Buty Airia

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzysiek, poczekamy jeszcze kilka tygodni, i sprawdzimy :) mnie, jak już wspominałem, najbardziej uderza fakt, że mimo afery Reebok Easy Tone ktokolwiek idzie w reklamę będąca obietnicą poprawy wyników, wyrażoną w konkretnych liczbach.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
PKO
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć,

Według mnie to bardzo ciekawe kapcie, lubię takie nowinki. Przypominają mi trochę Karhu i ON. Takie niby minimale ze wspomagaczami ;)

Zgadzam się z Kshyśkiem, że to raczej będzie nisza, chociaż oczywiście wszystko zależy od tego co rozumiem przez niszę. To jest "pułapka" wyspecjalizowania się - ciężko przebić się na "duży rynek" z jednym modelem butów... np. właśnie ON jest moim zdaniem dosyć niszowe.

Ciężko powiedzieć, żeby SKORA była niszowa, ale też chyba trochę odczuwają marketingowy dyskomfort. Zaczynali z dwoma modelami butów, później wprowadzili dwa kolejne praktycznie identyczne i w zasadzie nie wiadomo po co ;) SKORA produkuje doskonałe buty, chyba najlepsze jakie kiedykolwiek miałem, ale ludzie chcą różnorodności, wyboru... nie wystarcza dobry produkt. Swoją drogą, bardzo jestem ciekaw jak SKORA będzie ewoluowała.

Qba, będziesz testował Airia One? To będziemy mogli porównać nasze opinie ;)

Pozdrawiam

Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

moje nogi gwałtownie protestują wobec nazwania identycznymi base/form i phase/core :)
róznica jest spora, serio.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba, jakie?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kształt podeszwy, jej grubość, grubość i mięsistośc wkładki, rodzaj zastosowanego materiału.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Core - Phase. Różnica grubości podeszwy 1mm, wkładki tak samo. Anatomiczna forma i tu i tu. Waga 231g i 235g. Jakieś kosmetyczne zmiany w cholewce. Owszem, jest inny materiał w podeszwie, ale to raczej ewolucja, a nie jakaś inna, dodatkowa opcja. Biegam tylko w Core, ale wszystkiej je macałem i tej różnicy nie czułem. Ty byłbyś w stanie rozpoznać, w którym modelu biegniesz, tzn. czujesz tą różnicę w biegu czy tylko widzisz ją w opisie?

Według mnie to wprowadzanie nowych modeli na siłę. Skora mogłaby trzymać się tylko dwóch i po prostu je rozwijać, ale potrzeba marketingowa jest taka, a nie inna. Ja to rozumiem i nie zmienia to faktu, że są to świetne buty.

A jak z tymi Airia? Będziesz je też testował?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale ty porównujesz core z phase? przeciez to bez sensu, to bardzo podobne buty. porównaj core z form i phase z base, to sa duże różnice. biegałeś w base albo form - pierwsze modele?

nie wiem czy airie będę testował. chcialbym.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A widzisz, machnąłem się w nazwie w poprzednim poście - to jest porównanie Core z Form właśnie, które jak widać również wiele się od siebie nie różnią - do tego stopnia, że z wymienionych przeze mnie różnic nie byłeś nawet w stanie wywnioskować, że się pomyliłem w nazwie (ale rozumiem, że nie musisz znać ich na pamięć).

Przy okazji jednak sam potwierdziłeś to, o czym mówię - "ty porównujesz core z phase? przeciez to bez sensu, to bardzo podobne buty". Jaki, oprócz marketingowego, jest sens posiadania dwóch prawie identycznych butów w kolekcji? Tak na prawdę wszystkie cztery są bardzo podobne, ale jeżeli się mylę to napisz jak te "różnice" przekładają się na odczucia w czasie biegu. "Grubość i mięsistość wkładki" - to brzmi jak jakaś mega ściema i dziwię się, że akurat Ty to piszesz.

Pozdrawiam

Paweł
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rzeczywiście, nie znam parametrów butów na pamięć.

core i phase to bardzo podobne buty, po co SKORA wypuściła dwa modele a nie jeden - no pewnie dlatego, żeby ludzie mogli sobie wybrać czy chcą syntetyczną cholewkę czy skórzaną.

wg mnie dają identyczne odczucia co do biegania, przez tę samą podeszwę z IBR, więc wybór jest tylko rodzaju cholewki, i rozumiem decyzję producenta, żeby z tego powodu rozróżnić je na dwa modele.

Core i Base są na pierwszej podeszwie - EVA + guma. róznica między nimi jest znacza- Base ma syntetyczną cholewkę, zapinaną na rzepy, jest szerszy, Form jest skórzany, sznurowany i węższy.

w bieganiu różnica będzie odczuwalna w dopasowaniu przez różny materiał i fason cholewki. na bardzo szybkie treningi oraz na cięższy teren Base nie są optymalne, wolałbym Form. do wszystkiego innego ba nadają się znakomicie.

teraz różnice Base/Form a Core/Phase.
1. biegam z wkładką. daje to 2 mm różnicy, co przy 11-13mm ogółem jest wyczuwalne.
2. inny jest materiał, z którego wykonana jest podeszwa. IBR ma o wiele mniejszy stopień kompresji, a więc mniej amortyzuje.
3. wyjąłeś kiedyś obie wkładki z nowych butów i porównałeś je? Wkładka Base/Form jest grubsza i bardziej miękka niż Core/Phase.
4. inny jest kształt podeszwy. Base/Form ma bardziej zaokrąglony profil i większą twardość, przez to idealnie współgrają z naturalnym ruchem pronacyjnym przy lądowaniu, to jest genialna zaleta tych butów. W Phase/Core to zjawisko jest dużo mniejsze.

Te cztery rzeczy składają się na zasadniczą różnicę podczas biegu.
W Base spokojnie przebiegłem maraton i nie miałem żadnego problemu z bolesnością mięśni nóg, po połówce w Phase miałem obolałe łydki.

mam nadzieję, że wszelkie twoje wątpliwości zostały rozwiane :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć,

Core, o ile dobrze się orientuję, ma podeszwę z IBR. Chyba po prostu machnąłeś się w nazwie, ale piszę, żeby nikt się źle nie zasugerował.

Piszesz, że Base/Form i Core/Phase mają inaczej wyprofilowaną podeszwę. Dla mnie na pierwszy rzut oka wydała się ona taka sama, a Skora na swojej stronie też chyba nie zaznacza tej różnicy (być może coś przeoczyłem) - dlaczego?. Jeżeli chodzi o wkładki to według mnie różnica jest na papierze. W ten weekend prawdopodobnie będę miał okazję pomacać znowu wszystkie modele, więc przyjrzę im się dokładnie.

W Core biegam połówki bez żadnych problemów z bolącymi łydkami itp.

Nie zamierzam negować Twoich odczuć z biegu, ale zastanawiam się ile w tym jest (auto)sugestii a ile rzeczywistych różnic... Wiesz, gdybym jak tak pisał np. o sandałach, o 2mm różnicy, mięsistości wyściółki i lekkim zaokrągleniu podeszwy to przypuszczam, że wyśmiałbyś to jako jeden z pierwszych...

Pozdrawiam

Paweł
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:W Base spokojnie przebiegłem maraton
czekłeś już this, zią?

sounds like lacze dla psychopatów; btw zamiast spuszczać się nad milimetrem wkładki - przypierdoliłbyś jakiś konkretny trening, rekord Polski w biegu dwunastogodzinnym na bieżni czeka na Ciebie :hejhej:

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pawęł, nie zamierzam udowadniać, że jestem wielbłądem. Ja nigdy nie sprawdzam parametrów technicznych butów, poza wagą. Zawsze najpierw w nich biegam. A że w każdym skorach jakie mam zrobiłem po kilkaset km, a w BASE jakieś 1600-1700, to uważam, że wiem o czym mówię. Odczucia były pierwsze, w poście napisałem o technikaliach, żeby było wiadomo skąd się biorą odczucia.

nie wiem dlaczego SKORA nie pisze o tej różnicy, pewnie nie wydała im się istotna, dla mnie jest odczuwalna.
no ja miałem wielokrotnie wkładki w ręku bo porównywałem je - ostatnio przed maratonem poznańskim (a zresztą po też) - bo chciałem sobie zmienić starą w Base na nową z Core, i stara z Base nadal była grubsza i bardziej miękka niż nowa z Core.

fajnie, że biegasz połówki w Core bez bólu, pewnie masz mocniejsze nogi niż ja :)

gdybyś napisał o swoich przemyśleniach po kilkuset km w każdej parze, to bym cię nie wyśmiał. w butach mini różnice mini robią różnicę :)

piotrek, pewnie, że widziałem. nawet chciałbym coś o tym napisać, bo kalkulator McMillana daje Zachowi 2:02 w maratonie, hehe. może Londyn? pogodni bekele i faraha :)

piszę o wkładkach bo zostałem zapytany, a trening robię do dychy, więc rekord musi jeszcze zaczekać, chyba, że policzyłeś, że nie włożysz Jackowi Michulcowi na CH.W. i ty się za ten rekord weźmiesz?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze: fajnie, że biegasz połówki w Core bez bólu, pewnie masz mocniejsze nogi niż ja :)
ale wolniejsze niestety ;)
Qba Krause pisze:gdybyś napisał o swoich przemyśleniach po kilkuset km w każdej parze, to bym cię nie wyśmiał. w butach mini różnice mini robią różnicę :)
Oprócz "pierwszych wrażeń", zawsze piszę po kilkuset km, a niektórym i tak muszę udowadniać, że wielbłądem nie jestem...

Niedługo będę pisał o Core, więc fajnie nawet, że ta rozmowa wynikła. Jak będę miał inne modele w ręku to zwrócę uwagę na te elementy, o których piszesz.

Pozdrawiam

Paweł
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

kulawy pies pisze:btw zamiast spuszczać się nad milimetrem wkładki - przypierdoliłbyś jakiś konkretny trening,
A fe, taka ładna buzia a tak brzydko mówi :ojoj: :hahaha:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba, przyjrzałem się Skorom... i jednak autosugestia. Cóż...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ