Dobór butów

majak-it
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie,
Jestem tu nowy, więc jednocześnie "dzień dobry" dla wszystkich forumowiczów :)

Z góry też przepraszam za błędne/ wybrakowane informacje z mojej strony.

Poszukuję butów do biegania dłuższych dystansów - do treningu i startów w półmaratonach, biegach na 10km.
Intensywność treningów: około 40km tygodniowo (4 razy w tyg.) + 2 treningi siłowe na siłowni.
Wzrost: 194cm
Waga: około 90-92kg
Stopa: pronator
Uwaga: boleści w prawej kostce po bieganiu i w trakcie (w wyniku skręcenia kostki kilka lat temu)
Staż: zupełnie laicki - na dobrą sprawę dopiero zacząłem niedawno.

Cena: możliwie najniższa, ale nie jest to kryterium główne przy wyborze obuwia.

Do tej pory biegałem w zwykłych butach niebiegowych.
PKO
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39

Nieprzeczytany post

Cześć ,witamy
Skoro biegasz w butach "niebiegowych"to pewnie nie ma w nich amortyzacji,albo jest ona mocno ograniczona.
To oznacza,że możesz spokojnie nabyć buty typu lekkie,lub startowe.Ja na początek polecam ci Puma Faas 300(170zł).
Twierdzisz,że jesteś pronatorem,a dla takich osób zalecany jest model Faas 350S ze stabilizacją.Uważam,że nie potrzebujesz stabilizacji,jeśli zadbasz o wzmocnienie nóg,rozciąganie i ogólnorozwojówkę.Buty te wymuszają lądowanie bardziej na środkowej części stopy,gdzie amortyzacją zajmie się już twoje ciało,a nie system pianek w obuwiu.Zalecam wykonywanie treningów,2xbieg i 3x siłownia z akcentem na wzmocnienie podudzi.Zime możeszc spokojnie poświęcić na wzmocnienie się i stopniową adaptację organizmu do biegania.Przy wzmocniniu mięśni stopy twoje kłopoty z kostką powinny zniknąć lub przynajmniej mocno zostać ograniczone(też miałem skręconą nogę jakiś czas temu,ale u mnie juz jest OK)Najważniejsze to praca nad prawidłową techniką(lądowanie pod środkiem ciężkości)Sporo jest tego tematu na forum-poczytaj dowiesz sie bardzo istotnych rzeczy.Acha i nie przesadzaj z treningami,jak coś boli odpuść,staraj sie słuchać swojego organizmu daj mu czas na regenerację.
majak-it
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dziękuję bardzo za rzetelną odpowiedź.
Z siłą nóg problemu nie mam - mniej więcej 7 lat trenowałem intensywnie na siłowni całe ciało, także tutaj jest raczej ok - gorzej natomiast z wytrzymałością na długich dystansach choć w tym zakresie mam już znaczne postępy. Być może ból kostki spowodowany jest nadmierną pronacją stopy ale nad tym także staram się panować.

Buty bardzo fajne i w stosunkowo niskiej cenie - na pewno skorzystam z Twojej rady.
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ