interwały vs zwiekszanie predkosci biegu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze:juz tłumacze co to znaczy "przychodzi lekko" mianowicie że ktos kto nie biegał np w ogóle ma trudnosc z przebiegnieciem 2-3 km tak tak kilku km sa takie przypadki i myslisz ze taki biegacz powinien biegac interwały a szczeólnie siłe biegową ? na poziomie podstawowym serwowanie treningów mocnych to lekkomyslnosc mozna doprowadzic do przemeczenia a przede wszystkim do kontuzji, piszac o kilometrazu nie mialem na mysli tylko easy mozna biegac i progowe biegi i BNT, a piszac o objetosci mialem na mysli brak systematycznosci ? bardzo dziwne wnioski wyciągasz, regularne bieganie to podstawa objętosc to nie tylko easy piszac objetosc mialem na mysli biegi o róznych tempach ale ciągłe bez 3 zakresu

Widzę, że się nie rozumiemy.
Jeśli ktoś ma problemy z przebiegnięciem np. 3km w ciagu, to musi zacząć od zabawy na zasadzie bieg-marsz-bieg itd.
a to już jest podwaliną tzw. zabawy biegowej.

jeśli zaś mówisz, że nie ma taka osoba robić siły biegowej, ja się z tym nie zgodzę. bo urozmaiceniem pozornie nudnego, dla początkujących, treningu biegowego, możne być wprowadzenie np. 50-80m podbiegów w postaci zbliżonej do rytmów, jeśli będą wykonywane na pełnym wypoczynku, taka osoba wykona taki trening bez problemu, a taki trening zaś wniesie dużo do osiągnięcia celu jakim jest ciągły bieg np. przez 10km :-D

po prostu mamy inne spojrzenie na pewne sprawy, a ja bronię swojego poglądu :-D
PKO
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

:) tak to jest zamęt w głowie, czesto mi sie zdarza :ble:

cóż ilu biegaczy tyle treningów stad rozbieżności

teraz jest ok ale pamietam z zeszłego roku lód na moich trasach pojawił sie pod koniec grudnia i tak trzymał do kwietnia :)

siła jest wazna ale jest cos takiego jak etapy budowania formy czytałeś np Lydiarda http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1309 fazy

biegajac ze zbyt małym kilometrazem za duzo szybkich odcinkóww mozesz po prostu przesadzic

ale ty nie jestes taki pocztakujący skoro biegasz juz rok i biegałes zawody :hahaha: to zmienia postac rzeczy
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Z ta objętościa w taka pogodę to Tez nie tak łatwo. Przy mżawce, mgle i wietrze nie biega mi się przyjemnie i robię wtedy nawrót na chatę. Krótkie przebiezki miałyby właśnie sens takie np. 6 km, bo w taka pogodę 15 km już mi siebie widzi.... Mowię brrrrrr. Wole zimę albo lato a nie takie coś
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

A BNT po pagorkach to jak BNT z interwalami?

Zastanawia mnie dlaczego w planie asicsa BNT zajmuje miejsce długiego wybiegania. Dlatego dodałem sobie po tym BNT jeszcze pare km.

Z drugiej strony może to oznaczać źle ustawione BNT jeśli miałem jeszcze powera na kolejne 7 km....
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ