Och, jednak jest:
viewtopic.php?f=12&t=32641&start=15&hilit=zmian
Ostatni post w wątku, jakby się sam nie wyświetlił.
Bylon, ty nie czytasz tego co sie pisze...Bylon pisze:Rolli, bieganie z pięty to jest błąd techniki. Ty piszesz o dotknięciu piętą podłoża, my o wylądowaniu na piętę. To pierwsze jak najbardziej wskazane, to drugie jak najbardziej niewskazane.
Załamało się twoje marzenie o perfekcyjnym bieganiu?Qba Krause pisze:mniozam, w poprawnej technice nie ma przetaczania. ono zostało wymyślone przez dział marketingu producentow obuwia.
miniozam i rolli: pierdzielenie o szopenie, na tę jedną grafikę mogę odpowiedzieć dziesięcioma, na których widać piękne lądowanie na śródstopiu. z tego wysnuję tezę, że całą elita biega na śródstopiu.
Tako rzecze Rolli naprawdę. Możliwe, że to był skrót myślowy. Poczekajmy, co na to Rolli, bo się jeszcze nie wypowiedział.Adam Klein pisze: Rolli tak naprawde mówi?Że wyższe podnoszenie kolan sprawi, że będę szybciej biegł?
No właśnie do tego, co jest skutkiem, a co przyczynąklosiu pisze:Co do czego masz wątpliwości?
...po czym twierdzisz coś zupełnie przeciwnego... Że to rezultat ("efekt").klosiu pisze: Jak chcesz biegać szybko, podnoś wysoko kolana. Na razie nie biegasz szybko, więc to nie ma dla ciebie żadnego znaczenia. Umówmy się roboczo, że "szybko" zaczyna się gdzieś poniżej 4:00/km. Przy bieganiu wolno podnoszenie kolan nie ma sensu.
Oczywiście Twoja analogia do MTB z kolejnego postu (która bardzo mi się spodobała) nie pozostawia już cienia wątpliwości, że uważasz PK za skutek, a nie warunek szybkiego biegania, tak jak i mnie podpowiada intuicja.klosiu pisze: Tak samo wyższe podnoszenie kolan nie spowoduje że przyśpieszysz. To jest efekt szybkiego biegu, a nie powód.
Moim zdaniem z tego zdjęcia absolutnie nie wynika, co stanie się za chwilę. To że w tej fazie lotu trzymają pietę w ten sposób nie implikuje imho zupełnie, w jaki sposób zetkną ją z podłożem. Nie mówię, że nie wylądują na pietę. Ale w tym momencie jeszcze tego chyba nie wiemy, co nie?pehop pisze:Z tego zdjęcia wynika, że zawodnicy 104, 108 i 115 pięknie "przywalą z pięty”, a Haile już nie... Czego chciałeś dowieźć tym zdjęciem?
Odpowiedziałem krotko.montalb pisze: Tako rzecze Rolli naprawdę. Możliwe, że to był skrót myślowy. Poczekajmy, co na to Rolli, bo się jeszcze nie wypowiedział.