Czołówka dla biegacza

barthez
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No i stało się!
Cały rok byłem grzeczny, napisałem ładny list do Mikołaja i dostałem pod choinkę Petzla MYO RXP :sss:
No OK, zrzuciła się rodzina :lalala:

Rozważałem jeszcze Mactronika HLS-NL3 (Epic), i Fenixa HL30, ale pierwszej nie znalazłem żeby pomacać i poświecić, a w przypadku drugiej, jakoś marka do mnie nie przemawiała - zbyt mało informacji i opinii na jej temat.

Moja opinia:
Pojemnik na baterie z tyłu głowy robi wrażenie trochę przyciężkiego (3xAA), ale po założeniu górnego paska i odpowiedniej regulacji, jest 100% OK - nic nie spada, nic nie skacze. Po chwili praktycznie zapomina się, że coś mamy na głowie!

Światła do biegania aż nadto! I nie mówię tu o oświetlaniu chodnika, ale o leśnych, często dziurawych, ścieżkach/przecinkach w środku nocy i tempie biegu ok. 5,00min/km! Jak dla mnie lepiej z dyfuzorem, ale to, z tego co czytam w tym wątku, kwestia gustu.
Na chodniku w zupełności wystarczy jeden z niższych programów świecenia.

btw:
ktoś gdzieś wyżej pisał, że nie widać różnicy między programem maksymalnym, a Boost'em. Otóż wg instrukcji Boost nie działa przy max programie (10). Tylko przy niższych.
Może komuś będzie chciało się zrobić testowe zdjęcia uwzględniając powyższe
PKO
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Barthez, gratki! Uwzglednilem, pisząc wcześniej o Myo brak boosta na 10. Nizej jednak powinien działać, a różnicy intensywności świecenia nie było..Jeśli będziesz miał okazję, sprawdź i napisz, jak jest u Ciebie, czy widać jakąś zmianę
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
GrzesiekWroc
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Parę słów ode mnie na temat Mactronica HLS-K2R:
http://treningbiegacza.pl/mactronic-hls ... a-biegacza
Zapraszam do czytania :-)
niedzielny_biegacz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 58:50

Nieprzeczytany post

Według mnie boost w RXP świeci tak samo jak ten najmocniejszy tryb. Na codzień najczęściej używam trybu 1 z dyfuzorem i wystarcza.
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05

Nieprzeczytany post

GrzesiekWroc fajny opis i w idealnym czasie;). Do wczoraj używałem taniego energizera który oświetlał mi akurat tyle by widzieć gdzie stawiam stopy a że biegam po dobrze znanych sobie leśnych ścieżkach to mi wystarczało. Przedwczoraj jednak spociłem się na zimno gdy nagle z kwikiem przeleciał obok, dla mnie niewidoczny, wypłoszony dzik. Jakoś do tej pory to mi nie przeszkadzało, fakt czasem przeleciał jakiś zając czy sarna ale to był tylko szybki cień ( muzyka w słuchawkach ograniczała tupot) ale dzik był dużo wyraźniejszy ;) i skutecznie zachęcił mnie do zastanowienia się nad kupnem mocniejszego światła. Po analizie tego co i za ile można kupić na pierwsze miejsce wskoczył właśnie opisany przez ciebie model MacTronic Outdoor Pro HLS-K2R raz że cena 95 zl. dwa moc światła.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Dodam dumnie że zakupiłem lampkę rowerowo - outdoorową. Wybór padł w zaufanego producenta czyli MacTronic. Kurcze jestem w szoku jak to świeci, mowa o modelu S C R E A M BIKE Pro ze światłem 500lm. Jakość wykonania, precyzja zooma i światło jakie daje ta latarka to dla mnie wielki szok :) Będzie fajnym uzupełnieniem czołówki, i jako górski towarzysz, w rowerze sprawdzi się idealnie. Idę poświecić :)
Awatar użytkownika
terenowiec
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42

Nieprzeczytany post

Szkoda że Grzesikowi z Wrocławia nie udało się ze mną skontaktować (zostawiłem Mu swój telefon i pisałem kiedy będę we Wrocławiu) by zrobić testy porównawcze Jego czołówki z moim teoretycznie mocniejszym MACTRONIC HLS-NL3 EPIC oraz chinolem - który świeci mocniej od Mactronika. Łatwiej i obiektywniej byłoby powiedzieć, jak poszczególne czołówki świecą względem siebie.
Niemniej ciągle moja oferta zrobienia testów porównawczych jest aktualna. Chętnie spotkam się z kimś by to sprawdzić.
Nie wiem jakiego Energaizera ma kfadam, ale mój również świeci bardzo cienko w porównaniu do tych najmocniejszych.
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05

Nieprzeczytany post

Energizer Headlight 3 LED
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

3led świeci podobnie jak moja dioda w telefonie::P
GrzesiekWroc
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hej! Terenowiec - wtedy wypadło mi parę rzeczy. Wybacz brak kontaktu, ale kwestia czołówek znalazła się wówczas na dalszym planie.

Cieszę się, że moja recenzja była przydatna, być może niedługo uda mi się sprawdzić inną czołówkę MacTronica, bo sama firma nieśmiało wspomniała o możliwości testu. Na razie nie napisali nic więcej, więc na cuda nie liczę.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Zastanawiasz sie co kupic ? A tu nowe czolowki:
http://www.runnersworld.de/ausruestung/ ... 0598.htm#1
Ta od Silvy to juz chyba w 90 % wystarczy , no nie ma co zwlekac bo pojawi sie cos nowego!
GrzesiekWroc
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzisiaj po raz pierwszy testowałem Mactronica Nomada. Niestety noc jest bardzo jasna, co w połączeniu ze śniegiem sprawiło, że nawet w najciemniejszych fragmentach parku było zbyt jasno, by dokładnie ocenić moc i możliwości tej czołówki. Czekam na lepsze warunki i na pewno napiszę jakąś recenzję :-)
Adso76
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:43

Nieprzeczytany post

Może odrobinę nie w temacie, ale polecam bieganie bez czołówki po ciemku. Ja na bieganie mam czas zwykle rano, zaczynam trening o 5:30 i kończę o 6:30 - 7:00, zimą całosć treningu jest po ciemku. Kiedy mijam ostatnie latarnie i wybiegam na pole/las to oczy szybko przyzwyczajają się do ciemności i widzę wszystko, zwykle też jest jakiś księżyc albo śnieg co poprawia widoczność. Na trasy, które się zna to najlepsze rozwiązanie. No i jeszcze wątek ekologiczny: po cholerę trzymać kolejne akumulatorki, o których ładowaniu trzeba pamiętać ;)
GrzesiekWroc
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adso76: ja już jestem półślepy, a chciałbym jeszcze jakieś książki w życiu przeczytać, więc wolę nie trenować w ten sposób oczu ;-) Szczególnie, gdy nawet znane trasy, pokryte lodem, potrafią zaskoczyć.

A wracając do tematu...

Dzisiaj w końcu miałem warunki na porządny test czołówki MacTronic Nomad. Powiem krótko - musiałem wyglądać jak szaleniec, gdy w nocy biegałem po parku z uśmiechem od ucha do ucha, jak dziecko z Kinder niespodzianką, ale taką właśnie reakcję wywołała u mnie chwila, gdy włączyłem tę latarkę.

180 lm mocy przy zasuniętej przesłonie rozpraszającej światło, sprawia, że przechodnie mogą nas potraktować jak biegnący wschód słońca. Czołówka jest lekka, idealnie trzyma się głowy i daje poczucie bezpieczeństwa i pewności, gdy chcemy zrealizować szybki trening w środku nocy. Im ciemniej, tym większe wrażenie zrobi na nas jej moc.

Przy okazji warto jednak zaznaczyć, że Nomad nie jest produktem dedykowanym biegaczom i kilka z jego rozwiązań będzie dla nas kompletnie nieprzydatnych. Cała reszta sprawdzi się jednak aż nadto.

Obszerna recenzja pojawi się pewnie na portalu Trening biegacza, na razie chciałem się podzielić pierwszymi wrażeniami :-)
FNW
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Osobiście od kilku miesięcy używam MACTRONIC PRO EPIC HLS-NL3 i jestem mega zadowolony (i koledzy którzy nie posiadają żadnej a biegają zemną po lasach) ale może kogoś zainteresuje oferta w Biedronce od 13.02.br. :

Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ