Chcę, żeby czas spędzany na bieganiu był moją nagrodą

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Creative109
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
waga:86,6kg
wzrost 176cm

A teraz napisze coś o sobie :spoko: Mam cukrzyce od 7 lat. i nadwagę...Trenowałem za dzieciaka piłkę nożną,więc bieganie nie jest mi obce. W pazdzierniku poprzedniego roku zacząłem sobie truchtać
stworzyłem sobie plan 8tyg. w którym zaczynałem biegać od 2 minut.. szału nie było:) i tak o to tym planem doszedłem do ciągłego biegu aż 55minut/jakieś niecałe 11km z tego co pamiętam..na początku biegania ważyłem 92kg!!!! :( ważyłem się na początku Grudnia i waga pokazywała mi 86kg!!! czyli 6 kg poszło w dół. Z tym bieganiem czułem sie rewelacyjnie i też zdrowie się poprawiło,chęci do życia się zwiększyły i co za tym idzie i lepsze samopoczucie:) Było fajnie:)
przyszedł Grudzień i moja praca wszystko zniszczyła.. tzn. dużo godzin pracy co spowodowało ze nie miałem chęci biegać ani czasu za specjalnie...
Obecnie zakupiłem sobie pulsometr. Dziękować bogu ze pozwolił stworzyć to fajne urządzenie. wyznaczyłem sobie strefy biegania poprzez matematyczny wzór jak i w praktyce(truchtając i z czasem biec coraz szybciej az do intensywnego biegu co oznaczyło mój max próg.) dodam jeszcze ze teoria pokryła się z doświadczeniem, a wiec zrobiłem już 3 treningi na pulsometrze:
1. 1h23min średnia pulsu 146
2. 1h05min średnia 145
3. 1h15min średnia 144
Jak macie jakieś uwagi i porady to śmiało pisać. Albo i też pytania,chętnie się podzielę wiedzą biegania przy cukrzycy.
Na następnych dniach wrzucę moje pomysły na dalsze MOJE bieganie:) Pozdro
PKO
Creative109
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

czy jest sens picia kawy przed treningiem? I czy ma to jakiś wpływ na pulsometr? Pijąc kawę w jakimś sensie oszukujemy swoje ciało...
Kiedyś brałem Coffeine w kapsułkach jak byłem zamulony przed treningiem. Dawało rade;) ale czy to ma sens?
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

nie jestem znawcą biegowym :nienie: ale bez kawy nie rusze z miejsca
jak masz ochotę, to pij, przeciez to nie doping :oczko: ani sport zawodowy, nie przesadzajmy
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Creative109 pisze:czy jest sens picia kawy przed treningiem? I czy ma to jakiś wpływ na pulsometr? Pijąc kawę w jakimś sensie oszukujemy swoje ciało...
Kiedyś brałem Coffeine w kapsułkach jak byłem zamulony przed treningiem. Dawało rade;) ale czy to ma sens?
no problem
http://www.youtube.com/watch?v=jPoHwTnaX7o

Tompoz
Tompoz
Creative109
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wszystko fajnie ale jak to ma się do pulsometru? Oszukujemy pulsometr w jakimś sensie? Po wypiciu kawy serce szybciej bije i chyba większy puls jest,tak? Więc pulsometr nie odzwierciedla to co normalnie ciało powinno przekazywać... Dobrze myślę?
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Creative109 pisze:Wszystko fajnie ale jak to ma się do pulsometru? Oszukujemy pulsometr w jakimś sensie? Po wypiciu kawy serce szybciej bije i chyba większy puls jest,tak? Więc pulsometr nie odzwierciedla to co normalnie ciało powinno przekazywać... Dobrze myślę?
kawa cie moze pobudzic i bedziesz mial wyzsze tempo i tetno..................... ale progi metaboliczne nie zmieniaja sie

Tompoz
Tompoz
Creative109
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A przy treningu np 2 h i pulsie hmm 150 próg metaboliczny się zwiększa,prawda? Przez co stajemy się bardziej wytrzymali i możemy intensywniej trenować? Dobrze rozumuje ?;)
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Creative109 pisze:A przy treningu np 2 h i pulsie hmm 150 próg metaboliczny się zwiększa,prawda? Przez co stajemy się bardziej wytrzymali i możemy intensywniej trenować? Dobrze rozumuje ?;)
nie rozumiem pytania ?

podnoszenie progu to nie wzrost tętna tylko wzrost mocy generowanej na progu

Tompoz
Tompoz
Creative109
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Trenując 2h poniżej progu beztlenowego nie zwiększamy wytrzymałości? Czyli poprzez to generujemy moc na progu? Może nie rozumiem...hmm
Creative109
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Biegam czasami wieczorem i po treningu wracając o 22 nie chce.mi się już jeść... Nie mam apetytu.. Mam ochotę tylko pójść spać... Czy to źle ze tak jest? Czy wporzadku, bo moim celem jest redukcja...
Creative109
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie popadam;) poprostu nie mam apetytu. Jadam właśnie tak po 18. Wiec tragedii chyba nie ma ze mną.
Creative109
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Śniadanie jadam na 2 razy... Obiad tak do 15-16. W pracy obiad mam o16. A po tem samowolka. Tak jak poczuje się głodny. Przed bieganiem pije wegle z białkiem 80%na 20%. I ograniczam słodycze ze względu na chorobę.
Creative109
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

wiem,wiem... ale musze troche wegli wypic przed bieganiem ze wzgledu na cukrzyce... pojde biegac i zabraknie mi cukru to za daleko to nie po biegne:) to co biore przed bieganie jest ok. nie biore w duzych ilosciach a i moja redukcja nie musi byc tak drastyczna.
Creative109
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

co myślicie o tym aby 2 razy isc w tygodniu na siłownie i robić te o to ćwiczenie:
1.przysiady na sownicy NOGI x3
2.Wyciskanie sztangi na ławce skośnej głową w górę KLATA x3
3.martwy ciąg Hantlami PLECY x3
4.Wyciskanie hantli, siedzac BARKI x3
5.Przyciaganie linki siedzac PLECY/BARKI x3
6. rozpietki, siedzac pochylem do przodu PLECY/BARKI x3
7.biceps x3
8.triceps x3

zrobiłem dzisiaj ten trening i zajął mi 52minuty i jestem zadowolony. przez najbliższy miesiąc będę to kontynuował i zobaczymy jakie będą efekty.
Creative109
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

błędów masa? w sensie?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ