Dziwią mnie trochę ostre wypowiedzi niektórych Forumowiczów, bo jak rozumiałem dotąd, każdy pisał o swoich doświadczeniach w formie sugestii, podpowiedzi, wskazówki...
Jeśli Jeden forumowicz pisze, jak postępuje wobec producenta/sprzedawcy jakiegoś dobra w taki a nie inny sposób, który jest skuteczny i nie narusza prawa, to wskazówkę/... tą przyjmujemy lub nie.
Wskazywanie ułomności jest wysoce nie na miejscu, bo to może dotyczyć każdego i każdej sprawy zgłaszanej na Forum. Nie o to chyba chodzi.
Czy ktoś skorzysta z rady bądź podpowiedzi kogokolwiek, to przecież indywidualna sprawa. Czy akceptujemy, czy też nie jakąś postaw, to również rzecz naszego charaktery i innych cech, które są często ocenne w "pewnych przedziałach", zatem subiektywne, lub co do zasady "racjonalizowane", "weryfikowane", ...
Nie spodziewałem się, że w takim miejscu cokolwiek skusi mnie do moralizatorstwa i filozofowania, bo gdzie bieganie, w tym ultra (in. Rzym), a gdzie rodzaj mojej wypowiedzi (czyt. Krym).
Na koniec: ktoś słusznie zauważył, że właściwie możemy wyrzucić gwarancję zachowując dowód zakupu by dochodzić swoich praw. A Nasze prawa, w tym konsumenta, zapisane są chociażby w KC. I w tym obszarze nie ma niedomówień, bo na koniec można posiłkować się postanowieniami/orzeczeniami sądów powszechnych i glosami.
compressport łydki
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:02
- Życiówka w maratonie: 3:20:20
Jeśli pokonasz co wcześniej nie znałeś, to poznanie właśnie rozpocząłeś od siebie.
- wieslaws60
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:40:17
- Życiówka w maratonie: 03:21:50
Wpisując w "szukaj" hasło "reklamacja butów" otworzyła mi się ta strona. Otóż szukam porady jak "walczyć" ze sprzedawcą, który odrzuca moją reklamację. W butach NewBalance przebiegłem 600 km w 7 miesięcy i pękły mi podeszwy. Rzeczoznawca odrzucił reklamację argumentując, że w butach biegałem po miękkim podłożu, a one przeznaczone są do biegania po twardych nawierzchniach. Po telefonie do firmy kazali napisać mi odwołanie i przysłać je jeszcze raz. Co z tego, kiedy te buty opiniował ten sam rzeczoznawca i oczywiście kolejny raz odrzucił reklamację.
Jakie są prawne możliwości postępowania w tej sprawie. Może ktoś ma już takie doświadczenia.
Jakie są prawne możliwości postępowania w tej sprawie. Może ktoś ma już takie doświadczenia.