Bieganie z pięty czy śródstopia?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44,39
- Życiówka w maratonie: brak
tutaj jest ciekawy filmik http://www.youtube.com/watch?v=XaYQwq6T ... wCRHtjy1Hj
Dość sporo jest fimików tego typu na YT,większąść po angielsku o ile to nie problem
Na forum jest sporo artykułów też nt. techniki.Musisz trochę pogrzebać.Jakbyś był czegoś ciekawy lub niepewny to pisz śmiało.
Jak nie ja to napewno ktoś z bardziej doświdczonych ode mnie forumowiczów ci odpowie
Dość sporo jest fimików tego typu na YT,większąść po angielsku o ile to nie problem
Na forum jest sporo artykułów też nt. techniki.Musisz trochę pogrzebać.Jakbyś był czegoś ciekawy lub niepewny to pisz śmiało.
Jak nie ja to napewno ktoś z bardziej doświdczonych ode mnie forumowiczów ci odpowie
-
- Zaprawiony W Bojach
filmik z linka świetnie pokazuje co się staje, gdy jak w temacie tego wątku skupiamy się na miejscu lądowania a nie na prawidłowej technice w ogólności.
zafiskowanie na stopie,
koniecznośc wprowadzania ćwiczeń na przeciążone łydki,
spięcie całej postawy,
brak rytmu,
brak koordynacji ruchowej (genialnie widać ogromny lag górnej części ciała)
no i usprawiedlwiające to wszystko zaklinanie rzeczywistości językiem.
porównajcie z art. yacoola o rytmie.
zafiskowanie na stopie,
koniecznośc wprowadzania ćwiczeń na przeciążone łydki,
spięcie całej postawy,
brak rytmu,
brak koordynacji ruchowej (genialnie widać ogromny lag górnej części ciała)
no i usprawiedlwiające to wszystko zaklinanie rzeczywistości językiem.
porównajcie z art. yacoola o rytmie.
-
- Zaprawiony W Bojach
Qba
Tym filmem chciałem pokazać różnicę pomiędzy bieganiem z pięty,a śródstopiem.Bardzo mocną wizualnie o co w tym chodzi.
Tym bardziej,że to jest typowe bieganie z "palców"
Dlatego zaznaczyłem że na forum są artykuły mogące pomóc chętnym zainteresowanym w tym temacie.(na YT też znajdzie się kilka)
Oraz bardziej doświadczeni forumowicze
Polecam artykuły Yacoola o bieganiu na bosaka,ale nie tylko.
Tym filmem chciałem pokazać różnicę pomiędzy bieganiem z pięty,a śródstopiem.Bardzo mocną wizualnie o co w tym chodzi.
Tym bardziej,że to jest typowe bieganie z "palców"
Dlatego zaznaczyłem że na forum są artykuły mogące pomóc chętnym zainteresowanym w tym temacie.(na YT też znajdzie się kilka)
Oraz bardziej doświadczeni forumowicze
Polecam artykuły Yacoola o bieganiu na bosaka,ale nie tylko.
-
- Zaprawiony W Bojach
ale ja się nie czepiam ciebie tylko filmiku 
można biegac ze śródstopia ale kaleczyć technikę i jednoczesnie siebie samego. jestem tego najlepszym przykładem
no dobra, byłem

można biegac ze śródstopia ale kaleczyć technikę i jednoczesnie siebie samego. jestem tego najlepszym przykładem

no dobra, byłem

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:02
- Życiówka w maratonie: 3:20:20
Trudno powstrzymać się od komentarza.
Rozważania "akademickie" na temat definicji (jedynie określenia definicji) biegu z śródstopia wobec pierwszego wpisu są... nieporozumieniem. Nie bardzo rozumiem sens owych rozważań wobec pytania. Chyba, że według własnego poglądu uzyskaliśmy taki poziom wiedzy i doświadczenia, który daje Nam legitymację do udziału w ogólnej dyskusji na ten temat. Wobec tego - Gratuluję poziomu.
Skupianie uwagi na tym co pokazuje filmik lub co widzimy, to już zupełne kuriozum lub...
Jedynie słuszne wobec pytania i znaczenia dla samego biegu, osiągnięć były wpisy odnoszące się do ułożenia stopy, przeciążeń, ułożenia całego ciała, treningu szybkościowego (jak pamiętam była jedynie wzmianka)...
Natomiast nikt nie wspominał, że w przypadku, gdy osoba od samego początku swojej przygody z bieganiem nie "stawała" podczas biegu na śródstopiu (palce do ich nasady) przy jednocześnie odpowiednim (?) ułożeniu tułowia tak nadwyręża mięśnie łydki i ścięgna, że doprowadzić może do kontuzji i rozbratu z bieganiem na kilka nawet miesięcy...
Czy nie Uważacie, że to powinno także być przedmiotem dyskusji, podpowiedzi, wskazań niż .... rozważania jw.?
moja irytacja wynika choćby z własnego doświadczenia. Tyle, że kiedy przed ok. 15 laty zacząłem biegać nie bardzo widziano co i jak.... No może poza Klubami sportowymi, które i tak raczej nie skupiały amatorów organizując cokolwiek, podpowiadając...
Zamiast pokazywać znajomość literatury i filmów oraz różnych języków skupcie uwagę i wiedzę na to co faktycznie jest istotą rzeczy. A całe zaplecze teoretyczne (literatura i filmy) niech będą materiałem poglądowym i nad studiami dla bardziej ciekawych...
Wybaczcie komentarz, ale niekiedy trudno opanować ... emocje;)
Rozważania "akademickie" na temat definicji (jedynie określenia definicji) biegu z śródstopia wobec pierwszego wpisu są... nieporozumieniem. Nie bardzo rozumiem sens owych rozważań wobec pytania. Chyba, że według własnego poglądu uzyskaliśmy taki poziom wiedzy i doświadczenia, który daje Nam legitymację do udziału w ogólnej dyskusji na ten temat. Wobec tego - Gratuluję poziomu.
Skupianie uwagi na tym co pokazuje filmik lub co widzimy, to już zupełne kuriozum lub...
Jedynie słuszne wobec pytania i znaczenia dla samego biegu, osiągnięć były wpisy odnoszące się do ułożenia stopy, przeciążeń, ułożenia całego ciała, treningu szybkościowego (jak pamiętam była jedynie wzmianka)...
Natomiast nikt nie wspominał, że w przypadku, gdy osoba od samego początku swojej przygody z bieganiem nie "stawała" podczas biegu na śródstopiu (palce do ich nasady) przy jednocześnie odpowiednim (?) ułożeniu tułowia tak nadwyręża mięśnie łydki i ścięgna, że doprowadzić może do kontuzji i rozbratu z bieganiem na kilka nawet miesięcy...
Czy nie Uważacie, że to powinno także być przedmiotem dyskusji, podpowiedzi, wskazań niż .... rozważania jw.?
moja irytacja wynika choćby z własnego doświadczenia. Tyle, że kiedy przed ok. 15 laty zacząłem biegać nie bardzo widziano co i jak.... No może poza Klubami sportowymi, które i tak raczej nie skupiały amatorów organizując cokolwiek, podpowiadając...
Zamiast pokazywać znajomość literatury i filmów oraz różnych języków skupcie uwagę i wiedzę na to co faktycznie jest istotą rzeczy. A całe zaplecze teoretyczne (literatura i filmy) niech będą materiałem poglądowym i nad studiami dla bardziej ciekawych...
Wybaczcie komentarz, ale niekiedy trudno opanować ... emocje;)
Jeśli pokonasz co wcześniej nie znałeś, to poznanie właśnie rozpocząłeś od siebie.
-
- Zaprawiony W Bojach
twój post jest strasznie nieczytelny i pomimo, ze przeczytałem go kilka razy nie wiem o co ci chodzi.
i tak, mamy odpowiednie wiedze i doświadczenie by o tym dyskutować. to nie jest żaden nie wiadomo jaki poziom.
może napisz co jest dla ciebie istotą rzeczy, jakie kwestie ciebie interesują, wypisz swoje pytania, na wszystkie chętnie odpowiemy.
kolega, który napisał pierwszy wpis odpowiedź dostał. w międzyczasie rozwinęła się dyskusja. to źle?Ludziowiec pisze:Rozważania "akademickie" na temat definicji (jedynie określenia definicji) biegu z śródstopia wobec pierwszego wpisu są... nieporozumieniem. Nie bardzo rozumiem sens owych rozważań wobec pytania. Chyba, że według własnego poglądu uzyskaliśmy taki poziom wiedzy i doświadczenia, który daje Nam legitymację do udziału w ogólnej dyskusji na ten temat. Wobec tego - Gratuluję poziomu.
i tak, mamy odpowiednie wiedze i doświadczenie by o tym dyskutować. to nie jest żaden nie wiadomo jaki poziom.
o co ci chodzi? ktoś wrzuca filmik, i o tym się dyskutuje. na tym polega rozmowa na forum. możesz wyjaśnić?Ludziowiec pisze:Skupianie uwagi na tym co pokazuje filmik lub co widzimy, to już zupełne kuriozum lub...
możesz to napisać jaśniej? bo w tej formie jest nielogiczne i nie potrafię się odnieść.Ludziowiec pisze:Natomiast nikt nie wspominał, że w przypadku, gdy osoba od samego początku swojej przygody z bieganiem nie "stawała" podczas biegu na śródstopiu (palce do ich nasady) przy jednocześnie odpowiednim (?) ułożeniu tułowia tak nadwyręża mięśnie łydki i ścięgna, że doprowadzić może do kontuzji i rozbratu z bieganiem na kilka nawet miesięcy...Czy nie Uważacie, że to powinno także być przedmiotem dyskusji, podpowiedzi, wskazań niż .... rozważania jw.?
przecież to jest właśnie materiał poglądowy, praktyczna aplikacja, zupełnie nie widzę tu teoretyzowania.Ludziowiec pisze:Zamiast pokazywać znajomość literatury i filmów oraz różnych języków skupcie uwagę i wiedzę na to co faktycznie jest istotą rzeczy. A całe zaplecze teoretyczne (literatura i filmy) niech będą materiałem poglądowym i nad studiami dla bardziej ciekawych...
może napisz co jest dla ciebie istotą rzeczy, jakie kwestie ciebie interesują, wypisz swoje pytania, na wszystkie chętnie odpowiemy.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:02
- Życiówka w maratonie: 3:20:20
Ok.
Faktycznie, pod koniec wpisu jest prośba o wskazanie filmiku... Być może bardziej chodziło o oglądanie niż istotne kwestie związane z różnicami i cechami biegania z śródstopia i z przetoczeniem.
Równie ważne jest w wpisie Autora o wpływie biegania z śródstopia na tempo biegu, tzn. czy hamuje bieg i czy jest możliwe "wolne bieganie" z śródstopia. Pominąłem.
I na koniec: faktycznie (po ponownym,i ...ponownym przeczytaniu pierwszego wpisu) nie widać nic takiego w tekście rozpoczynającym wątek, by padały pytania o skutkach (?) "przechodzenia" z biegania z przetoczeniem na bieganie z śródstopia...
Skupiając zatem uwagę na początkowym wpisie (treść i sens) i jego rozwijaniu przez wpisujących komentarze, uwagi jaki poczyniłeś stają się słuszne.
Faktycznie, pod koniec wpisu jest prośba o wskazanie filmiku... Być może bardziej chodziło o oglądanie niż istotne kwestie związane z różnicami i cechami biegania z śródstopia i z przetoczeniem.
Równie ważne jest w wpisie Autora o wpływie biegania z śródstopia na tempo biegu, tzn. czy hamuje bieg i czy jest możliwe "wolne bieganie" z śródstopia. Pominąłem.
I na koniec: faktycznie (po ponownym,i ...ponownym przeczytaniu pierwszego wpisu) nie widać nic takiego w tekście rozpoczynającym wątek, by padały pytania o skutkach (?) "przechodzenia" z biegania z przetoczeniem na bieganie z śródstopia...
Skupiając zatem uwagę na początkowym wpisie (treść i sens) i jego rozwijaniu przez wpisujących komentarze, uwagi jaki poczyniłeś stają się słuszne.
Jeśli pokonasz co wcześniej nie znałeś, to poznanie właśnie rozpocząłeś od siebie.
-
- Zaprawiony W Bojach
No pewnie,że o piętę850 pisze:Chodzilo Ci chyba o piete, bo jak nie ladujemy na stopie to na czym?pilzz pisze:terenowiec
To,że ktoś podczas biegu w pierwszej kolejności dotyka stopą podłoża nie oznacza,że w pierwszej kolejności na niej lądujeak: