Pomoc w walce z płaskostopiem

Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mnie się całkowicie cofnęło płaskostopie wskutek biegania bez stabilizacji (amortyzacja jakaś była, ale żadne poduszkowce). Większość płaskostopi ludzie zawdzięczają masakrycznie osłabionym mięśniom stopy. Moje też było tymże spowodowane. Po rozpoczęciu aktywności fizycznej i uaktywnieniu stopy (kiedyś to było strasznie słabe uaktywnienie w porównaniu do tego, co jest teraz, ale wystarczyło), płaskostopie po prostu zniknęło. Tak, jest jakaś nadpronacja, tak, lekarz sportowy zauważył, że "czyżby kiedyś płaskostopie było?", ale to nie ma nic do rzeczy.
Polecam zacząć od wzmacniania. Niech wkładki i ostateczne rozleniwienie stopy będzie ostatecznością.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
PKO
michal90
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:57
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bylon pisze:Mnie się całkowicie cofnęło płaskostopie wskutek biegania bez stabilizacji .
W jakim wieku tak było ? Bo z tego, co się orientuję to w momencie kiedy kości przestają rosnąć (czyli ok. 21 lat?) to już nie da się nic zrobić. Czy może się mylę ?
Obrazek
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

wszystko tez zalezy od rodzaju płaskostopia-czy jest utrwalone-kostne, czy tylko funkcjonalne-czyli słabe mięśniowo
oraz od tego, czy to płaskostopie poprzeczne, czy podłużne, świetnie, jesli stopy oceni ortopeda i dobry fizjoterapeuta
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ