Witam wszystkich biegaczy! Czytałem, że aby dobrać odpowiedni rozmiar buta, należy zmierzyć obie stopy i dodać do tej długości 0,5-1,0 cm. A więc zmierzyłem obie stopy i były one niemalże takiej samej długości (ewentualnie bardzo mała różnica) - 26,5 cm. Popatrzyłem na rozmiarówki i 26,5 cm = rozmiarowi 42 (EU). Dodając te pół centymetra, wychodzi mi rozmiar 42,5, a dodając centymetr - rozmiar 43. I tutaj mam największy problem, gdyż buty chcę zamówić przez internet, ponieważ do sklepów specjalizujących się w butach biegowych mam daleko. Kupując pół roku temu moje pierwsze buty biegowe także zmierzyłem rozmiar stopy i wyszedł mi rozmiar 42 (stopa przez pół roku prawie nie urosła), kupiłem buty z KALENJI rozmiar 43 i były dobre, miałem w nich odpowiednią ilość luzu. Upatrzyłem sobie ten model buta i :
http://sklepbiegowy.com/?md=products&id ... nvara-3-m& i nie wiem jak z jego rozmiarówką. Jest normalna, zaniżona czy zawyżona?
Czy ktoś posiadał takie buty albo jest w ich posiadaniu? Czytałem informacje na ich temat oraz specyfikę i jak najbardziej mi odpowiadają. Tutaj mam największy dylemat. Wybrać rozmiar 42,5 czy 43? Wypowie się ktoś i zechce mi pomóc?
Problem z doborem rozmiaru.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Wyga
No więc ja z bieżących doświadczeń: biegam w butach Kalenji Ekiden 100 rozmiar 45. Teraz na zimę (która nota bene jakoś nie chce się pojawić) kupowałem Asicsy Lahar 5 GTX. I tu mierze 45 i za małe. Kupiłem 46. Dlatego nie patrz na rozmiar EU, US czy zaden inny tylko na długość wkładki bo u mnie okazało się, że Kalenji rozmiar 45 i Asicsy rozmiar 46 to długość taka sama 29cm.
-
- Dyskutant
Skoro masz stope o dlugosci 26,5cm, a w ich rozmiarowce 42,5 UE ma 27cm to wg mnie wlasnie ten rozmiar powinienes zamawiac.Lekkoatleta pisze: A więc zmierzyłem obie stopy i były one niemalże takiej samej długości (ewentualnie bardzo mała różnica) - 26,5 cm.
„Cudem nie jest to, że skończyłem. Cudem jest to, że miałem odwagę zacząć.”
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 45:14
- Życiówka w maratonie: 3:53:44
- Kontakt:
Według tabeli - np. do szukanych przez Ciebie Kinvar 3 - na tej stronie
http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/sau ... invara_3_3
mając długość stopy 26.5 wybierałbym rozmiar EUR 43 (optymalnie) lub EUR 42,5 (może być za mały).
Sam mam Kinvary 3 i są to buty wąskie, więc na długości raczej bym nie oszczędzał. Sam mam stopę 28,2 cm a but z wkładką 29 cm.
I jeszcze 2 rzeczy
- czy zmierzyłeś stopy wieczorem (po południu/wieczór stopy się zwiększają i wtedy powinno się je mierzyć) i najlepiej poprzez odrysowanie kształtu stopy na białej kartce (wtedy długość na odrysie odpowiada rzeczywistej długości stopy)
- kupując buty w sklepie internetowym masz 10 dni na zwrot/wymianę
Ja brałbym EUR 43
mając długość stopy 26.5 wybierałbym rozmiar EUR 43 (optymalnie) lub EUR 42,5 (może być za mały).
Sam mam Kinvary 3 i są to buty wąskie, więc na długości raczej bym nie oszczędzał. Sam mam stopę 28,2 cm a but z wkładką 29 cm.
I jeszcze 2 rzeczy
- czy zmierzyłeś stopy wieczorem (po południu/wieczór stopy się zwiększają i wtedy powinno się je mierzyć) i najlepiej poprzez odrysowanie kształtu stopy na białej kartce (wtedy długość na odrysie odpowiada rzeczywistej długości stopy)
Ja brałbym EUR 43
Cele na 2014: 10 km - 39:59; 21,1 km - 01:29:59
-
- Rozgrzewający Się
Jeżeli mówisz, że są to buty wąskie, to jeżeli nawet będą o około pół centymetra za duże (w co wątpie, bo mam buty kalenji o rozmiarze wkładki 27,5cm i są w sam raz), to zbytniej różnicy nie będzie w trzymaniu. Czyż tak? Poza tym chcę, aby potrzymały mi sezon/dwa i właśnie rozmiar 43 byłby najlepszym rozmiarem. Tak też myślałem, a Pan utwierdził mnie w przekonaniu. Teraz mam do Szanownego Biegacza pytanie. Przeglądając sklepbiegacza, sklepbiegowy i inne różne strony biegowe, nie ma rozmiaru 43. Na sklepie biegacza ten but jest za 280 zł. Jedynie na biegosferze jest ten model o rozmiarze 43 za 320 zł. Jeżeli jest Pan posiadaczem, to czy opłaca się dać te 40 zł więcej (+koszt przesyłk) za te buty? Z tego co wyczytałem na różnych stronach biegowych, jest to bardzo dobry but, przede wszystkim dynamiczny (na czym mi zależy przy treningach szybkościowych i skocznościowych) z umiarkowaną amortyzacją i przyzwoitą stabilizacją. A jaka jest Pana opinia na temat tychże butów? Sprawdzają się tak jak należy? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.Grzegorz_Krk pisze:Według tabeli - np. do szukanych przez Ciebie Kinvar 3 - na tej stronie
I jeszcze 2 rzeczy
Ja brałbym EUR 43
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 45:14
- Życiówka w maratonie: 3:53:44
- Kontakt:
But jest przede wszystkim bardzo lekki - przy pierwszym założeniu miałem wrażenie jakbym nic nie miał na nogach. To rodzi pewną obawę co do jego trwałości, ale o tym nie jestem się w stanie na razie przekonać, bo raczej go "oszczędzam" - jeden trening w tygodniu na stadionie + zawody. W sumie zrobiłem w nim może z 200 km - jak dotąd żadnych śladów użycia czy zużycia. Dynamiczny - zdecydowanie tak. Bardzo wygodny. O stabilizacji ciężko mi się wypowiadać - w porównaniu do typowych treningowych jest na pewno zdecydowanie mniejsza. Innych startówek nie testowałem. Na pewno na początku odczuwa się drop 4 mm - po szybkich treningach bolą łydki, ale po kilku treningach spokojnie można się zaadaptować. Tyle mogę powiedzieć z własnych wrażeń.
Czy warto dać 320 zł - nie odpowiem. Nie jestem w stanie porównać z konkurencją. Może inny użytkownik się wypowie.
Natomiast gdybym miał te 320 zł i koniecznie chciał je przeznaczyć na Kinvary - wziąłbym wersję 4 w Twoim rozmiarze, np. tutaj http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/sau ... _kinvara_4
Czy warto dać 320 zł - nie odpowiem. Nie jestem w stanie porównać z konkurencją. Może inny użytkownik się wypowie.
Natomiast gdybym miał te 320 zł i koniecznie chciał je przeznaczyć na Kinvary - wziąłbym wersję 4 w Twoim rozmiarze, np. tutaj http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/sau ... _kinvara_4
Cele na 2014: 10 km - 39:59; 21,1 km - 01:29:59