garmin 310xt czy 910xt czy może Suunto Ambit2 ?
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
różny czas autolapa, czasem jest 1,01 km, czasem ,099 stąd różnice, garmin ma to samo.
nie demonizujmy.
nie demonizujmy.
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie rozumię o czym piszesz. Różny czas autolapa to norma nawet jakby każde miało idealnie po 1000m, mało kto biega każdy kilometr w takim samym czasie. Problem leży w tym że czas 1km różni się od tempa 1km i to o zdecydowanie więcej niż potrzeba na pokonanie 0,02km o których napisałeś.cichy70 pisze:różny czas autolapa, czasem jest 1,01 km, czasem ,099 stąd różnice, garmin ma to samo.
nie demonizujmy.
Właśnie piszę appki żeby wyeliminować denerwujące mnie detale.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Zasugerowałem się tu kolegą który kiedyś pytany stwierdził jednoznacznie że się nie da.Piechu pisze:oczywiście, jak najbardziejEmPe pisze:czy jest mozliwosc eksportu wszystkich moich aktywnosci z GarminConect do Movescount???
http://www.meeximum.at/p/mxactivitymover.html
pierwej zalecam dokładne zapoznanie się z tematem a później dopiero wydawanie sądów w tonie nie znoszącym sprzeciwujedz_budyn pisze:Nie ma, movescount jest otoczony wielkim murem z fosą.
Skoro się da to chyba dobrze.
Zapytam tylko czy da się to zrobić odwrotnie, z MS do GC.
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
oskee pisze:Problem leży w tym że czas 1km różni się od tempa 1km i to o zdecydowanie więcej niż potrzeba na pokonanie 0,02km o których napisałeś.
teraz przyszło mi do głowy, że być może inne tempo wynika z dodania wysokości do przebytej odległości ? gps rejestruje trasę płasko z góry, więc może jest to skorelowane z wysokościomierzem ?
na płaskim, tempo jest w miarę równe z autolapem, na górkach jest inaczej.
więc może ten serwis mądrzejszy niż nam się wydaje ?
ale różnie dobrze, to mogą być moje świąteczne bajania

komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
-
- Zaprawiony W Bojach
cichy, coś jest na rzeczy. spróbuję w tym tygodniu zrobić jakiś trening gdzie będzie to widać, faktycznie jest to wkurzające namaksa.
-
- Dyskutant
Dzieki wielkie, bez watpienia pomoze mi to w podjeciu decyzjiPiechu pisze: oczywiście, jak najbardziej
http://www.meeximum.at/p/mxactivitymover.html

„Cudem nie jest to, że skończyłem. Cudem jest to, że miałem odwagę zacząć.”
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
moim skromnym zdaniem Movescount daje więcej danych do analizy niż Garmin Connect choć niestety niektóre dane przetwarzane w tym serwisie są zarezerwowane dla zegarków Suunto. Jest serwisem bardziej wartościowym i (to kwestia gustu) ładniejszym.
Sam szukam następcy dla 310XT i mocno rozmyślałem i nadal rozmyślam zakup Ambita2. Niestety pomimo wielu zalet tego zegarka ma on w moim mniemaniu jedną olbrzymią wadę a raczej niedociągnięcie czyli brak możliwości programowania zaawansowanych treningów. W tym akurat aspekcie zarówno 310XT jak i 910XT biją go na głowę. Ambit2 to wg. mnie zegarek dla ultramaratończyków. Jeśli chcesz programować interwały z w określonym tempie, na podstawie czasu lub dystansu ten zegarek nie jest dla Ciebie. Niby można programować appki treningowe ale nie znalazłem jeszcze żadnej, która dałaby radę. Bida z nędzą niestety.
Sam szukam następcy dla 310XT i mocno rozmyślałem i nadal rozmyślam zakup Ambita2. Niestety pomimo wielu zalet tego zegarka ma on w moim mniemaniu jedną olbrzymią wadę a raczej niedociągnięcie czyli brak możliwości programowania zaawansowanych treningów. W tym akurat aspekcie zarówno 310XT jak i 910XT biją go na głowę. Ambit2 to wg. mnie zegarek dla ultramaratończyków. Jeśli chcesz programować interwały z w określonym tempie, na podstawie czasu lub dystansu ten zegarek nie jest dla Ciebie. Niby można programować appki treningowe ale nie znalazłem jeszcze żadnej, która dałaby radę. Bida z nędzą niestety.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Dyskutant
Hmm jakby to powiedziec...wiesz poki co to ja jestem dopiero poczatkujacym biegaczem, wiec tak zaawansowanych metod treningu jeszcze nie stosuje, ale kto wie co bedzie np. za rokPiechu pisze: Jeśli chcesz programować interwały z w określonym tempie, na podstawie czasu lub dystansu ten zegarek nie jest dla Ciebie.

-
- Zaprawiony W Bojach
Właśnie sprawdziłem dzisiejszy trening i nie. Podbieg 64m na 1km, tempo 5:32, czas kilometra 5:32cichy70 pisze:oskee pisze:Problem leży w tym że czas 1km różni się od tempa 1km i to o zdecydowanie więcej niż potrzeba na pokonanie 0,02km o których napisałeś.
teraz przyszło mi do głowy, że być może inne tempo wynika z dodania wysokości do przebytej odległości ? gps rejestruje trasę płasko z góry, więc może jest to skorelowane z wysokościomierzem ?
na płaskim, tempo jest w miarę równe z autolapem, na górkach jest inaczej.
więc może ten serwis mądrzejszy niż nam się wydaje ?
ale różnie dobrze, to mogą być moje świąteczne bajania
Wogóle biegałem dziś po lesie pod Szczecinem i wszystkie tempa wyszły mi takie same jak czasy okrążeń za wyjątkiem 2ch, gdzie zrobiłem małe przerwy na wiązanie buta.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Z moim 310XT mam sparowany footpod adidasa i b'twin'owski rowerowy czujnik prędkości i kadencji. Wszystko gra i buczy.EmPe pisze:Nie wiem jak jest w garniakach (np xt) ale w Ambicie spodobala mi sie tez wspolpraca z btwin-owskimi czujnikami kadencji co bardzo by mi sie przydalo przy jezdzie na rowerze.
A co do treningów i możliwości ich programowania to może Ci tego zabraknąć szybciej niż Ci się wydaje. I nie piszę tutaj o jakichś bardzo wymyślnych treningach tylko takich, które są np. u Danielsa. Nie da rady. Przynajmniej ja nie znam appki, która by to potrafiła.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Dyskutant
Nie ulatwiaszPiechu pisze: A co do treningów i możliwości ich programowania to może Ci tego zabraknąć szybciej niż Ci się wydaje. I nie piszę tutaj o jakichś bardzo wymyślnych treningach tylko takich, które są np. u Danielsa. Nie da rady. Przynajmniej ja nie znam appki, która by to potrafiła.

- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Mało prawdopodobne aby tak szybko po premierze Ambita2 wprowadzali na rynek nowy model. Choć z drugiej strony "dwójka" wyszła po roku i kilku miesiącach od premiery poprzednika.
Poza tym czy Suunto nie mogłoby po prostu wzorem Garmina lub Polara wydzielić w movescout'cie prostego narzędzia do tworzenia treningów zamiast tych zakichanych appek?
Poza tym czy Suunto nie mogłoby po prostu wzorem Garmina lub Polara wydzielić w movescout'cie prostego narzędzia do tworzenia treningów zamiast tych zakichanych appek?
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
W 310XT mam ustawione właśnie tak, szczególnie gdy zależy mi na szybkim wskazaniu tempa chwilowego, że tempo bierze z FP a reszta jest ciągnięta z GPS. Jak ta kwestia wygląda w przypadku A2 nie wiem.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
No a jak to ustawileś? Jak się to ma do fenixa?