Gwiazdka Adidasa

Awatar użytkownika
RadekW
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Większość z nas biegaczy, potrzebuje butów stabilizujących stopy i dostarczających ogólne, umiarkowane wsparcie dla nóg. Producenci obuwia do biegania, znają ten ogromny potencjał rynku butów stabilizujących, dlatego wkładają swoją najlepszą wiedzę i technologię w produkcję właśnie butów w kategorii stabilność. Od prawie dekady, niekwestionowanym królem jest tu seria GT dwa tysiące, produkowana przez Asics. Konkurencja tej japońskiej firmy jednak nie śpi, czyniąc ogromne wysiłki, by przedstawić swojego odpowiednika serii GT dwa tysiące. Adidas, od połowy lat osiemdziesiątych, promuje swój produkt o nazwie Supernova. Wcześniejsze wcielenia Supernova miały wiele cech identycznych z japońskim królem. Charakteryzowały się lekkością, sprężystością, umiarkowaną, ale wystarczającą stabilizacją, dobrym dopasowaniem do stopy. Miałem przyjemność biegania zarówno w Asics serii GT jak i Adidas Supernova i muszę przyznać, że ten drugi był co najmniej tak dobry jak GT. Hasło ‘Supernova’ stało się więc dla mnie synonimem doskonałego, zwinnego buta o pięknym wyglądzie. Ostatnio ukazało się w naszych sklepach najświeższe wcielenie niemieckiej gwiazdy o nazwie Supernova Control i ja oczywiście nabyłem jedną parę. Ku mojemu zdziwieniu, najnowsze wydanie ma zupełnie inny charakter niż jego protoplasci. Aktualny Supernova Control nie jest już zwariowanym, szybkim hartem; stał się raczej bardziej statecznym i silnym rotwailerem.

...a wszystko to za sprawą amortyzatora Adiprane +, który w całości tworzy przednią część buta. Ten ogromny amortyzator podnosi nie tylko poziom tłumienia wstrząsów, ale również znacznie wydłuża żywotność buta (którą generalnie wyznaczają właściwości amortyzowania). Odmiana Adiprane + zastosowana tu, nie jest miękka i pluszowa. Jest raczej twarda i sprężysta. Twardość zwiększa stabilność buta z przodu, a sprężystość daje niesamowite odbicie, niespotykane w innych, bardziej tradycyjnych butach. Za wszystko, jednak, trzeba płacić. Ceną zastosowania tak dużego amortyzatora, jest znaczny wzrost wagi buta i brak czułości, tak charakterystycznej i cenionej w poprzednich wcieleniach Supernovy. Nie oznacza to jednak, że współczesna odmiana jest ociężała i wolna. Przy swoich 399 gramach (rozmiar 44 2/3 EUR), porusza się nadzwyczaj żwawo, nie tylko za sprawą Adiprane +. Niemiecki producent zastosował tu system głębokich nacięć w podeszwie zewnętrznej, które dodają elastyczności i znakomicie sprzyjają gładkości odbicia.

Nadzwyczajna sprężystość z przodu, nie jest jedynym wyróżnikiem buta. Supernova Control może poszczycić się wysoką stabilizacją i wsparciem dawanym stopom biegacza. Zastosowano w nim tradycyjnie strefę mocniej sprężonej pianki EVA w podeszwie środkowej, od strony wewnętrznej. Ten twardszy obszar rozciąga się jednak dalej, niż w poprzednich wcieleniach Supernovy. Ponadto, plastikowy stabilizator – Torsion, jest teraz twardszy i głębiej otacza śródstopie.

Część wierzchnią Supernova Control, wykonano z miękkich materiałów o wysokiej jakości. Wzmocnienia z syntetycznej skóry są tak zaprojektowane, by ich szwy łączące nie powodowały otarć stopy. Kształt wnętrza buta również zasługuje na pochwały. Supernova Control jest obszerna w rejonie palców i zwęża się od śródstopia aż do pięty. W efekcie, stopa jest pewnie trzymana i czuje się bardzo komfortowo w bucie. Drobną uwagę mogę skierować jedynie do wysokości górnej krawędzi buta w rejonie pięty. Dla niektórych, krawędź może być tu położona za nisko, powodując wewnątrz drobne ruchy stopy. Druga i ostatnia uwaga związana jest z prostym i mało efektywnym systemem sznurowania. W modelu predysponującym do miana jednego z najlepszych butów na rynku, sznurowanie powinno być bardziej wysublimowane, by doskonalej zaciskać stopę od góry. Wystarczyło jedynie skopiować system sznurowania z poprzednich wersji Supernova.

Reasumując, Adidas, nie bez celu, dodał przydomek – Control do współczesnej odmiany Supernova. Aktualne wcielenie kładzie nacisk bardziej na kontrolę ruchu i stabilizowanie stopy, niż jak poprzednio, na szybkość i zwiewność przy skromnym ogólnym wsparciu. Trochę mi żal, starego szybkościowca. Teraz jednak, na otarcie łez, otrzymałem zupełnie nową jakość we współczesnym modelu. Bieganie z pełną amortyzacją z przodu daje nie tylko niesamowite uczucie i wielką radość; przedłuża również ogólną długość życia buta i powoduje, że biegi na długich dystansach niekoniecznie muszą kojarzyć się z bólem kolan.

Krótki opis handlowy.

Opisywany model kupiłem niedawno w Warszawie, w zwykłych pawilonach przy Placu Defilad. Cena Adidas Supernova Control wynosiła 240 zł i wydaje się bardzo korzystna, jeśli weźmiemy pod uwagę ceny tego modelu w krajach zachodnich: 90 USD w USA, 115 EUR w Niemczech, 70 GBP w Wielkiej Brytanii.

Teraz spróbuję wkleić zdjęcie

Obrazek
Pozdrawiam,
Radek
PKO
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rozmawialismy o Tobie Radku na jednym z ostatnich spotkan GT. Doszlismy do wniosku, ze malo kto potrafilby pisac tak pieknie o ukochanej dziewczynie jak Ty o biegowych butach :)

kledzik
Awatar użytkownika
Ula
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a czy sa takie dla kobiet? i czy moga w nich biegac osoby używające butow typu cushion? i czy nadaja sie do biegow w zime?
Awatar użytkownika
RadekW
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

odpowidam na poprzednie posty:
Kledziku - dziekuję za pozytywny odzew ... już zaczerwieniłem się na twarzy, gdyż jestem osobą wstydliwą i nie przywykłą do pochwał.

Ula - istnieje oczywiście odmiana kobieca; jednak prawdopodobnie nie będziesz mogła jej kupić w Polsce, ze wzgl. na ograniczony asortyment podaży. z drugiej części Twojej wypowiedzi wynika skłonność raczej do butów amortyzujących, a nie stabilizujących. Tu przyznaję, że obok modelu Supernova Control, Adidas oferuje wersję kładącą przede wszystkim nacisk na amortyzację. Nazywa się ona: Superonva Cushion. Tradycyjnie, ciężko będzie Tobie dostać ten model w naszym kraju.
Pozdrawiam,
Radek
Awatar użytkownika
Ula
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

niech mi ktos przynajmniej optymistycznie odpowie!!!!! bo caly czas slysze ze czego w tej zacofanej Polsce nie dostane! chyba wyemigruje.
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Ula on 5:11 pm on Oct. 9, 2003
niech mi ktos przynajmniej optymistycznie odpowie!!!!! bo caly czas slysze ze czego w tej zacofanej Polsce nie dostane! chyba wyemigruje.
Nie bedziesz miala daleko :)

kledzik
Awatar użytkownika
RadekW
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Droga Ulo !
Proszę, nie załamuj rąk. Jeżeli mieszkasz w Stolicy, to wybierz się do pawilonów przy Placu Defilad i popytaj o damską wersję Adidas Suprenova Control lub Cushion. Jeżeli ja znalazłem w Gdańsku sklep, który niedawno oferował damską wersję tego modelu, to jest szansa, że i Ty w swoim mieście znajdziesz taką. Jeżeli nie, spróbuj znaleźć substytut. Dosyć popularne są w Polsce np. Adidas Response. One, może nie są tak dobre jak Supernova, jednak są butami godnymi polecenia.
Gdyby można było łatwo kupić taki model jaki się pragnie, to zycie byłoby nudne i wyłuskanie na naszym nędznym rynku perełki, nie dawałoby mi tak dużej satysfakcji jaką mam obecnie (jak uda mi się kupić coś wartościowego za wzgl. małe pieniądze, to czuję się jak prehistoryczny mysliwy, który złapał dinozaura). Życzę udanych łowów.
Pozdrawiam,
Radek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ