maniek669 pisze:cześć, ja miałem 310-kę, mam 610-kę, spróbuję Ci pomóc. Na pewno wykluczyłbym 310 - wielka cegła, wcale nie taka funkcjonalna jak to się zwykło uważać. Jeżeli nie trenujesz triathlonu/pływania olej ten zegarek kompletnie. Jak już to stara, dobra 305 jest o wiele przyjemniejsza w użytkowaniu.
???????
Miałem okazję używać obu zegarków (z 305 biegam regularnie, 310 ma osoba z którą czasami biegam). Oba uważam za wygodne, ale jak ktoś pisze że 310 to wielka cegła, a 305 jest "o wiele przyjemniejsza w użytkowaniu", to przepraszam, ale chyba nie wie o czym pisze.
Oba zegarki są dosyć duże, ale w czasie użytkowania nie ma to żadnego znaczenia (powiedziałbym że wynikają z tego pewne zalety) - chyba że ktoś chce taki zegarek nosić na co dzień - wtedy odradzam
Natomiast na pewno 310 nie jest większe i bardziej "ceglaste" od 305.
Jak ja miałbym wybierać między 305 a 310 to bez wahania wybrałbym 310.
A co do wielkości - z niej wynika wiele zalet użytkowych. Na dużym kwadratowym ekranie po prostu znacznie lepiej widać. Mój roboczy ekran ma podział na 4 - i w czasie biegu nawet w słabych warunkach oświetleniowych można to spokojnie odczytać. Okrągły ekran, który jest mniejszy, z założenia nie będzie tak dobry.
No i bateria ... ja wiem że ktoś może powiedzieć, że 610 można ładować co 2-3 trening i będzie OK. Tylko że bateria 310 starcza na 2,5 razy tyle. I nie chodzi o długość pojedynczego treningu. Każda bateria ma jakiś czas życia - najczęściej jest to definiowane jako 1000 cykli. Chyba oczywiste jest, że w 610 te 1000 cykli upłynie znacznie wcześniej (oczywiście jak ktoś niezbyt dużo biega i nie używa zegarka do innych zastosowań to nie ma to znaczenia, ale przy intensywnym użytkowaniu już tak).
Moim zdaniem 310 i 610 to są na tyle inne produkty, że każdy powinien wybrać do swoich potrzeb a nie na podstawie tego co "wolą inni".
Wiadomo czym te zegarki się różnią - każdy musi odpowiedzieć na pytanie na czym mu zależy. A co do wielkości - przecież można jeden i drugi obejrzeć, przymierzyć i wyrobić własną opinię a nie opierać się na subiektywnych odczuciach innych.
Ja zegarka biegowego nie noszę na co dzień - zakładam go tylko na bieg (często "na ubranie") i dla mnie większe znaczenie ma funkcjonalność niż trochę mniejszy rozmiar.