garmin 310xt czy 910xt czy może Suunto Ambit2 ?

Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

różny czas autolapa, czasem jest 1,01 km, czasem ,099 stąd różnice, garmin ma to samo.
nie demonizujmy.
PKO
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze:różny czas autolapa, czasem jest 1,01 km, czasem ,099 stąd różnice, garmin ma to samo.
nie demonizujmy.
Nie rozumię o czym piszesz. Różny czas autolapa to norma nawet jakby każde miało idealnie po 1000m, mało kto biega każdy kilometr w takim samym czasie. Problem leży w tym że czas 1km różni się od tempa 1km i to o zdecydowanie więcej niż potrzeba na pokonanie 0,02km o których napisałeś.

Właśnie piszę appki żeby wyeliminować denerwujące mnie detale.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:
EmPe pisze:czy jest mozliwosc eksportu wszystkich moich aktywnosci z GarminConect do Movescount???
oczywiście, jak najbardziej

http://www.meeximum.at/p/mxactivitymover.html
jedz_budyn pisze:Nie ma, movescount jest otoczony wielkim murem z fosą.
pierwej zalecam dokładne zapoznanie się z tematem a później dopiero wydawanie sądów w tonie nie znoszącym sprzeciwu
Zasugerowałem się tu kolegą który kiedyś pytany stwierdził jednoznacznie że się nie da.
Skoro się da to chyba dobrze.
Zapytam tylko czy da się to zrobić odwrotnie, z MS do GC.
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

oskee pisze:Problem leży w tym że czas 1km różni się od tempa 1km i to o zdecydowanie więcej niż potrzeba na pokonanie 0,02km o których napisałeś.

teraz przyszło mi do głowy, że być może inne tempo wynika z dodania wysokości do przebytej odległości ? gps rejestruje trasę płasko z góry, więc może jest to skorelowane z wysokościomierzem ?

na płaskim, tempo jest w miarę równe z autolapem, na górkach jest inaczej.
więc może ten serwis mądrzejszy niż nam się wydaje ?

ale różnie dobrze, to mogą być moje świąteczne bajania :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cichy, coś jest na rzeczy. spróbuję w tym tygodniu zrobić jakiś trening gdzie będzie to widać, faktycznie jest to wkurzające namaksa.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
EmPe
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Piechu pisze: oczywiście, jak najbardziej
http://www.meeximum.at/p/mxactivitymover.html
Dzieki wielkie, bez watpienia pomoze mi to w podjeciu decyzji :oczko:
„Cudem nie jest to, że skończyłem. Cudem jest to, że miałem odwagę zacząć.”
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

moim skromnym zdaniem Movescount daje więcej danych do analizy niż Garmin Connect choć niestety niektóre dane przetwarzane w tym serwisie są zarezerwowane dla zegarków Suunto. Jest serwisem bardziej wartościowym i (to kwestia gustu) ładniejszym.
Sam szukam następcy dla 310XT i mocno rozmyślałem i nadal rozmyślam zakup Ambita2. Niestety pomimo wielu zalet tego zegarka ma on w moim mniemaniu jedną olbrzymią wadę a raczej niedociągnięcie czyli brak możliwości programowania zaawansowanych treningów. W tym akurat aspekcie zarówno 310XT jak i 910XT biją go na głowę. Ambit2 to wg. mnie zegarek dla ultramaratończyków. Jeśli chcesz programować interwały z w określonym tempie, na podstawie czasu lub dystansu ten zegarek nie jest dla Ciebie. Niby można programować appki treningowe ale nie znalazłem jeszcze żadnej, która dałaby radę. Bida z nędzą niestety.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
EmPe
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Piechu pisze: Jeśli chcesz programować interwały z w określonym tempie, na podstawie czasu lub dystansu ten zegarek nie jest dla Ciebie.
Hmm jakby to powiedziec...wiesz poki co to ja jestem dopiero poczatkujacym biegaczem, wiec tak zaawansowanych metod treningu jeszcze nie stosuje, ale kto wie co bedzie np. za rok :oczko: . Nie wiem jak jest w garniakach (np xt) ale w Ambicie spodobala mi sie tez wspolpraca z btwin-owskimi czujnikami kadencji co bardzo by mi sie przydalo przy jezdzie na rowerze.
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze:
oskee pisze:Problem leży w tym że czas 1km różni się od tempa 1km i to o zdecydowanie więcej niż potrzeba na pokonanie 0,02km o których napisałeś.

teraz przyszło mi do głowy, że być może inne tempo wynika z dodania wysokości do przebytej odległości ? gps rejestruje trasę płasko z góry, więc może jest to skorelowane z wysokościomierzem ?

na płaskim, tempo jest w miarę równe z autolapem, na górkach jest inaczej.
więc może ten serwis mądrzejszy niż nam się wydaje ?

ale różnie dobrze, to mogą być moje świąteczne bajania :)
Właśnie sprawdziłem dzisiejszy trening i nie. Podbieg 64m na 1km, tempo 5:32, czas kilometra 5:32

Wogóle biegałem dziś po lesie pod Szczecinem i wszystkie tempa wyszły mi takie same jak czasy okrążeń za wyjątkiem 2ch, gdzie zrobiłem małe przerwy na wiązanie buta.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

EmPe pisze:Nie wiem jak jest w garniakach (np xt) ale w Ambicie spodobala mi sie tez wspolpraca z btwin-owskimi czujnikami kadencji co bardzo by mi sie przydalo przy jezdzie na rowerze.
Z moim 310XT mam sparowany footpod adidasa i b'twin'owski rowerowy czujnik prędkości i kadencji. Wszystko gra i buczy.
A co do treningów i możliwości ich programowania to może Ci tego zabraknąć szybciej niż Ci się wydaje. I nie piszę tutaj o jakichś bardzo wymyślnych treningach tylko takich, które są np. u Danielsa. Nie da rady. Przynajmniej ja nie znam appki, która by to potrafiła.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
EmPe
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Piechu pisze: A co do treningów i możliwości ich programowania to może Ci tego zabraknąć szybciej niż Ci się wydaje. I nie piszę tutaj o jakichś bardzo wymyślnych treningach tylko takich, które są np. u Danielsa. Nie da rady. Przynajmniej ja nie znam appki, która by to potrafiła.
Nie ulatwiasz :hahaha: Nie mniej jednak dzieki za cenne informacje :usmiech: ...Tak sobie mysle, bo ostatnio cos gdzies czytalem, ze w tym roku ma wyjsc Ambit3 i moze jednak lepiej poczekac i sie wstrzymac z ewentualnym zakupem, bo moze tam bedzie juz wszystko dopracowane na tip top, tylko, ze znowu cena moze byc na poczatku zaporowa. A tak jeszcze z innej strony to moze sie jeszcze dowiemy, ze jednak jest jakas apka co by podolala :oczko: I badz tu chlopie madry
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mało prawdopodobne aby tak szybko po premierze Ambita2 wprowadzali na rynek nowy model. Choć z drugiej strony "dwójka" wyszła po roku i kilku miesiącach od premiery poprzednika.

Poza tym czy Suunto nie mogłoby po prostu wzorem Garmina lub Polara wydzielić w movescout'cie prostego narzędzia do tworzenia treningów zamiast tych zakichanych appek?
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A da się zrobić taki myk, aby prędkość brana była z foot pod'a a reszta kreślona z GPS? ;-) Albo nie wiem, aby się wspomagał footpodem gps.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W 310XT mam ustawione właśnie tak, szczególnie gdy zależy mi na szybkim wskazaniu tempa chwilowego, że tempo bierze z FP a reszta jest ciągnięta z GPS. Jak ta kwestia wygląda w przypadku A2 nie wiem.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

No a jak to ustawileś? Jak się to ma do fenixa?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ