Zegarek z GPS do lasu - jaki wybrać???

agazie
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46:24
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Intuicja mi podpowiada: 220, ponieważ posiada akcelerometr zastępujący footpoda, którego nie mają inne modele. Gdybym nie miała ograniczeń budżetowych - wybrałabym pewnie 620. Zastanowię się więc nad 220, 610, 305 i 405. Wielkie dzięki za wszystkie rady. I tak, po używaniu stopera za 20 zł, będzie to jakby lot w kierunku innej galaktyki... :oczko:
PKO
maniek669
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:00

Nieprzeczytany post

no 220 dużo droższy od używanej 610-ki, ale może to i dobry wybór? jak masz kaskę to olej 305 i 405, jak już kupować to raz a porządnie... Nie znam 220ki ale 610 można brać w ciemno.

pozdrawiam
yellowe
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

220 nie ma tego akcelerometra.
Tylko 620 współpracuje z HRM-RUN.

305 gubi sygnał w jakimkolwiek lesie.

Brałbym 310xt, ma nowszy chpset, szybki fix, zaawansowane treningi i jest tani.
5km: 18:59 | 21.097: 1.28:06 | 42.195 - 3.28.02
agazie
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Przecież piszą o nim: "Model 220 ma wbudowany akcelerometr, który wykorzystuje sygnały GPS do obliczania dystansu i tempa." No i znowu mam wątpliwości...
Myślę jeszcze o Suunto Ambit 2 S...
A 310 jest w tej samej cenie co 220.
Ciekawe kiedy w sprzedaży będzie adidas smartrun i co on ma ciekawego w sobie oprócz innej metody pomiaru tętna?
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Zegarek Forerunner 220 mierzy podstawowe parametry biegu, takie jak dystans, tempo czy tętno¹. To tak, jakby podczas ćwiczeń zawsze był z Tobą trener, który stale komentuje twoje postępy i rejestruje wszystkie statystyki, dzięki czemu możesz skupić się na bieganiu. Model 220 ma wbudowany akcelerometr, który wykorzystuje sygnały GPS do obliczania dystansu i tempa. To umożliwia rejestrowanie danych dystansu i tempa podczas biegów na bieżni lub na torach wewnątrz pomieszczeń — bez potrzeby inwestycji w oddzielny czujnik na nogę. Akcelerometr może także śledzić dystans w sytuacji, gdy sygnał GPS jest niedostępny, np. podczas biegu w tunelu. Jest zgodny z bezpłatnymi planami treningowymi dostępnymi w serwisie Garmin Connect[TRADE MARK SIGN], które można planować, a następnie przesyłać do zegarka, aby korzystać z porad trenerskich w czasie rzeczywistym.

Wiec akcelerometr jest. Nie wiem czemu tak podajecie niesprawdzone dane skoro można sprawdzić i się upewnić.
agazie
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ciekawe czy tak samo zachowuje się footpod w 610, w przypadku utraty sygnału GPS? Czy może przed biegiem trzeba wybrać czy polegamy na GPS, czy też wybieramy tylko footpoda? Wiem, że kalibracja może być również przy pomocy GPS. Podobno nawet 910 niestety gubi sygnał (w mieście, nie w lesie), więc pewnie tak samo zachowa się 610, stąd dochodzę do wniosku, że trzeba mieć i GPS i czujnik na nogę, ale dobrze by było (tak mi się wydaje), żeby ten "nożny" tylko zadziałał w (nagłej i niespodziewanej) sytuacji braku łączności z satelitą.
jedz_budyn pisze:Zgadza się, minusem foot poda ustawionego w garminie na liczenie dystansu jest to że przy długich dystansach potrafi się coś zawiesić i pokazuje tylko kadencję i tempo, dystans przestaje być naliczany. Miałem tak kilka razy przy dystansach powyżej 20 km, teraz ustawiam kadencję i tempo z foot poda, dystans z GPS. Zawiesiło mi się z fenixem, może w innych modelach taki zwis nie występuje.
Czy we wszystkich modelach Garmina można tak ustawić, tzn.
kadencja i tempo - FootPod
dystans - GPS?
Ostatnio zmieniony 04 sty 2014, 22:42 przez agazie, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gregz
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 46:42

Nieprzeczytany post

agazie pisze:Podobno nawet 910 niestety gubi sygnał (w mieście, nie w lesie), więc pewnie tak samo zachowa się 610, stąd dochodzę do wniosku, że trzeba mieć i GPS i czujnik na nogę, ale dobrze by było (tak mi się wydaje), żeby ten "nożny" tylko zadziałał w (nagłej i niespodziewanej) sytuacji braku łączności z satelitą.
Nie wiem jak to do końca jest z tym gubieniem GPS. Od 1,5 roku Garmina FR450 i ani razu mi nie zgubił sygnału jak już złapał. A biegałem po mieście, po lesie itp.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

gubić sygnał może pod wiaduktami
czy jest to problem? nie jest.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

agazie pisze:Ciekawe czy tak samo zachowuje się footpod w 610, w przypadku utraty sygnału GPS? Czy może przed biegiem trzeba wybrać czy polegamy na GPS, czy też wybieramy tylko footpoda? Wiem, że kalibracja może być również przy pomocy GPS. Podobno nawet 910 niestety gubi sygnał (w mieście, nie w lesie), więc pewnie tak samo zachowa się 610, stąd dochodzę do wniosku, że trzeba mieć i GPS i czujnik na nogę, ale dobrze by było (tak mi się wydaje), żeby ten "nożny" tylko zadziałał w (nagłej i niespodziewanej) sytuacji braku łączności z satelitą.
jedz_budyn pisze:Zgadza się, minusem foot poda ustawionego w garminie na liczenie dystansu jest to że przy długich dystansach potrafi się coś zawiesić i pokazuje tylko kadencję i tempo, dystans przestaje być naliczany. Miałem tak kilka razy przy dystansach powyżej 20 km, teraz ustawiam kadencję i tempo z foot poda, dystans z GPS. Zawiesiło mi się z fenixem, może w innych modelach taki zwis nie występuje.
Czy we wszystkich modelach Garmina można tak ustawić, tzn.
kadencja i tempo - FootPod
dystans - GPS?

to już pytanie do pomocy technicznej w garminie.
garmin.sklep.pl
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43
Życiówka w maratonie: 3,32

Nieprzeczytany post

Forerunnera 305, to urządzenie już nie najnowsze ( ostatnia sprzedaż tego modelu miała miejsce u nas półtora roku temu a mieliśmy ją w sprzedaży najdłużej). 405-tka też powoli odchodzi do lamusa. Skupiłbym Twoją uwagę jednak na nowszych modelach. Mają rację moi poprzednicy, którzy proponowali np. 610. Ja poleciłbym w tej chwili jeszcze 310-tkę, która jest obecnie w bardzo dobrej cenie ( http://garmin.sklep.pl/garmin-forerunne ... 30-59.html ). Naprawdę warto zwrócić uwagę na te modele.
Awatar użytkownika
prorok
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

W tym przedziale cenowym 310xt wymiata
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

A jakie (przydatne dla biegającego przeciętnego Kowalskiego amatora) ma 610 w odniesieniu do 310xt? Dla mnie optymalny sprzęt to taki który pozwoliłby na "wpisanie" planu treningowego na dłuższy czas - np. na kilka tygodni i bieżącą kontrolę przebiegu oraz realizacji treningu z poziomu PCta.
agazie
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Przeczytawszy całkiem sporo opinii o Garminach i Suunto, jednak wygrał Suunto Ambit 2 S, ze względu na świetnie działający GPS i akcelerometr i ogólnie bardzo dobre recenzje. Do Garmina 610 zniechęciła mnie potencjalna awaryjność tego modelu. Czas pokaże czy to dobry wybór. Trochę przeraża mnie tworzenie tych nieszczęsnych aplikacji i pewnie będę nękać co cierpliwszych forumowiczów o instrukcje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ