Bieg na 1 KM

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Opisuk pisze:
Rolli pisze: Zacznij od jutra:

Sr. 10 rundek w tempie zmiennym 2'-80s bez przerwy. 8' P. + 500m w 1:20
Cz. 4km luźno 6x70m BPG
Pi. wolne
So. 6x300m BPG
Ni. 10km luźno
Po. 15' szybko + 15' ABC + 3x30 lotne + 3x40m lotne + 2x100m 90% + 1x300m voll P 3/6'
Wt. nic

Wszystko zrozumiałeś?
Jeżeli jesteś tak wybiegany jak piszesz, powinieneś dać rade. Jeżeli nie, to zapomnij taki trening, bo już po 2 dniach nie wstaniesz.

Jeszcze jedno: dlaczego nie idziesz do klubu LA???? Tam są trenerzy real live!!!
Przepraszam ale nie za bardzo zrozumiałem.
OK... To byl tez taki maly test, czy ty masz troche pojecia o bieganiu...
Masz bieznie w okolicy?
PKO
Opisuk
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tak mam 200m jedno okrążenie
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Opisuk pisze:Tak mam 200m jedno okrążenie
No to biegaj.
Napisz co nie zrozumiałeś.

Dzisiaj było 400-400 bieg zmienny po 2 minuty i 1:20. Na koniec 500m w 1:20 po 8 minutach przerwy.
Biegłeś? Dałeś rade?
Opisuk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nie rozumiem:
- Po. 15' szybko + 15' ABC + 3x30 lotne + 3x40m lotne + 2x100m 90% + 1x300m voll P 3/6'
- Luźno (?) czyli?
- Co to BPG? Bieg pod góre?
- I nadal nie rozumiem tej śr 10 rundek w tempie zmienny 2`80s bez przerwy? :niewiem: :niewiem:
Niestety nie biegałem zacznę od jutra ( sprawy rodzinne )
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Opisuk pisze: Niestety nie biegałem zacznę od jutra ( sprawy rodzinne )
Powiem tak:
Lubie pisać o treningu i sam prowadzę paru młodych, ale jeżeli ktoś szuka wymówki, to nie widzę dużego sensu...
To musisz wiedzieć, jeżeli oczekujesz pomoc, ktoś poświecą na to czas.

Wiec zaczniemy jeszcze (ostatni) raz...
Środa minęła, czyli bież się za czwartek.
Dzisiaj:
4km luźno, czyli na tak jak się ma ochotę bez nacisku. Może być 5'/km (wiesz co to jest?) i po tym 6x 70m BPG (sprinty pod górkę) To może być most, to może być pagórek... coś znajdziesz. Jeżeli nic nie ma, rób na płaskim.

Jutro wolne

Sobota:
2km luźno dobiegasz do górki i robisz 300m pod górkę szybki na 80-90%, przerwa jest zbieg z góry.

Napisz jak szlo.
Opisuk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dziś te sprinty to przerwa trucht zpowrotem? czy jak?

Tak wiem co to ale czy odrazu biec 5'/km czy najpierw trochę truchtu i po nim przejść do treningu?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mateusz Listek pisze:
Opisuk pisze:Dziś te sprinty to przerwa trucht zpowrotem? czy jak?

Tak wiem co to ale czy odrazu biec 5'/km czy najpierw trochę truchtu i po nim przejść do treningu?

zbiegaj po 3 minuty na 1 kilos bo to z górki, a podbiegaj po 4 minuty na kilosa bo pod górkę...
Buki... Sprinty w 4 minuty robisz? To dlatego nie dajesz rade 2 minut złamać.

Opisuk: zbieg powoli truchtem trochę marszem. Sprint pod górkę.

Masz problemy z 5'/km... to jest normalna luźna prędkość. Ale napisz czy masz problemy 5'/km biegać, to będziemy musieli trening dopasować.
Opisuk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam!
Przepraszam za nieobecność ale wylądowałem w szpitalu ale już jest wszystko dobrze.

Wykonałem dziś ten trening 4km i 6x 70m sprintu

1km 5'25 (pierwsze 400m w 1'15 może to mnie zabiło później?)
2km 5'35
3km 5'16
4km 5'15
Byłem po tym zmęczony.. nie dałbym rady chyba przebiec kolejnego kilometra tym tempem... jednak półtora miesiąca bez regularnego trenowania dało w skóre.

Więc po tych 4km odpocząłem z minutę i sprinty wykonałem na bieżni bo do zniesienia miałem 2km więc ciężko było nagle po tych 4km przejść na tą górkę.

Jeszcze raz przepraszam za nieobecność.

Co dalej?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Opisuk, wiesz, co to oznacza 4 km LUŹNO?!
Twój trening w zasadzie nie miał sensu jako trening regeneracyjny. Pobiegłeś 4 km właściwie na 95% maxa (piszesz, że nie byłbyś w stanie przebiec jeszcze jednego kilometra, ale troszeczkę metrów byś pewnie dołożył). To nie jest luźno.

No i te pierwsze 400 metrów w 1:15... -,-
Bardzo możliwe, że Cię straszliwie to zakwasiło i później biegłeś zdecydowanie wolniej, niż byś mógł normalnie. W innym wypadku byłoby dziwne, że z takiej wydolności tlenowej nabiegałeś te 3:11.
Tak na marginesie, to pamiętaj, iż pomiędzy 3:11 a 2:45 jest różnica kolosalna i jeśli chcesz dojść do takiego czasu, to przed Tobą nie miesiące, a lata pracy.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Opisuk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ale Roli pisał, że 5'/km więc chciałem się trzymać 5'30/km bo podobno to jest luźna prędkość. Tak chyba pierwsze 400m w 1.15 mnie zakwasiło. Pewnie źle zrozumiałem.

Tak zdaje sobie sprawę, że czeka mnie ciężka praca do 2.45/km ale to jest sprawa drugorzędną jedynie chce się przygotować jak najlepiej na Spałe w marcu gdzie chciałbym nabiegać czas chociaż poniżej 3min/km. Natomiast moim celem jest 2.05 na 800m na wiosne.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Opisuk pisze:Ale Roli pisał, że 5'/km więc chciałem się trzymać 5'30/km bo podobno to jest luźna prędkość. Tak chyba pierwsze 400m w 1.15 mnie zakwasiło. Pewnie źle zrozumiałem.

Tak zdaje sobie sprawę, że czeka mnie ciężka praca do 2.45/km ale to jest sprawa drugorzędną jedynie chce się przygotować jak najlepiej na Spałe w marcu gdzie chciałbym nabiegać czas chociaż poniżej 3min/km. Natomiast moim celem jest 2.05 na 800m na wiosne.
5'30/km moze być luźno dla kogoś kto jest dobrze wybiegany - dla innego może być luźno 6min/km albo nawet 6'30/km
ma tez znaczenie teren jak w przełaju a jak na szosie... Lepiej biegac z pulsometrem i tyle a nie patrzeć tylko na predkosc, by biegać 2:45min/km to trzeba cisnąc tempa raz w tygodniu już -

co jest w Marcu w Spale ??????
Dlaczego tam chcesz złamać 3 min/km ? od 3min do 2:45 jest duża różnica...
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Opisuk pisze:Ale Roli pisał, że 5'/km więc chciałem się trzymać 5'30/km bo podobno to jest luźna prędkość. Tak chyba pierwsze 400m w 1.15 mnie zakwasiło. Pewnie źle zrozumiałem.

Ale Rolli tez sie pytal czy 5' jest dla ciebie problemem. Widze ze jest.

Musimy troche zmienic plan.
Dzisiaj nic.
Jutro
6km w 6'/km i 8x 80m sprintem na koniec.
Po. 4km luzno
Wt. nic
Sr. 2km w 6' + 2km w 5' i 500m na calego.
Opisuk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:

5'30/km moze być luźno dla kogoś kto jest dobrze wybiegany - dla innego może być luźno 6min/km albo nawet 6'30/km
ma tez znaczenie teren jak w przełaju a jak na szosie... Lepiej biegac z pulsometrem i tyle a nie patrzeć tylko na predkosc, by biegać 2:45min/km to trzeba cisnąc tempa raz w tygodniu już -

co jest w Marcu w Spale ??????
Dlaczego tam chcesz złamać 3 min/km ? od 3min do 2:45 jest duża różnica...

Gdy trenowałem regularnie to było w listopadzie 2013 pamiętam, że 8km Dalem radę tempem coś koło 5'30/km a teraz.. 4km.

Niestety nie posiadam pulsometra.
W Marcu w Spale są zawody chciałbym pokazać się z jak najlepszej strony łamiąc właśnie tą granicę 3min/km może dało by to miejsce nawet na podium.

2'47/km jest to rekord szkoły nie pobity od chyba 1975r. fajnie by było go pobić w 2015r. na wiosnę w Spale.
Opisuk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Tak ale nie myślałem, że to będzie problem. Ok :) Dziękuje
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W Spale w marcu jest tylko jeden jedyny bieg i jest od pierwszego marca i są to Mistrzostwa Polski Weteranów...
Do jakiej szkoły chodzisz ?
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ