garmin 310xt czy 910xt czy może Suunto Ambit2 ?

piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chyba w końcu stanę się właścicielem jednego z tych "zegarków".

Pytanie:

1. Czy warto dopłacić i kupić 910xt albo Suunto Ambit2 ?
2. Dokładność tempa chwilowego 910xt vs Suunto Ambit2
PKO
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja w takiej samej sytuacji wybrałem Ambita2. Jestem zadowolony aczkolwiek są pewne minusy. Napisz do czego Ci ma głównie ten zegarek służyć, czy biegałeś z jakimś innym do tej pory, etc to łatwiej będzie doradzić.

Poczytaj też obszerne testy i porównania dcrainmakera (czy jakoś tak).
EmPe
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

oskee pisze:Ja w takiej samej sytuacji wybrałem Ambita2. Jestem zadowolony aczkolwiek są pewne minusy.

Ze tak z ciekawosci zapytam czego Ci brakuje w Ambicie? Bo sam tez sie na niego z lekka napalilem :oczko:
„Cudem nie jest to, że skończyłem. Cudem jest to, że miałem odwagę zacząć.”
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Mi osobiście w Suunto nie pasuje caly serwis moviescount, to zeby cokolwiek dodać, zmienić w zegarku trzeba robić przez komputer, i w sumie bez komputera ani rusz. Menu też jakieś inne. Ogólnie ambit 2 ładnie wygląda, ma prezencję.
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

EmPe pisze:
oskee pisze:Ja w takiej samej sytuacji wybrałem Ambita2. Jestem zadowolony aczkolwiek są pewne minusy.

Ze tak z ciekawosci zapytam czego Ci brakuje w Ambicie? Bo sam tez sie na niego z lekka napalilem :oczko:
Tempo chwilowe pokazuje co 5s... jakbym chciał pobić rekord świata na 100m to będę musiał nowy zegarek kupić. Z drugiej strony do biegów ultra i w terenie wystarczy. Wahania tempa są dość spore, ale to chyba ja nie umię równo biegać.
Niby ma wysokość barometryczną i GPS a ciągle muszę coś korygować, podawać wysokość referencyjną, etc...
Ponadto po Garminie cięzko mi się trochę przestawić na wyświetlacz.

Z tym movescount to nie jest głupie bo konfigurujesz sobie wygodnie kilkanaście różnych ustawień i potem w zależności od tego co chcesz robić i co chcesz widzieć dobierasz odpowiednie "ćwiczenie".
Jest kilka skiepszczonych spraw w movescount np. autolap co kilomert, czas lapa 5:00, a w kolumnie tempo 4:50. Goście z suunto support do tego tłumaczą to tak idiotycznie że tempo to zależy od samopoczucia, pogody i pływów morza... W kilku miejscach soft ma ewidentne niedociągnięcia, jak biegniesz ciurkiem i równo to jest ok, ale jak kombinujesz, pauzujesz, etc to są lekkie bzdury. Obecnie prowadzę małą wojenke z supportem i mam nadzieję że te kwestie będą poprawione w nowym releasie softu.
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ermm te wypowiedzi nic mi nie mówią. Myślę że kwestią oczywistą jest że potrzebuję tego sprzętu głównie dla dokładnych wskazań tempa chwilowego. Gdyby nie to, to śmiałoby komórka wystarczyła. :)

Wstania tempa chwilowego garmin vs ambit. Co do samego wyglądu to skłaniałbym się do garmina raczej. Ale bardziej niż sam wygląd interesuje mnie dokładność wskazań.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla mnie, po za tym że ma małe cyferki i nic nie widzę, oraz konieczności przywiązania się do komputera, SUUNTO AMBIT 2 jest bardziej precyzyjny od Garmina 910. Używałem obydwu modeli. Oczywiście, małe cyferki, gdy koś ma dobry wzrok i jest młody nie są problemem. Kłopot jest z planowaniem treningów. Wyjeżdżam na trzy tygodnie i praktycznie muszę wlec laptopa. Oczywiście, można zaplanować i wgrać "do przodu", ale zapewne każdy z Was, bywa że modyfikuje swój treningi. Według mnie SUUNTO jest bardziej precyzyjnym urządzeniem. Ma świetny GPS, pomiar wysokości, realny pomiar tętnią, itd. Mój obecny Garmin 910 przy Suunto to taka plastikowa zabawka która pokazywała mi ostatnio, że biegam na tętnią 250. A dekiel mi się nie podnosił i oddech miałem spokojny,...
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

piotrek90 pisze:ermm te wypowiedzi nic mi nie mówią. Myślę że kwestią oczywistą jest że potrzebuję tego sprzętu głównie dla dokładnych wskazań tempa chwilowego. Gdyby nie to, to śmiałoby komórka wystarczyła. :)

Wstania tempa chwilowego garmin vs ambit. Co do samego wyglądu to skłaniałbym się do garmina raczej. Ale bardziej niż sam wygląd interesuje mnie dokładność wskazań.
Nie jest kwestią oczywistą do czego potrzebujesz tego sprzętu. To są zaawansowane komputery treningowe, które mozna wykorzystać do pierdyliona sportów a akurat tempo chwilowe to słaba strona GPSowych zabawek.
GPS nigdy nie pokaże Ci stabilnego i w 100% dobrego tempa chwilowego. Tak jak napisałem Ambit pokazuje tempo co 5s, czyli 4:10, 4:15, 4:20, Garmin niby co sekundę, pytnie tylko na ile to ma sens przy marginesie błędu jakim obarczone są takie pomiary.
Jeśli zależy Ci tylko na tempie chwilowym to szkoda kasy na takie zegarki. Kup coś tańszego z foot podem, na pewno będziesz bardziej zadowolony. Ewentualnie poważnie rozważ dokupienie footpoda do jednego z tych zegarków.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co do Garmina, jeśli podłączysz footpoda to wskazania tempa bedą bardzo żwawe i bardzo dokładne. Reakcja na zmianę tempa będzie błyskawiczna. Testowane na fr210,fr620 i fenixie.
EmPe
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

oskee pisze:
EmPe pisze:

Niby ma wysokość barometryczną i GPS a ciągle muszę coś korygować, podawać wysokość referencyjną, etc...
Ponadto po Garminie cięzko mi się trochę przestawić na wyświetlacz.

Jest kilka skiepszczonych spraw w movescount np. autolap co kilomert, czas lapa 5:00, a w kolumnie tempo 4:50. Goście z suunto support do tego tłumaczą to tak idiotycznie że tempo to zależy od samopoczucia, pogody i pływów morza... W kilku miejscach soft ma ewidentne niedociągnięcia, jak biegniesz ciurkiem i równo to jest ok, ale jak kombinujesz, pauzujesz, etc to są lekkie bzdury. Obecnie prowadzę małą wojenke z supportem i mam nadzieję że te kwestie będą poprawione w nowym releasie softu.
No to troche ostudziles moj zapal, dzieki za obiektywna opinie, bo do tej pory wszystko co czytalem to same ochy i achy :oczko: . Najbardziej mnie martwia te roznice w czasie okrazenia... A powiedzcie mi jeszcze taka rzecz, gdybym sie jednak zdecydowal to czy jest mozliwosc eksportu wszystkich moich aktywnosci z GarminConect do Movescount???
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie ma, movescount jest otoczony wielkim murem z fosą.
EmPe
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No to jak dla mnie najwiekszy minus, lubie analizowac, porownywac i chcialbym miec wszystko w jednym miejscu
anbru
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A czy można zgrać treningi z Ambita do Runloga?
mariuszprokop
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tego co widzę na ich stronie to faktycznie mur z fosą czyli nie;-) ale mogę się mylić
.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

EmPe pisze:czy jest mozliwosc eksportu wszystkich moich aktywnosci z GarminConect do Movescount???
oczywiście, jak najbardziej

http://www.meeximum.at/p/mxactivitymover.html
jedz_budyn pisze:Nie ma, movescount jest otoczony wielkim murem z fosą.
pierwej zalecam dokładne zapoznanie się z tematem a później dopiero wydawanie sądów w tonie nie znoszącym sprzeciwu
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ