Czołem biegacze!
Dziwna sprawa. Ostatnio po skręceniu kostki, wróciłem do biegania. Jako, że treningi koszykówki nie powodowały żadnego bólu, myślałem że wszystko będzie ok. Tym większe było moje zdziwienie jak powiedzmy juz dwóch przebiegniętych kilometrach, poczułem rwący ból w przedniej części nogi. Domyślam się, że to piszczel. Powiedzmy 20-25cm ponad kostką. Rwie mnie tylko w nodze, w której miałem skręcenie kostki. Natomiast sama kostka, nie boli ani trochę.
I tu pytanie: da się to "rozbiegać" czy wyleczyć domowo, czy lecieć do specjalisty?
Ból piszczela po skręceniu
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
czasem urazy, takie jak skręcenia pozostawiają zbliznowacenia na strukturach przylegających do tzw.kostki, czyli np mięśni, ścięgien i więzadeł przyczepaijących się do stawu
spróbuj delikatnie rozmasować goleń, najpierw delikatnie ja ogrzewając, przystopuj z bieganiem
sama jestem po dziwnym urazie, zapaleniu torebki stawowej po str.wewnetrznej, jak zaczał znikac ból 'kostki' pojawił się ból po przeciwległej stronie na piszczelu właśnie
masaże pomogły
powodzenia
spróbuj delikatnie rozmasować goleń, najpierw delikatnie ja ogrzewając, przystopuj z bieganiem
sama jestem po dziwnym urazie, zapaleniu torebki stawowej po str.wewnetrznej, jak zaczał znikac ból 'kostki' pojawił się ból po przeciwległej stronie na piszczelu właśnie
masaże pomogły
powodzenia
- MICHAL-CS
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
czesc,
pytanie czy to jest bol miesniowy czy kostny, podejrzewalbym tu bardziej miesien piszczelowy przedni, mogl on zostac nadwyrezony, jak intensywnie zaczales wracac do aktywnosci fizycznej po urazie, gdyz zbyt agresywny powrot do "formy" moze byc przyczyna. konsultacja z fizjoterapeuta napewno ci nie zaszkodzi.
pozdrawiam
pytanie czy to jest bol miesniowy czy kostny, podejrzewalbym tu bardziej miesien piszczelowy przedni, mogl on zostac nadwyrezony, jak intensywnie zaczales wracac do aktywnosci fizycznej po urazie, gdyz zbyt agresywny powrot do "formy" moze byc przyczyna. konsultacja z fizjoterapeuta napewno ci nie zaszkodzi.
pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 59
- Życiówka w maratonie: Nie ma
Hmm.. Własnie trafiliscie w sedno. Najpierw jest ból z przodu piszczela, następnie po przerwaniu biegu i odpoczynku, promieniuje na tylną część łydki i czuć ból w mięsniu.. Moze faktycznie zbyt agresywnie wszedłemw bieganie. Nie robiłem krótkich dystansów, tylko od razu zacząłem od tego co biegałem zazwyczaj.