Czyli jak chcę wystartować w zawodach i ustawię sobie trening np 10 km w tempie 3:50 - 4:00 to też da radę ? Pytam bo nie wiem czym jest funkcja Race Pace, co ona nam daje ?SportKonsulting pisze:Adamie jest taka możliwość. Oczywiście w RC3 GPS można zaplanować trening z docelową strefą tętna, której przekroczenie jest sygnalizowane dźwiękowo. Nie ma natomiast funkcji Race Pace (jest ona dostępna tylko w RCX5).
Komentarz do artykułu Polar RC3GPS z integrowanym GPS-em - TEST
- kruczek79
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 38:07
- Życiówka w maratonie: 3:09:57
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
kruczek79 pisze:Hej mam pytanie do użytkowników RC3 dotyczące alarmów tempa.
Czy zegarek ma te alarmy czy nie ? Pytam bo zegarek mi się podoba ale nie lubię zawsze biegać w pasku hr.
Adam Klein pisze:Nie ma takiej możliwości.
Ale przecież kolega pytał się o TEMPO a nie tętno. Więc w oparciu o TEMPO - nie ma.SportKonsulting pisze:Adamie jest taka możliwość. Oczywiście w RC3 GPS można zaplanować trening z docelową strefą tętna, której przekroczenie jest sygnalizowane dźwiękowo.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 39:32
- Życiówka w maratonie: brak
A czy ktos z posiadaczy tego zegarka moze mi powiedziec jakie sa mozliwosci planowania yreningu? tzn czy mozna ustawic trenong interwalowy typu:
rozgrzewka az do przerwania
2km szybko
1min przerwy
x2
10x200/200 rytmy
rozciaganie az do przerwania
schlodzenoe az do przerwania
i to wsztstko w jednym treningu.
szylam altermatywy dla garmina 610 a wiem ze w GC taki trenongozna ulozyc.
2km szybko
1min przerwy
x2
10x200/200 rytmy
- SportKonsulting
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
Tak, można sobie ustawić taki zakres, jego przekroczenie będzie sygnalizowane dźwiękowo.kruczek79 pisze:Czyli jak chcę wystartować w zawodach i ustawię sobie trening np 10 km w tempie 3:50 - 4:00 to też da radę ? Pytam bo nie wiem czym jest funkcja Race Pace, co ona nam daje ?
RacePace daje dodatkowe informacje, wyświetlane w czasie rzeczywistym, takie jak:
- różnica czasowa w danym momencie w stosunku do założonego czasu (np. nadrobiłeś 15 sek.)
- tempo, które należy utrzymać do końca dystansu aby osiągnąć założony czas (czyli jak na pierwszych 5 km nadrobiliśmy minutę to pozostałe 5 km możemy pobiec 0:12 min/km wolniej niż zakładaliśmy)
Wybacz, chodziło mi o tempo. Można zaplanować również trening z docelową strefą tempa lub prędkości.Adam Klein pisze:Ale przecież kolega pytał się o TEMPO a nie tętno. Więc w oparciu o TEMPO - nie ma.
Poniżej zrzut ekranu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- kruczek79
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 38:07
- Życiówka w maratonie: 3:09:57
@SportKonsulting znowu mi namieszałeś w głowie
Już miałem wybrane typy na nowy zegarek tj. FR220 lub FR610 ale teraz R3C wraca do gry,a temat wraca do przemyślenia.
Dzięki za informacje.

Dzięki za informacje.
- SportKonsulting
- Wyga
- Kontakt:
Można ustawić maksymalnie 4 fazy treningi, a dowolne fazy powtarzać maksymalnie 12 razy. Załączam zrzut ekranu obrazujący możliwości zaplanowania treningu.tomek_runner pisze:A czy ktos z posiadaczy tego zegarka moze mi powiedziec jakie sa mozliwosci planowania yreningu? tzn czy mozna ustawic trenong interwalowy typu:
2km szybko
1min przerwy
x2
10x200/200 rytmy
Aby zrealizować powyższy plan (7 różnych faz) musiałbyś włączyć drugi plan w trakcie treningu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- SportKonsulting
- Wyga
- Kontakt:
Oto ostatni test tego pulsometru: http://www.brodniczaninbiega.pl/2013/12 ... ps-hr.htmlkruczek79 pisze:@SportKonsulting znowu mi namieszałeś w głowieJuż miałem wybrane typy na nowy zegarek tj. FR220 lub FR610 ale teraz R3C wraca do gry,a temat wraca do przemyślenia.
Dzięki za informacje.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
@SportKonsulting
Czy w RC3GPS można programować np takie treningi?:
1. Rozgrzewka do naciśnięcia przycisku (w garminie jest to "lap") bez zdefiniowanego czasu i dystansu.
2. 30' w tempie x:xx
3. 2 km w tempie y:yy/1 minuta przerwy w truchcie bez zdefiniowanego tempa lub odpoczynek w określonym tempie.
I czy 3 punkt czyli bieg/przerwa można teraz zapętlić określoną ilość razy czyli np. do 5 powtórzeń?
4. 30' biegu w tempie x:xx
5. wychłodzenie do wciśnięcia "lap" (tak jak w pierwszym punkcie)
Szukam nowego zegarka bo mój 310XT zaczął mnie okrutnie irytować. W ogóle nie brałem pod uwagę zegarków Polara (myślałem nad Ambitem2 ale to to nie ma możliwości programowania takich treningów) ale tak czytam ten wątek i kurcze flak RC3GPS wygląda całkiem całkiem.
Jeszcze pytanie, czy ten zegarek oprócz pipczenia ma alarmy wibracyjne?
Czy w RC3GPS można programować np takie treningi?:
1. Rozgrzewka do naciśnięcia przycisku (w garminie jest to "lap") bez zdefiniowanego czasu i dystansu.
2. 30' w tempie x:xx
3. 2 km w tempie y:yy/1 minuta przerwy w truchcie bez zdefiniowanego tempa lub odpoczynek w określonym tempie.
I czy 3 punkt czyli bieg/przerwa można teraz zapętlić określoną ilość razy czyli np. do 5 powtórzeń?
4. 30' biegu w tempie x:xx
Szukam nowego zegarka bo mój 310XT zaczął mnie okrutnie irytować. W ogóle nie brałem pod uwagę zegarków Polara (myślałem nad Ambitem2 ale to to nie ma możliwości programowania takich treningów) ale tak czytam ten wątek i kurcze flak RC3GPS wygląda całkiem całkiem.
Jeszcze pytanie, czy ten zegarek oprócz pipczenia ma alarmy wibracyjne?
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- SportKonsulting
- Wyga
- Kontakt:
Można zaprogramować taki trening:
1. Rozgrzewka do naciśnięcia przycisku bez zdefiniowanego czasu i dystansu.
Ten punkt zapętlony określoną ilość razy czyli np. do 5 powtórzeń?
czyli bez punktu 2 i 4. Maksymalnie można zaprogramować 4 różne fazy treningu.
Powyżej masz zrzut ekranu jakie są możliwości, tj. dana faza może być ograniczona:
- czasem
- dystansem
- bez ograniczenia (faza trwa do momentu naciśnięcia przycisku)
a sygnalizacja dźwiękowa dotyczy:
- tętna w ud./min.
- stref (-y) tętna
- tempa / prędkości
- bez sygnalizacji
Niestety w żadnym pulsometrze Polar nie ma alarmu wibracyjnego.
1. Rozgrzewka do naciśnięcia przycisku bez zdefiniowanego czasu i dystansu.
Ten punkt zapętlony określoną ilość razy czyli np. do 5 powtórzeń?
czyli bez punktu 2 i 4. Maksymalnie można zaprogramować 4 różne fazy treningu.
Powyżej masz zrzut ekranu jakie są możliwości, tj. dana faza może być ograniczona:
- czasem
- dystansem
- bez ograniczenia (faza trwa do momentu naciśnięcia przycisku)
a sygnalizacja dźwiękowa dotyczy:
- tętna w ud./min.
- stref (-y) tętna
- tempa / prędkości
- bez sygnalizacji
Niestety w żadnym pulsometrze Polar nie ma alarmu wibracyjnego.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Czyli też kiszka ale już znacznie mniej niestrawna niż ta serwowana przez Suunto. Muszę poczytać jeszcze o tym Polarze.
Dzięki.
Dzięki.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Kurcze, no rzeczywiście. Przyznam się, że to, że o tym nie wiedziałem to jakaś skucha. Moja ale i Polara, nie? No bo to jest naprawdę dosyć ukryta informacja. W zegarku tego nie zrobisz, tylko przez strone ja chodząc po stronie nawet nie zdałem sobie z tego sprawy, to jest naprawdę mało transparentne. Do głowy by mi nie przyszło, żeby szukać tego pod jakiś "Target Training".SportKonsulting pisze:Można zaplanować również trening z docelową strefą tempa lub prędkości.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:39:21
- Życiówka w maratonie: 03:01:54
Jako posiadacz RC3 jestem wstrząśnięty po prostu! Nie miałem zielonego pojęcia, że ten Polar ma taką funkcjonalność
To zupełnie zmienia postać rzeczy i stawia ten zegarek w innym miejscu!!!
Własnie skonfigurowałem sobie 2 treningi na dziś i na sobotę. Wgram je do Polara i zobaczymy jak to będzie działać.
Przychylam sie do tego co powiedział Adam. Minus dla Polara za niewystarczającą informacje o tak bogatej funkcjonalności.

Własnie skonfigurowałem sobie 2 treningi na dziś i na sobotę. Wgram je do Polara i zobaczymy jak to będzie działać.
Przychylam sie do tego co powiedział Adam. Minus dla Polara za niewystarczającą informacje o tak bogatej funkcjonalności.
- SportKonsulting
- Wyga
- Kontakt:
http://www.bieganie.pl/?cat=22&id=5156&show=1
Funkcje treningowe
Trening interwałowy na podstawie tętna / tempa / dystans
Co prawda nie było to wytłuszczone na pierwszym miejscu, ale na liście funkcji się znajduje
Funkcje treningowe
Co prawda nie było to wytłuszczone na pierwszym miejscu, ale na liście funkcji się znajduje

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:39:21
- Życiówka w maratonie: 03:01:54
Jestem po prostu gapa.SportKonsulting pisze:http://www.bieganie.pl/?cat=22&id=5156&show=1
Funkcje treningowe
Przy okazji mam pytanie: czy zegarek sam przestawi się na kolejną fazę (np. z rozgrzewki na mocne tempo) po spełnieniu zdefiniowanego przeze mnie kryterium? Czy sam muszę to robić przyciskiem start?
Czy musze jakoś specjalnie ustawiać alarm dzwiękowy, jeśli zadany paramer trenigu nie będzie spełniany?
Zakładam, że są tylko alarmy dźwiękowe, nie ma też wibracji?
pzdr
- SportKonsulting
- Wyga
- Kontakt:
Zegarek sam przestawia się na kolejną fazę po upływie określonego czasu lub przebiegnięciu zadanego dystansu, ale można też ustawić ręczne zakończenie fazy. Opisałem to wyżej.
Alarm dźwiękowy będzie słychać, jeśli nie jest on wyłączony w opcjach pulsometru (Training Sounds - najlepiej ustawić na Very Loud).
Alarm dźwiękowy będzie słychać, jeśli nie jest on wyłączony w opcjach pulsometru (Training Sounds - najlepiej ustawić na Very Loud).