Czołówka dla biegacza

gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

dirtybutclean pisze:..Na dealextreme mozna kupić bez problemu czołówki o 2000 lumenów za kilkadziesiąt dolców.l

a ta noname z allegro, to ile kosztuje, hę?

bo "1200 lumenów" - to wg mnie tylko taka "nazwa własna";

btw: do biegania wg mnie aż nadto spoko wystarcza taka o 10x mniejszej liczbie tych...no.. lumenów (realnie pomierzonych;);

edit:

to "cudo"
http://allegro.pl/cree-led-zoom-3w-lamp ... 60970.html
z allegro wycenione jest na ~10$; żadnej deklaracji sprzedawcy co do realnej jasności
nie widzę;
pzdr
gl
PKO
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dioda Q5 przy 350mA daje 107 lumenów - 1200 lumenów podawane przez niektórych jest realne przy diodach z wyższych serii , ale wtedy prądu z 3xAA wystarczyło by może na 30min-o ile by to wszystko wytrzymało.Pomijając już konieczność dobrego chłodzenia i sterownika nie za 5zł. Nie sądze żeby któraś z tanich latrek miała więcej niż 200 lumenów.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Może zapytajcie sprzedających o luxy, bardziej miarodajna jednostka...
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to zamówiłem Myo RXP (wersja z boostem 206l - czyli mam nadzieję, tę najnowszą).
Dzięki za Wasze (między Wami) dyskusje i opinie, które niewątpliwie przyczyniły się do decyzji.

Korciło mnie kupno którejś z nowych Tikka, ale nigdy nie byłem fanem aku ładowanych przez usb i głównie to zaważyło na wyborze.
barthez
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A powiedzcie mi: MYO RXP czy Fenix HL30?
Parametry niby podobne, chociaż wodoszczelność na poziomie IPX6 Fenixa, w porównaniu do IPX4 Petzla i aluminiowa obudowa przemawiają raczej za Fenixem.
Do tego cena 160 (Fenix) vs 230zł...
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

terenowiec pisze:Tego nie wiem. Wiem, że świecie bez porównania mocniej od Mactronika i jest lżejsza. Ma też zoom, co niekiedy się przydaje, bo słup światłą jest naprawdę mocny. Niestety, regulacja góra dół jest kiepska. O ile podczas marszu to nie przeszkadza, o tyle przy biegnięciu tak bujało, że musiałem to rozwiązać widocznymi na zdjęciu elementami: kawałek papieru i gumka recepturka.

kolego, zamówiłem synowi tą czołówkę żeby wiecznie nie podbierał mi mojego mactronika HLS-K2R http://www.mactronic.pl/pl/products/out ... /3133.html

i syn jak załączył powiedział.... :
tata coś ty kupił :)
, jakość wykonania i całokształt odwzorowuje cenę :) dobre żeby używać jak wyłączą prąd, lub do pomajsterkowania w piwnicy czy samochodzie przy słabym oświetleniu, ale żeby korzystać z tego gdzieś dalej? Strach że rozpadnie się na głowie, jakość strumienia światła pozostawia wiele do życzenia, w porównaniu z HLS-K2R można powiedzieć że coś tam świeci...

Jak można opiniować pozytywnie taka tandetę i narażać czytających na zakup czegoś co po pierwszym użyciu odstawią w kąt.
Co do gumek recepturek nadużywanie ich prowadzi do : https://www.youtube.com/watch?v=ccMlBsdhtPA
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
terenowiec
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42

Nieprzeczytany post

Nie wiem co kupiłeś. Być może Twoja świeci kiepsko. Ta którą ja kupiłem, daje naprawdę dobrze. Ale co tam roztrząsanie teorii. Moja propozycja dla niektórych jest taka:
W najbliższą sobotę, w Strzelcach Opolskich, jest bieg na 15 km - duża impreza. Ja w nim biorę udział. Zabiorę z sobą wszystkie 5 czołówek, które mam - w tym tą chińską. Jeżeli tylko chcecie zobaczyć jak to wygląda i jak świeci - będzie okazja. Można spokojnie zabrać również swoje świecidełka by porównać. Ponieważ na imprezie zapowiedziało się już ponad 1000 uczestników trudno będzie się znaleźć, dlatego podaję swój numer, pod którym będę dostępny: 606 28 64 73
A że jutro mam w planie Wrocław, to przy okazji kupię jeszcze ze 2 - 3 takie czołówki. Też je z sobą zabiorę. Gdyby ktoś chciał ode mnie jedną odkupić, to wezmę tyle, ile kosztowała, czyli 15 złotych polskich.
Mam w planie udział również w Begu Sylwestrowym w Trzebnicy. Też mogę czołówkę tą zabrać do obejrzenia.
I nie jestem jakimś przedstawicielem i promotorem Mactronika, który próbuje wylansować jakieś modele. Trafiłem na bardzo mocno świecąca chińską czołówkę i piszę, że dla nas (mnie i Żony) - przy bieganiu, jest ona dużo lepsza niż Mactronik za 160 zł. Po prostu znacznie lepiej oświetla drogę. Prawdopodobnie trafiłem na dziwnie udaną serię, gdyż dotychczas z rzeczami chińskimi miałem raczej złe skojarzenia.
Gdyby ktoś chciał tą czołówkę kupić, to jutro wezmę adres i dane tego sklepu i go tu zamieszczę - jak administracja mnie nie opitoli.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Terenowiec, czy Ty czasem nie jesteś dystrybutorem lub handlarzme tymi lampkami? :)
Awatar użytkownika
terenowiec
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie mam w tym żadnego interesu. Wręcz zabieranie czołówek do Strzelec czy Trzebnicy to pewien kłopot. Ale jeżeli komuś mogę pomóc, to dlaczego tego nie zrobić.
Jeżeli już można kogoś podejrzewać o lobbing, to bardziej Ciebie, gdyż przekonujesz, że 10 razy droższy Mactronik lepiej świeci od tej chińskiej, choć fakty temu przeczą.
Gdyby ktoś z naszego forum mówił, że kupił świetne skarpety, kominiarki czy jakieś pulsometry w cenie 1/5 ceny produktów markowych i udowadniał, że te tanie są lepsze od markowych, to czy nie warto byłoby tematem się zainteresować?
Ja szukam akurat zegarka GPS z pulsometrem. Jeżeli znajdziesz taki nowy sprzęt za 130 zł, to ja chętnie kupię - w ciemno.
A tu mój sprzęt oświetleniowy prawie w całości. Brakuje tylko starego Petzla.
DSC09985.JPG
Jak widać, to nie magazynowy zbiór handlarza, a zbieranina marek i modeli z dwoma Mactronikami. Jednak u mnie Mactroniki zostawiam sobie na góry i dla dzieci, a do biegania stosowane będą lepiej świecące chińczyki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
GrzesiekWroc
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Parę słów o Mactronicu HLS-K2R. Generalnie jestem po pierwszym treningu z tą czołówką i jestem bardzo zadowolony. Światła, jak na warunki nocne w parku, aż za dużo. Zobaczymy, jak będzie w górach. Mój aparat niestety nie jest w stanie oddać tego, jak ta czołówka świeci, więc musicie uwierzyć na słowo, że z taką mocą noc staje się dniem.

http://www.youtube.com/watch?v=RigKnJP5fTw
Awatar użytkownika
terenowiec
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam Cię Grzegorz. Ciekawie ją zaprezentowałeś na filmiku. Mam do Ciebie prośbę, a może propozycję. Czy nie moglibyśmy porównać naszych czołówek gdzieś we Wrocławiu? Nie wiem czy śledziłeś ostatnie kilka stron tego tematu i pokrewnego, ale jeżeli nie, to wspomnę, że opisywałem w nim mój dziwny przypadek kupienia taniej chińszczyzny, która świeci znacznie mocniej, niż MACTRONIC HLS-NL3 EPIC, którego też kupiłem, a który ma ponoć aż 180 lumentów.
Są trzy możliwości tego o czym dyskutujemy.
1. Albo mój chińczyk rzeczywiście świeci strasznie mocno - mocniej od markowych czołówek
2. Albo mój MACTRONIC HLS-NL3 EPIC jest wadliwy i świeci słabiej niż powinien
3. Albo jest inny powód takiej różnicy
Wybieram się do Wrocławia w pierwszy dzień po świętach (po buty biegowe dla Żony). Jakbyś miał w tym dniu chwilę czasu, to chętnie podjadę gdzieś - gdzie Ci pasuje i porównamy nasze czołówki. Zabrałbym z sobą chińczyka, MACTRONICA HLS-NL3 EPIC i jeszcze ze dwie inne, które mam.
Myślę, że nawet w dzień byśmy dali rade to sprawdzić, ale wtedy dobrze byłoby obczaić jakiś parking w galerii, czy przejście podziemne (kawałek piwnicy), bo na zewnątrz to tego nie zobaczymy. Myślę że kilka minut wystarczy nam, by je porównać. Dla nas to żaden kłopot, a taki test porównawczy pozwoli przyszłym nabywcom - biegaczom - wyrobić własne zdanie na temat sprzętu oświetleniowego.
Jakbyś mógł to daj znać. Jestem pod telefonem 606 28 64 73 lub mailem kaczmarek-slowo(małpa)telen.pl
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ten dalej uparty z tymi swoimi chińskimi lampionami.
GrzesiekWroc
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jasne, możemy się ustawić. W piątek akurat nie mam pracy, więc mam sporo wolnego czasu. Będę w kontakcie :-)
Awatar użytkownika
Ejdem
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48m15s

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:A ten dalej uparty z tymi swoimi chińskimi lampionami.
ten chiński lampion świeci podobnie jak tikka xp 2. ciężko powiedzieć czy lepiej czy gorzej bo jest inne ciepło światła. ale...jako druga czołówka to jest super :) dobrze wydane 25zł :)
Zdecydowanie jest lipa pod względem zmiany kąta. Jeśli jest na 0* to jest okej, zagięcie w dół powoduje, że lata.

No i wiem czemu, mechanizm trzymający się popsuł :P sprężynka opiera się o plastik, który się połamał i nie ma nacisku :).
Samo światło jest ok....ale wykonanie gorzej :) rozpruję pasek i przyczepię do pasa biegowego :) lubię mieć podwójne światło, jedno na czole drugie w pasie.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wiem jak świeci bo kupiłem synowi ( 9lat) niech się bawi i ma na swoje potrzeby. Na pewno ma zimną barwę, co mi akurat przeszkadza, na pewno skupione czyli na pełnym zoomie świeci podobnie jak mactronic, tyle że oświetla kawałeczek podłoża gdzie mactronic świeci szeroko, i na pewno przy szerokim kącie świeci dużo słabiej od mactronica. Ciepła barwa mactronica jest lepiej odbierana przez mój wzrok niż chiński biebieskożółty.
No ale jak mówi przysłowie "każdy orze jak może", gdzie mi tam z takim dyndasem latać na głowie :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ