Wada stopy a dobór obuwia.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:45:57
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
dość często miałem problemy z lewą nogą (bóle przy łydce, w okolicach kostki, na łuku stopy). Ostatnio dowiedziałem się, że mam płaskostopie na stopie lewej, w związku z czym znaczna pronacja tej nogi. Prawa ok.(pronuje nieznacznie).
W związku z tym pojawia się pytanie o to jakie buty wybrać ?
O mnie:
waga: 70 kg
wzrost: 177 cm
nawierzchnia: asfalt
biegi ok. 10 km + długie wybiegi ok. 20 km
Dodam, że biegałem już w 'żelazkach' - Asics GT 2000:
strasznie bolała mnie w nich ta noga, stopa, kostka, łuk stopy - wszystko. W dodatku czułem w nich pieczenie.
Potem zakupiłem NB M890 RB3:
w nich nieco lepiej, ale również odczuwalny dyskomfort na łuku stopy oraz przy piszczeli.
Przygodę z bieganiem zaczynałem w Kalenji Ekiden 75:
bieg bez większych dolegliwości, czasem dyskomfort w okolicach kostki.
Wnioskuję, że nie służą mi tzw. żelazka oraz buty, które mają znaczne wsparcie (wypuklenie w bucie oraz wkładce) na łuku stopy, bo mnie to zwyczajnie uwiera i czuje jak wbija się w moją stopę powodując ból.
Czy możecie polecić rodzaj obuwia, model, markę ?
Zastanawiam się nad zrobieniem specjalnej wkładki. Wówczas jaki but byłby odpowiedni ?
Proszę o wszelkie porady, doświadczenia, sugestie.
dość często miałem problemy z lewą nogą (bóle przy łydce, w okolicach kostki, na łuku stopy). Ostatnio dowiedziałem się, że mam płaskostopie na stopie lewej, w związku z czym znaczna pronacja tej nogi. Prawa ok.(pronuje nieznacznie).
W związku z tym pojawia się pytanie o to jakie buty wybrać ?
O mnie:
waga: 70 kg
wzrost: 177 cm
nawierzchnia: asfalt
biegi ok. 10 km + długie wybiegi ok. 20 km
Dodam, że biegałem już w 'żelazkach' - Asics GT 2000:
strasznie bolała mnie w nich ta noga, stopa, kostka, łuk stopy - wszystko. W dodatku czułem w nich pieczenie.
Potem zakupiłem NB M890 RB3:
w nich nieco lepiej, ale również odczuwalny dyskomfort na łuku stopy oraz przy piszczeli.
Przygodę z bieganiem zaczynałem w Kalenji Ekiden 75:
bieg bez większych dolegliwości, czasem dyskomfort w okolicach kostki.
Wnioskuję, że nie służą mi tzw. żelazka oraz buty, które mają znaczne wsparcie (wypuklenie w bucie oraz wkładce) na łuku stopy, bo mnie to zwyczajnie uwiera i czuje jak wbija się w moją stopę powodując ból.
Czy możecie polecić rodzaj obuwia, model, markę ?
Zastanawiam się nad zrobieniem specjalnej wkładki. Wówczas jaki but byłby odpowiedni ?
Proszę o wszelkie porady, doświadczenia, sugestie.
- aro05
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Jak wspomniales, tylko jedna z twoich stop jest plaska (prawde mowiac pierzszy raz spotykam sie z takim przypadkiem). Robiles badania a jesli tak to kto je wykonywal? I jak wspomniales, prowokowala to bole w "wyzszych pietrach" (staw skokowy, lydka...). Jak dotad stosowales buty, ktore mialy takie same wkladki w obu. Moze warto wiec zastanowic sie nad odpowiednia wkladka tylko w bucie lewym. Problem z wkladkami jest taki, ze to rozwiazanie pasywne, uczace nasza stope lenistwa. Trezeba wiec tez zastanowic sie nad cwiczeniami korekcyjnymi, wzmacniajacymi(mimo, ze wiek dorastania masz juz za soba:)
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:45:57
Badanie wykonał ortopeda. Mówił, że nie często, ale jednak zdarzają się takie przypadki, gdzie dwie stopy są zupełnie przeciwne. Potwierdza to również test wodny robiony w domu. Dokładnie.. ten okres już za mną i jak lekarz powiedział - naprawić się już tego nie da. Można jedynie zmniejszyć niekorzystnie działanie płaskostopia. Owszem, jak napisałem, zastanawiam się nad wkładką, tylko jakie wtedy wybrać buty ? A może nie wkładka a jakiś rodzaj obuwia, bądź konkretny model ?
- aro05
- Zaprawiony W Bojach
Z Internetu:
http://www.tchadien.com/comment-choisir ... plats.html
Na koncu znajdziesz kilka przykladow butow.
Pamietaj o cwiczeniach wzmacniajacych stopy.
http://www.tchadien.com/comment-choisir ... plats.html
Na koncu znajdziesz kilka przykladow butow.
Pamietaj o cwiczeniach wzmacniajacych stopy.
-
- Rozgrzewający Się
Ja też poszedł bym w takiej sytuacji do lekarza.
Ostatnio zmieniony 03 paź 2014, 09:59 przez SzefHelmut91, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
Wkładki i tak dobiera specjalista. Pójdziesz do ortopedy sportowego to na pewno zrobi Ci dobre wkładki. A jeśli chodzi o buty to myślę, że lekarz powie Ci, że powinieneś biegać w butach dla neutrali bo to wkładki robią korekcję wady stopy i nie potrzeba już dodatkowego wsparcia.