Komentarz do artykułu Najpopularniejsze aplikacje mobilne w Polsce
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Najpopularniejsze aplikacje mobilne w Polsce
- ThomasM
- Wyga
- Życiówka na 10k: 41:44
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Dlaczego Runtastic nie został wzięty pod uwagę?
- Remus
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:28
- Kontakt:
Pewnie został, tylko respondenci rzadko go wybierali. Na infografice są 4 najczęściej rozpoznawalne, które stanowią 79% wszystkich podanych przez badanych.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Niekoniecznie, bo niektóre osoby były w stanie rozpoznać więcej niż jedną. Zresztą ankietowanie 1000 internautów ma mniej więcej taką wiarygodność, jak rzucanie kostką.Remus pisze:stanowią 79% wszystkich podanych przez badanych.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Badania statystyczne robi się na próbie 1000 osób, nie wiem dlaczego w internecie miałoby być inaczej.
-
- Zaprawiony W Bojach
dlatego należy zapytać o aplikacje mobilne osoby nie posiadające dostępu do internetu :D
-
- Wyga
Z tego samego powodu, dla którego 30% internautów urodziło się 1 stycznia.Adam Klein pisze:Badania statystyczne robi się na próbie 1000 osób, nie wiem dlaczego w internecie miałoby być inaczej.
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
internautów, nie internautów, bez znaczenia.
metodologią każdego badania statystycznego można manipulować
metodologią każdego badania statystycznego można manipulować
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 36:30
Zdziwił mnie brak Runtastic'a w tym zestawieniu. Ja gdy używałem aplikacji mobilnych zdecydowałem się na zainstalowanie Runtastic zamiast Endomondo. Ale chyba tylko ja zawsze wolę być tym innym, gdy wszyscy wybierają to ja zawsze wybieram tamto. Cóż, taki mój urok. Hehe... 

-
- Wyga
W gwoli ścisłości, badania statystyczne można przeprowadzać na dowolnej liczbie jednostek jednak każdy wie, że im więcej tym lepiej. Jednak jako socjolog ;], liczba 1000 i przedział wiekowy nic nie mówi o badanej populacji, więc badanie nie jest na tyle zmanipulowane co zwyczajnie źle jest dobrany dobór próby. Użytkownik pisał, że metodologia może być zmanipulowana jeśli chodzi o datę urodzenia... akurat to bzdura bo data urodzenia nie jest jakąś zmienną niezależną, która uwarunkowałaby dany wybór (chyba, że to można odnieść do szerszego podziału wiekowego np.: od 20 do 80 lat). Dywagując nad złym doborem próby wśród internautów przy tym sondażu to należałoby go przeprowadzić wśród osób, które posiadają narzędzia obsługujące aplikacje mobilne i przez odpowiedni dobór celowy badanie miałoby znamiona reprezentatywności. Bardziej to można zobrazować na przykładzie... zbadano 1000 osób uprawiających sport czy słyszeli i korzystają z butów xyz. Przecież jest wiele dyscyplin, których te buty w ogóle nie będą dotyczyć a i firma xyz też może niewiele mówić właśnie przez zbyt szeroką tematykę czyt. zbyt ogólny zakres pytania, który z automatu wypacza wynik. Założę się, że gdyby zapytano osoby uprawiające aktywność fizyczną posiadającą urządzenia umożliwiające z korzystania z aplikacji mobilnych itp. to wyniki byłyby zupełnie inne.
- wiercipieta
- Wyga
A co z micoach adidasa? Ja na przykład używam, chwalę sobie i znam jeszcze kilka osób, które również używają. To my chyba jakaś enklawa jesteśmy, skoro na 1000 osób nikt...
Co czwarta osoba nike+? Czy można tego już używać na zwykłym samsungu, czy też zamożność narodu wzrosła na tyle, że 23% biega z iphonami?
Co czwarta osoba nike+? Czy można tego już używać na zwykłym samsungu, czy też zamożność narodu wzrosła na tyle, że 23% biega z iphonami?

-
- Wyga
Użytkownik pisał, że 30% internautów urodziło się 1 stycznia, bo jest to zazwyczaj domyślna data ustawiana w menu wyboru. Tak samo użytkownik napisze, że w wypadku pola, w które trzeba wpisać datę urodzenia, zadziwiająco dużo osób będzie urodzonych 11-11-11. Użytkownik napisze też, że np. średni czas na 10 kilometrów (wzrost, wysokość zarobków, sprawność seksualna, etc.) podany przez X internautów, będzie wyższy niż podany przez X osób pytanych osobiście.pepe126p pisze:Użytkownik pisał, że metodologia może być zmanipulowana jeśli chodzi o datę urodzenia...
Bo tak działa internet.
-
- Wyga
Tupacz... Tu mogę przyznać rację, że dane odnośnie poszczególnych użytkowników mogą być różne, ale w badaniu nie ma podziału na zmienne niezależne typu: płeć, wiek=data urodzenia, czy czas ma 10 km (w tym przypadku można ją traktować jako zmienną niezależną), więc wysuwanie takiego wniosku jest bezsensowne.