Porównanie GPSów w telefonach z endomondo

Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ma ktoś takie porównanie na mapie z zegarkiem gps? Chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu choćby ta 110tka
PKO
pawlok1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum, dlatego na wstępie chciałbym się przywitać :)
Biegam rekreacyjnie ok. 1,5 roku i od tego czasu śledzę to forum.
Ostatnio moje tematyczne zainteresowania krążyły głównie wokół wykorzystania telefonu w bieganiu.
Wydaje mi się, że wątek ten jest szczególnie bardzo wartościowy, dlatego postanowiłem umieścić tutaj rezultat moich porównań.
Posiadam Samsunga i5700. Niestety w tym momencie model ten ma problemy, aby płynnie obsługiwać współczesne aplikacje.
Dlatego postanowiłem rozejrzeć się za nowym telefonem, z naciskiem na posiadanie przed niego dokładnego GPS.
Zadanie to nie jest proste, a ten wątek (jak również ten http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... a+biegacza )
dawał najbardziej wartościową wiedzę na ten temat w internecie.
Dodatkowym moim kryterium w wyborze była cena (max 600-700PLN).
Osobiście wydawało by się, że dobrym wyborem byłby: "samsung galaxy ace 2" (Glonass itp).
Jednak w internecie było mało wiarygodnych informacji o dokładności GPS w tym modelu.
Jeśli chodzi o i5700 to biegając z nim zimą w lesie (brak liści) spisywał się dostatecznie, ale wraz z nadejściem wiosny i pojawieniem się liści na drzewach na dystansie 10km pomiar potrafił być oszukany nawet o 800m.
Rysowane trasy bywały bardzo zygzakowate, dlatego aby otrzymać w miarę wiarygodne rezultaty ścieżki edytowałem (prostowałem) ręcznie (w runkeeper).
Po pewnym czasie stało się to dosyć irytujące!
Zanim postanowiłem wydać te 600-700 PLN spróbowałem jeszcze innego rozwiązania jakim jest użycie zewnętrznego odbiornika GPS.
Z allegro kupiłem urządzenie Motorola T805.
Przyznam, że zanim przesyłka dotarła, dochodziły mnie obawy co do słuszności tego zakupu. Jednak dwucyfrowa cena (50PLN) nie była zbyt wygórowanym ryzykiem :)
W końcu paczka dotarła i przyszedł czas na pierwszy test :)
Do testu użyłem Samsunga I5700 (z wbudowanym GPS) i Nokia 5230 z nowo zakupionym T805.
Obraną trasę (leśna droga) najpierw zmierzyłem na http://www.geoportal.gov.pl i wynosiła ona 10.63 km.
Następnie uzbrojony w dwa telefony oraz urządzenie T805 wyruszyłem w drogę na pomiary.
W tym dniu pogoda była bardzo ładna (brak zachmurzenia)
Wynik pomiarów był taki, że i5700 zawyżył dystans o mniej więcej 500m.
Nokia 5230 z T805 dała wynik o 4m zaniżony w porównaniu z tym to wyliczył geoportal.
Wczoraj udałem się na kolejny test, pobiegać trasą asfaltową (łatwiej wyznaczyć na geoportalu).
Tym razem do testów użyłem Samsung i5700 z T805 (wewnętrzny GPS wyłączony).
Pogoda tym razem była dosyć zła (zachmurzenie, mżawka).
Jeśli chodzi o zadrzewienie tej trasy, to w ok. 50% składała się jednostronnej alejki, w ok. 25% z dwustronnej alejki i w 25% z czystego terenu.
Dystans otrzymany z geoportalu wynosił 10,66km. Dystans zmierzony za pomocą i5700+T805 to 10,69km, czyli 3m zawyżony.
Dla mnie jest to doskonały wynik :)
Jeśli chodzi o rysowanie trasy, to bywa, że jest ona przesunięta względem drogi na mapie, ale wartość przesunięcia jest stała i nie ma ma tu żadnego efektu zygzakowania (jak to miało miejsce w przypadku GPS w telefonie).
W zgodności do danych umieszczony w tym wątku przez maciejl podaje wykresy tempa moich pomiarów.
pomiary1.jpg
Opis
1. Samsung Galaxy i5700. (przykład jednego z lepszych pomiarów). Czas:luty, pogoda:b.ładna,miejsce:las. Skala 2-12 min/km
2. T805. (pierwszy test). Czas:lipiec, pogoda:b.ładna,miejsce:las. Skala 3-12 min/km
3. T805. (ostatni test). Czas:lipiec, pogoda:brzydka,miejsce:alejka asfaltowa. Skala 3-12 min/km

Zdaje sobie sprawę, że zegarki, czy droższe smartfony są dokładniejsze.
Jednak zestaw jaki tutaj przedstawiłem pod względem jakościowo-ekonomicznym jest bardzo optymalny, a osobiście bardzo jestem z niego zadowolony :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
mwozniak00
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46:32

Nieprzeczytany post

Z doświadczenia biegowego wiem że bardzo ładnie wylicza trasę RunKeeper, przynajmniej na moim LG 4X HD z CM10.1. Na trasie półmaratonu Henrykowskiego błąd pomiaru to było ok 50m a część trasy biegła przez las. Dlatego wynik jest to porównywalny z zegarkami GPS.
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A może jakiś test z GPS + GLONASS ?

Mam zamiar zmienić telefon, i jestem ciekaw, czy ten GLONASS coś daje. Bo jak nic nie daje, to nie ma sensu zmieniać fona ;-)

Ktoś z forumowiczów ma jakiś doświadczenia z tym?
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

daje-dobre samopoczucie użytkownika.
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rudnickir pisze:daje-dobre samopoczucie użytkownika.
Nie masz nic do powiedzenia w wątku, to nie spamuj.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2013, 21:23 przez piotrek90, łącznie zmieniany 1 raz.
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piotruś nie ładnie obrażać ludzi publicznie nie sądzisz? Czego chciałeś się dowiedzieć? że nie widzę różnicy w jakości pracy gps w telefonie z glonass i bez niego. Jak chcesz zrobić test? nie ma opcji wyłączenia tej funkcji to niby co porównać? dwa różne modele - bez sensu.
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rudnickir pisze:Piotruś nie ładnie obrażać ludzi publicznie nie sądzisz? Czego chciałeś się dowiedzieć? że nie widzę różnicy w jakości pracy gps w telefonie z glonass i bez niego. Jak chcesz zrobić test? nie ma opcji wyłączenia tej funkcji to niby co porównać? dwa różne modele - bez sensu.
Aha, myślałem, że można GPS/GLONASS włączać lub wyłączać niezależnie od siebie.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

piotrek90 pisze: Aha, myślałem, że można GPS/GLONASS włączać lub wyłączać niezależnie od siebie.
Niestety nie. Porównując mój Galaxy Note (N7000) z SII żony to mój (ma GPS/GLONASS) zdecydowanie szybciej łapie fixa, co więcej potrafi to robić jeszcze w domu. Tak czy tak ślad potrafi być przesunięty w stosunku do mapy googlowej nawet dość mocno, biegam w parku więc drzewa też trochę przeszkadzają i taki urok GPS. O tu ładnie widać na kręconych kółkach (zapis co sekunde) http://run-log.com/workout/workout_show/1061561 Patrząc na odległości to jest w miarę dokładnie, jak biegłem po trasie półmaratonu ślężańskiego http://run-log.com/workout/workout_show/1039292 to miałem stałe przesunięcie o 10-20 metrów do oznaczeń na asfalcie (nie na każdym kilometrze się ostały ale kilka jeszcze jest :)) ale spowodowane pewnie tym, że nie wystartowałem dokładnie z miejsca startu półmaratonu. Od maja tylko raz się zdarzyło, że na kilka minut zgubił sygnał.
niedzielny_biegacz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 58:50

Nieprzeczytany post

Jeżeli mogę coś dodać do wątku, od kilku miesięcy używam Samsunga Galaxy SIII, GPS + Glonass.
Działa po prostu fenomenalnie, po włączeniu transmisji danych (wspomaga złapanie fixa) łapie fixa w kilka sekund, za chwilę już mamy aktywne kilkanaście satelit :) i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby stracił sygnał. Szczerze polecam.
hyzop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Mój Samsunga Galaxy SIII z Endomondo, tak na 10 km gubi około 800m .
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

Jaki by to nie był telefon, Endomondo kiepsko wypada jeśli chodzi o jakość pomiaru. Trasa, niezależnie od modelu telefonu czy jakości GPS, "skacze", a wykresy wysokości wołają o pomstę do nieba (Endo ma jakiś kiepski algorytm w tym zakresie, zresztą nie ma też mechanizmu na stronie, który potem poprawi wykres - co jest na przykład możliwe na strava.com). Używałem kilku apek i zdecydowanie najwygodniejszą jest RunKeeper. Wersja free jest niemal 'wszystkomająca', ustawisz tam skomplikowany trening interwałowy z alarmem dźwiękowym i wibracyjnym, trasa mierzona jest naprawdę dokładnie, podobnie jak odwzorowanie profilu terenu.
Endo - trzeba to przyznać - broni się społecznością, to swoisty fejsbuk dla biegaczy. Podgląd aktywności innych jest przejrzysty i wygodny, komentowanie tychże intuicyjne, do tego multum oficjalnych i nieoficjalnych konkursów, do których można się zapisać dla zwiększenia mobilizacji. Ja jednak z samego Endo przestałem korzystać długo przed zakupem zegarka z GPS i tylko importowałem tam treningi zapisane lepszym sprzętem bądź bardziej wiarygodną aplikacją (Strava, RK, Navime)
niedzielny_biegacz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 58:50

Nieprzeczytany post

Aha, uzywam Sports Trackera, do Endomondo (mam wersje pro) jakos nie moge sie przekonac.
tomiangelo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A używa ktoś SGS 3 mini ? Jak w nim GPS działa wraz z Endo?
Awatar użytkownika
Beck`s
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

tomiangelo pisze:A używa ktoś SGS 3 mini ? Jak w nim GPS działa wraz z Endo?
Beznadziejnie. Biegam trochę czasu z tym telefonem i czasami co jest na wykresie to lipa na maxa. Odradzam jeśli chcesz kupić ten telefon pod bieganie.
Wcześniej biegałem z 5330Chat i było o wiele wiele lepiej. W S3mini bardzo często jest problem ze złapaniem sygnału (ja tak miewam) - w modelu 5330 sygnał był po kilku sekundach.
Jeśli będę miał czas mogę z ostatnich dni zrobić screeny kilku 'kwiatków' ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ