Cześć,
biegam po śniegu i lodzie,
znalazłem na alledrogo takie fajne małe raki w formie nakładki naciąganej
gumowej na buty z kolcami metalowymi.
ale które będą najbardziej odpowiednie do biegania - ułożenie kolców?
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... tring=raki
Które raki (kolce) na śnieg nakładane wybrać do butów (link)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Żadne. Kupiłem nakładki tego typu i przebiegłem w nich może z 2 km. Nie dość, że całośc przesuwa się względem buta, to jeszcze te pastylki z kolcami wypinają się z gumy w którą są włożone.
Jeśli chcesz dobre kolce do biegania, to musisz niestety wydać na tego rodzaju buty. Choć osobiście po kilku przebieganych zimach uważam kolce biegowe za zbyt dużą fanaberię. Chyba że chciałbym startować w biegach górskich, albo w biegach płaskich walczyć o pozycje na zawodach.
Swoją drogą, widać że sprzedawcy z Allegro wiedzą co oferują, umieszczając to coś w dziale: "Sporty ekstremalne - Pozostałe - Wspinaczka - Sprzęt wspinaczkowy - Raki i czekany"
Jeśli chcesz dobre kolce do biegania, to musisz niestety wydać na tego rodzaju buty. Choć osobiście po kilku przebieganych zimach uważam kolce biegowe za zbyt dużą fanaberię. Chyba że chciałbym startować w biegach górskich, albo w biegach płaskich walczyć o pozycje na zawodach.
Swoją drogą, widać że sprzedawcy z Allegro wiedzą co oferują, umieszczając to coś w dziale: "Sporty ekstremalne - Pozostałe - Wspinaczka - Sprzęt wspinaczkowy - Raki i czekany"

"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
Ja mam bardzo podobne gumowe nakładki do tych które sprzedaje niejaki AGROJG. Kupowałem na allegro (nie pamiętam u jakiego sprzedawcy), tylko jakoś więcej wtedy kosztowały (ok. 50zł).
Generalnie działają. Ale:
1. Nakładałem je dopiero w lesie (bo do lasu mam 4km oczyszczonego asfaltu) i nakładanie ich na mrozie jest dość upierdliwe.
2. Zgrabiałymi łapami ciężko się nakładają i pewnie przez kiepskie naciągnięcie na bucie raz spadł mi jeden. Mało szpagatu nie zrobiłem (a nie jestem specjalnie gibki) i było to dość paskudne uczucie.
Z uwagi na powyższe wolałem później biegać po kowbojsku (tzn. czujnie i na szeroko rozstawionych nogach) niż męczyć się z rakami które jednak zawsze zabierałem ze sobą w plecaku.
Generalnie działają. Ale:
1. Nakładałem je dopiero w lesie (bo do lasu mam 4km oczyszczonego asfaltu) i nakładanie ich na mrozie jest dość upierdliwe.
2. Zgrabiałymi łapami ciężko się nakładają i pewnie przez kiepskie naciągnięcie na bucie raz spadł mi jeden. Mało szpagatu nie zrobiłem (a nie jestem specjalnie gibki) i było to dość paskudne uczucie.
Z uwagi na powyższe wolałem później biegać po kowbojsku (tzn. czujnie i na szeroko rozstawionych nogach) niż męczyć się z rakami które jednak zawsze zabierałem ze sobą w plecaku.