Komentarz do artykułu Chcesz uniknąć kontuzji? Biegaj w różnych butach!

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

rozumiem, rozumiem za to ty niezałapałeś że ustosunkowałem sie do tezy jakoby artykuł promował dodatkowy zakup butów. Co do wpływu biegania zamiennie w kilku parach butów na kontuzje to całkiem możliwe że ogranicza to kontuzje ale ani artykuł ani moja wiedza nie zawiera poważnych danych potwierdzających taką teorie. Bezwzględnie lepsze wyniki w mojej opini da kilka dni biegowych bez butów niż co i raz w innych butach ale i na to nie posiadam wiarygodnych danych.
PKO
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

HeavyPaul pisze:gl i kfadam, chyba trochę źle zrozumieliście o co biega... nie mówimy o dziurach w cholewce tylko o kontuzjach ;)

Pozdrawiam

Paweł

o czym jest mowa, to wiem - dosyć wyraźnie, jak mniemam, odniosłem się do zarzutów, że tego typu zalecenia formułuje się po to, aby napędzać sprzedaż;
a odnośnie meritum: ja parę lat temu zupełnie intuicyjnie doszedłem do całkiem podobnych wniosków, jak te zawarte w tekście;
pzdr
gl
b_j_j
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Pocket Rocket pisze:Usyłyszy jeden z drugim i kupi po dodatkowej parze, kasa musi się zgadzać, dobry ruch marketingowy na lemingi.
Dokładnie, dlaczego nie napiszą, żeby biegać po różnych nawierzchniach? Przecież sprowadza się to do tego samego.
Kshysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sraty pierdaty i teorie spiskowe.

Zauważyłem, że od pewnego czasu co drugi użytkownik forów internetowych to specjalista od marketingu z wieloletnim doświadczeniem.
W zeszłym tygodniu pewien czytelnik miesięcznika Bieganie edukował mnie o mechanizmach działania poszczególnych działów w piśmie i powiązaniach z producentami. Cholera! Składałem pismo przez 5 lat i frajerem byłem, że nie zauważyłem jak wszyscy wokół mnie robią w bambuko, a sami zbijają grubą kasę :echech:

Gdyby forumowicze byli takimi ekspertami w dziedzinie treningu - to super by się czytało.

A badanie... jak to badanie. Nie czytałem źródła. A wniosek ciekawy. Pewnie można wysnuć jeszcze kilka.
Ja uważam, że warto używać kilku par obuwia i ćwiczyć kilka dyscyplin, choćby po to by było fajnie. Bieganie po asfalcie w butach terenowych jest dla mnie tak fajne jak jeżdżenie rowerem górskim po mieście. Da się i jest o.k. ale lepiej jest mieć odpowiedni sprzęt do odpowiednich zastosowań. Przyjemniej. Kto ma szosówkę i górala, ten wie o czym piszę. Jeśli biega się od dłuższego czasu to różne pary butów po prostu pojawiają się w szafce. I naturalnym stanem jest bieganie w różnych (startówki, terenówki, ekstremalne terenówki, minimalistyczne, kanapowce na trening przy dużym zmęczeniu, etc.) I też na dłużej starczają.
Bo np. bieganie w zmrożonym śniegu potrafi zniszczyć szosówki w ciągu 2 godzin, a buty kryte materiałem przetrwają kilka miesięcy takiego traktowania. Do tego pojawia się kwestia czyszczenia. Jeśli biegasz często i masz jedną parę to nie chcesz jej często prać i biegasz w brudnych, ubłoconych (bo trafiła się akurat ulewa i upieprzyły się piachem). A brudny but niszczy się szybciej z powodu tarcia siatki. Jeśli będziesz miał w szafce drugą parę - tą wrzucasz do miednicy, myjesz i na spokojnie suszysz. Para żyje dłużej.

A uprawianie różnych dyscyplin bardzo by się przydało. Bo większość maratończyków, nawet tych bijących się z 3:00 ma potworne braki w ogólnej sprawności. Nie umiemy nawet 20 pompek zrobić, czy deski na boku przez 90 sekund (jak sugerowali niektórzy czytelnicy - że to chyba standard dla gimnastyków).
napieraj.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ