podeszwa srodkowa itp

Awatar użytkownika
Yareck
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

dzis bylem w sklepie z butami i przymierzalem pare modeli adidasow: glownie dwa modele mi sie spodobaly:
jeden mial podeszwe srodkowa (piete) wykorzystujaca adiprene natomiast drugi na piecie adiprene a z przodu buta adiprene+.
adiprene dziala na tej zasadzie ze amortyzuje stope tlumiac wstrzasy, natomiast adiprene+ oprocz tlumienia dodatkowo oddaje czesc sily odpychajac but od podloza. musze przyznac ze znacznie lepiej przebieglo mi sie po sklepie w bucie zaopatrzonym w te dwa systemy. dodatkowo buty mialy system torsion.

macie jakies spostrzezenia co do tych systemow?
chce sobie kupic jakies buty do biegania po asfalcie i lesie (w proporcjach 60/40) i zastanawiam sie czy takie adidasy to jest to?

jak wyglada sprawa innych marek. widze ze duzo osob chwali nike pegasus.

na co warto sprawdzic uwage kupujac buty?

co do supinacji i pronacji to chyba mam normalna stope, choc zauwazylem ze delikatnie mocniej scieram zewnetrzna czesc piety wiec to chyba minimalna supinacja?
______
pozdr
jarek
PKO
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

wydaje mi sie, ze system torsion niezbyt nadaje sie dla biegaczy. Znam pare osob, ktore biegaly w butach z tym systemem i nabawily sie kontuzji achillesa. Z tego co sie orientuje to chyba do biegania dlugiego glownie przeznaczony jest system adiprene (bez +).

Ja biegam w podobnym terenie, a moje najlepsze wspomnienia wiaza sie z butami Nike Air.  Nie wiem jaki las masz na mysli, ale jezeli sa to glownie sciezki to raczej nie kupowalbym butow trialowych.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
JO
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

adiprene zwieksza amortyzacje, dodanie adiprene+ poprawia ja rowniez w przedniej czesci buta i troche zwieksza moc odbicia a wiec niejako jest to wartosc dodana w porownaniu z butem tylko z adiprene.
torsion ma za zadanie umozliwic w miare niezalezne ruch przedniej i tylnej czesci stopy tak aby lepiej dostosowac but do podloza po ktorym sie biega. nie widze wiec zwiazku z kontuzjami achillesow, moze to po prostu przypadek
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

amortyzacja moze byc "zbyt dobra" przy problemach ze stabilizacją stopy. stąd być może problemy z achillesem.
SBBP.WAW.PL
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ