu i wiem co powinien pokazywać. Baterie oczywiście wymieniałem.
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

jbednarek pisze:W moim przypadku serwis Garmina nie wymienił paska, pomimo to, że wskazania były bardzo, ale to bardzo niewłaściwe. Odwołania nic nie pomogły, pasek leży w szafce i jest bezużyteczny, gwarancja już minęła.
Dziwne to, co piszesz. Ja kilka dni temu odebrałem przesyłkę z nowym paskiem z serwisu. Jak zgłaszłałem, to powiedziałem tylko, że mam problem z paskiem i że wymiana baterii nie pomaga. Pan nawet specjalnie nie wnikał, o jaki problem chodzi. Spytał tylko o numer seryjny zegarka, z którym był kupiony, spisał adres i kazał czekać na przesyłkę. Nic więcej. Starego, uszkodzonego paska nie musiałem nigdzie odsyłać. Ponadto przysłali mi tę nową wersję (bodajże HRM-3) choć w zestawie miałem poprzednią edycję. Zastanawia mnie, od czego to zależy.
R2r
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 4.14

Nieprzeczytany post

Podłączę się pod temat. Mój Garmin 310 (plus pasek HRM od starego FR50) pokazuje:
Lap Avg pace/Lap Avg HR/Lap Max HR:
5:48 / 175 / 188
5:30 / 167 / 201
5:31 / 147 / 172
5:35 / 149 / 169
5:28 / 131 / 144
5:25 / 129 / 134
5:16 / 130 / 134
5:10 / 132 / 136
5:10 / 134 / 137
5:08 / 135 / 142
5:07 / 135 / 139
4:59 / 138 / 142
Zastanawiam się, czy wskazania z pierwszych kilometrów to właśnie "znany problem 310XT", bo chyba tak duży spadek / uspokojenie tętna nie jest możliwe (zwłaszcza przy zwiększaniu prędkości)? jak również raczej nie czułem tętna na poziomie 200 - mimo, że myślę czasem o pracy podczas biegania :)
Awatar użytkownika
szy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:01
Życiówka w maratonie: 3:19:17

Nieprzeczytany post

Ja mam to samo przy Garminie FR305, zarówno z paskiem od FR50, jak i FR305. Kiedyś badałem temat na forach garmina, wyszło, że ten typ tak ma...
aniol1979
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

TOMPOZ zapytal mnie na endo,czy przypadkiem nie mialem zalozonego czujnika odwrotnie(znaczy sie napisem "garmin" do gory nogami)?ale jeszcze poki co,nie odpisal na pytanie,jaki ewentualnie moglo by miec to wplyw. hoc przyznam,ze w tym przypadku,reczywisce moglo tak byc,sic! co wy na to?
Obrazek
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

aniol1979 pisze:TOMPOZ zapytal mnie na endo,czy przypadkiem nie mialem zalozonego czujnika odwrotnie(znaczy sie napisem "garmin" do gory nogami)?ale jeszcze poki co,nie odpisal na pytanie,jaki ewentualnie moglo by miec to wplyw. hoc przyznam,ze w tym przypadku,reczywisce moglo tak byc,sic! co wy na to?
bo Pan Tompoz ma pulsometry od 2003 roku i trochę zębów na tym zjadł. Proponuje przeprowadzenie eksperymentu trening z załozona opaska odwrotnie i klasycznie. w ten sposób wykluczymy albo potwierdzimy moja teorię.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
RavS
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja odnotowałem podobny problem w Polarze, tętno za zegarku zaczęło spadać od 130 przez 100 aż do 70 pod koniec treningu, ale wykres nie wyglądał tak ładnie, był poszarpany jakby czujnik gubił się i raz łapał poprawną wartość, raz nie. Powód był bardzo prosty - zbyt luźny pasek. Niby przylegał i wszystko było ok, ale jak byłem spocony to zaczynał się ruszać. Teraz mam go dość ciasno i problem nie występuje.
Obrazek
aniol1979
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

RavS pisze:Ja odnotowałem podobny problem w Polarze, tętno za zegarku zaczęło spadać od 130 przez 100 aż do 70 pod koniec treningu, ale wykres nie wyglądał tak ładnie, był poszarpany jakby czujnik gubił się i raz łapał poprawną wartość, raz nie. Powód był bardzo prosty - zbyt luźny pasek. Niby przylegał i wszystko było ok, ale jak byłem spocony to zaczynał się ruszać. Teraz mam go dość ciasno i problem nie występuje.
wlasnie,w tym sek.rozumiem,gdybybyly skoki.ale tak rowny spadek,moze sugerowac ze podczas jednego treningu stalem sie tytanem biegania:-) TOMPOZ,sprobujmy zatem zweryfukowac twoja teorie.no,chyba ze juz to zostalo zrobione,i nie ma takiej potrzeby!
Obrazek
Awatar użytkownika
RavS
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przeprowadziłem wspomniany eksperyment. Polar RCX5, czujnik wpięty na pasku "do góry nogami", zapis tętna bez zastrzeżeń.

BTW to mój setny post, juhuu! ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
tomek_runner
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:32

Nieprzeczytany post

miałem kiedyś podobny problem z zapisem tętna. Przebieg krzywej wyglądał prawie identycznie. Rozwiązanie zagadki było banalnie proste: okazało się że podczas dość szybkiego biegu pasek zsunął się i znajdował się z ok 10cm poniżej miejsca w którym go zakładałem. Po skróceniu paska tak by się już nie zsuwał problem zniknął.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ