Run log czy endomodo- etui czy bez!

Marcinoxdd
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Endomodo ścina na zakrętach, bo aktualizuje metry co 40-50m, dlatego jak pokaze 20m przed zakretem a 30 za to po prostu rysuje sobie linie ze skosa i przez to jest troche nie dokładne. Ale lepiej biegac z tel wrazie jak cos sie stanie, a korekty trasy mozna poprawic na stronie :)
PKO
Awatar użytkownika
Jaca_CH
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:57
Życiówka w maratonie: 3:28:03

Nieprzeczytany post

rudnickir pisze:co ma rodzaj aplikacji do problemów z gps w Waszych telefonach to nie wiem...
Ano to ma - trening zarejestrowany aplikacją Endomondo - dystans: 10,36 km w tym odcinki w tempie 3:56; 4:06; 4:18.... Ja naprawdę nie biegam w takim tempie!
Plik z tego treningu wyeksportowany z ENDO i wgrany do Sports Trackera - dystans: 9,23 km i tempa od 4:50 do 5:20.

Tak więc to nie kwestia GPS w naszych telefonach (choć zgadzam się, że na dokładność pomiarów należy wziąć poprawkę) tylko algorytmy wyliczania odległości w ENDO są jakiś dziwne :niewiem:
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To po co wgrywasz plik z endo do sport...?:) Endo używam kilka lat , od jakiegoś czasu zegarka - nie widzę różnicy jeśli chodzi o dokładność. Dokładnie w tych samych miejscach informuje o pełnych kilometrach. Inaczej było kiedyś na telefonach z gorszym gps...czasami zawieszał się gps by po chwili nadrobić dystans , skoki, niedokładność. Takie programiki to tylko orientacyjne dane do zabawy - jeśli ktoś oczekuje dokładności co do metra to gratuluje podejścia. Proponuje wziąć 5 różnych telefonów i zrobić taki sam odcinek wtedy zobaczysz ile zależy od modelu telefonu, a nie od samej aplikacji.
Awatar użytkownika
Jaca_CH
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rudnickir pisze:jeśli ktoś oczekuje dokładności co do metra to gratuluje podejścia.
Nie oczekuję dokładności co do metra. Ba, nie oczekuję co do 10 metrów. Ale błąd rzędu 20% jest dla mnie nie do zaakceptowania. I nie jest to jednostkowy przypadek. Zdarzyło się to już kilkakrotnie tylko w przypadku rejestracji treningu aplikacją ENDOMONDO.
rudnickir pisze:To po co wgrywasz plik z endo do sport...?:)
Akurat tak się stało, że gdzieś w połowie grudnia "zawiesił" mi się dostęp do web service'u w Sports Trackerze. Niby mogłem rejestrować trening na telefonie na ST ale nie mogłem przejrzeć go na kompie i nie mogłem wyeksportować pliku gpx. Zmuszony byłem powrócić do rejestracji treningu na ENDO. A tu znowu takie numery.... :lalala:

Wiesz... nie mam 5-ciu telefonów i nie zamierzam mieć. Nie mam zegarka z GPS a w jakiś sposób chcę mierzyć i monitorować dystans, średnie tempo odcinka i całego treningu. Nie oczekuję super dokładności (jak napisałeś "co do metra"), nie. Jestem świadom ułomności GPS-ów w telefonach, jednak błąd tempa rzędu 1:00 min/km i błąd dystansu +/- 200 m na kilometrze.... jest dla mnie nie do zaakceptowania :ojnie:
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

rudnickir pisze:co ma rodzaj aplikacji do problemów z gps w Waszych telefonach to nie wiem...
Ehhh ile razy można. Dużo ma.
3 aplikacje odpalone w tym samym czasie na tym samym telefonie:
viewtopic.php?f=40&t=35661&start=15#p586089
Zajrzyj do plików to się dowiesz.
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to nie biegajcie z endo i po co to marudzenie- u mnie mierzy dobrze, tak samo jak zegarek. Przy odpaleniu kilku aplikacji w jednym telefonie na raz wcale się nie dziwie , że świrują:)
Awatar użytkownika
Jaca_CH
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rudnickir pisze:to nie biegajcie z endo i po co to marudzenie - u mnie mierzy dobrze, tak samo jak zegarek.
Dokładnie taka jest moja konkluzja - nie biegam z ENDO ponieważ fałszuje dystans. :hej:
rudnickir pisze:Przy odpaleniu kilku aplikacji w jednym telefonie na raz wcale się nie dziwie , że świrują:)
Pudło :hahaha:
Trening, który opisywałem zmierzony przez ENDO (10,36 km) był robiony przy działającej tylko 1 aplikacji w telefonie.
Sorry ale mnie się już nie chcę Cię przekonywać.... :ech:
U Ciebie mierzy dobrze - super. U mnie raz dobrze, raz źle - nie wiem, może jest silne pole elektryczne/magnetyczne, żyła wodna, wpływa Księżyca..... :niewiem: :niewiem: :niewiem:
Nie mam zamiaru co trening się zastanawiać czy dzisiaj ENDO mnie robi w konia, czy może mam nagły progres formy i biegnę szybciej.
EOT
Awatar użytkownika
Wiktor9
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 1:18:00

Nieprzeczytany post

ja biegam z moje trasy od googleswietna polecam.azapisuje treningi w jogger na androida

Sent from my LG-E430 using Forum Fiend v1.1.5.
„Jeśli sam się nie zatrzymasz, nikt inny cię nie zatrzyma”.
Polecamhttp://www.allen-carr.pl/ksiazki
Mój bloghttp://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=38879
Komentarzehttp://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=39009
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rudnickir pisze:to nie biegajcie z endo i po co to marudzenie- u mnie mierzy dobrze, tak samo jak zegarek. Przy odpaleniu kilku aplikacji w jednym telefonie na raz wcale się nie dziwie , że świrują:)
Brednie niestety. GPS tylko wystawia odczyty, aplikacje pobierają sobie ile razy i jak często chcą (z dokładnością do ilości odczytów). co potem z tym robią to już jest są wewnętrzne algorytmy aplikacji. Endomondo często niestety przedobrza. I jak lubię jej inne cechy to dokładność zapisu śladu nie jest jej najmocniejszą stroną.
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gdzie są brednie Kojer?

Obrazek

Czym częstsze próbkowanie tym może być więcej błędów , a co aplikacja z tym zrobi nigdy nie wiadomo - nie ma idealnych rozwiązań , może być jedynie optymalne (czytaj - czasami lepiej czasami gorzej ). Powyżej masz zestawienie (test) twórcy aplikacji Navime , możesz się z Nim wdać w dyskusję. Wiele się od Niego dowiedziałem , a jeśli Ty uważasz się za mądrzejszego to twój problem.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rudnickir pisze:Gdzie są brednie Kojer?
Tu
bo ma dużo

i tu
rudnickir pisze:"Przy odpaleniu kilku aplikacji w jednym telefonie na raz wcale się nie dziwie , że świrują"
bo nie świrują.
rudnickir pisze:Czym częstsze próbkowanie tym może być więcej błędów , a co aplikacja z tym zrobi nigdy nie wiadomo
No więc cały czas usiłujemy ci to pokazać.
Zdecydowałbyś się wreszcie czy aplikacja ma znaczenie czy nie bo raz piszesz jedno a raz drugie.
I czasami wiadomo co zrobi. Część zapisuje w równych odstępach (z dokładnością do pojedynczych błędów w dostępie do gpsa).
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zrobiłeś test trzech aplikacji odpalonych jednocześnie bez znajomości długości trasy - co on ma niby obrazować? Jak wszystkie na raz zatrzymałeś? Biorąc pod uwagę zapis co 10s o czym sam pisałeś , aplikacja zatrzymana 2s później może potraktować to jako dłużej trwający bieg. Nie napisałeś na jakim telefonie wykonywany test. Jeśli chcesz to się poświęce i przebiegne z trzema telefonami i zegarkiem tą samą trasę - zobaczysz jak to gps w telefonie (danym modelu) nie ma znaczenia. Ale to pod koniec tygodnia :)
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rudnickir pisze:zrobiłeś test trzech aplikacji odpalonych jednocześnie bez znajomości długości trasy - co on ma niby obrazować?
To, że każda aplikacja, korzystając z tego samego gpsa w tym samym czasie, podaje inną odległość.
Jakbyś jeszcze przeczytał dokładnie to zauwazyłbyś, że stwierdziłem, że różnica jest niewielka i jest akceptowalna. Algorytm Endomondo sprawdza się w większości przypadków ale niestety gubi się przy kluczeniu po wąskich sciezkach i między drzewami. Tu zapis co sekundę jest lepszy o ile gps w telefonie jest porządny i nie robi zanaczących błędów. Przy gorszym gpsie algorytm wyeliminuje sporą część pomyłek i wynik będzie bardziej wiarygodny.
rudnickir pisze:Jak wszystkie na raz zatrzymałeś? Biorąc pod uwagę zapis co 10s o czym sam pisałeś , aplikacja zatrzymana 2s później może potraktować to jako dłużej trwający bieg.
Najpierw zatrzymałem się sam. Różnice w zatrzymaniu aplikacji są oczywiście ale nie takie by wygenerować taką różnicę jaka była.
rudnickir pisze:Nie napisałeś na jakim telefonie wykonywany test. Jeśli chcesz to się poświęce i przebiegne z trzema telefonami i zegarkiem tą samą trasę - zobaczysz jak to gps w telefonie (danym modelu) nie ma znaczenia. Ale to pod koniec tygodnia :)
Galaxy Note. Test jaki proponujesz będzie jeszcze mniej pokazywał bo różnice pomiędzy egzemplarzami telefonów i dokładnością ich gpsów bywają spore. I nie o to nam chodzi.

Ale bardzo chętnie zobaczę test: gęsty park, trochę ulic itp. najchętniej przy kiepskiej pogodzie, powiedzmy 10km - zegarek i telefon na ramieniu (najlepiej taki który ma GPS i GLONASS) z endomondo.
Najchętniej jakby ktoś miał nowego Garmina albo Polara i jakieś S4/Note3 ;)
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Endomondo (a może GPS'owi w moim Samsungu Galaxy 2?) zdarzają się dość poważne pomyłki. Przez rok użytkowania nie zanotowałem specjalnych rozbieżności, ale w ostatnim miesiącu dwa razy duże przekłamania.
Raz według endomondo jeden kilometr przebiegłem w niewiele ponad trzy minuty, a kolejny w 6minut, gdzie faktycznie cały czas w miarę równo ciągnąłem 4:30-4:45/km. Finalny czas i średnia wyszła w miarę dobra (z 17km trasy).
Innym razem przez kolejne 3-4 kilometry endomondo zamiast odcinków kilometrowych odmierzał mi jakieś krótsze kawałki, dzięki czemu uzyskałem superfantastyczne czasy. Na mapce zresztą było widać, że coś nie gra. Finalnie trasę wydłużyło mi prawie o kilometr przez co średnia z 13km została istotnie zaniżona.
Trasę/odległości w jej obrębie/międzyczasy znam na pamięć, bo biegałem po niej z pewnością więcej niż sto razy.
Mimo powyższego i tak używam i pewnie będę używał endomondo. Darmowe, proste w obsłudze i przyzwyczaiłem się już do niego.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To na moje oko błedy gpsu (za duże) a nie Endomondo.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ