Serdeczne dzięki za tak potrzebne początkującemu rady. To co napisał Mariusz wydaje mi się bardzo przekonywujące choć kłuci się z moim intuicyjnym przekonaniem, że do osiągnięcia postępów należało by raczej biegać na granicy możliwości. Na szczęście jest to FORUM i mogę dąć wolne mojej intuicji , a zdać się na praktyków. Faktycznie nie biegałem wcześniej z tętnem poniżej 140 HR ponieważ przy takim tętnie przemieszczam się w ślimaczym tempie, co mnie lekko frustrowało. Od jutra zwalniam. Nareszcie nie będę wracał po biegu tak wykończony, a sąsiedzi przestaną pytać na mój widok „czy aby nic mi nie jest”.
Zauważyłem, że po dobrze przespanej nocy (co nie zdarza mi się zbyt często), tętno jest faktycznie wolniejsze.
Co do mojego udziału w Akademii Biegowej to mam wątpliwości czy na moim poziomie wytrenowania to ma sens. Co prawda przebiegnę (przeczłapię) 10 km, ale wątpię abyśmy się w trakcie tego biegu w ogóle zobaczyli. No może tylko na starcie. Czy w tych zajęciach biorą udział początkujący ?
Jeszcze jedno pytanie. Czy w dniu kiedy tętno już na wstępie biegu rośnie ponad miarę, lepiej nie biegać wcale, czy też zwolnić (choć by do tempa marszowego) i kontynuować trening?
Paweł
Wysokość tętna w biegu
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Akademia Biegowa jest dla wszystkich ale przedwe wszystkim dla zagubionych i poszukujacych . Jak widze przewazaja osoby biegajace od niedawna , nawet od kilku miesiecy . Zapraszamy !
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jakiś czas temu Ryszard, ujawnił nam pewne fakty z przygotowań Małgorzaty Sobańskiej do maratonu w Bostonie (uzyskała tam światowy sukces).
Szczegolną moją uwagę zwróciło to, że stosowano nawet dwudniowe przerwy treningowe, kiedy odczyt tętna wskazywał niedyspozycję. Taki sposób postępowania zalecał też nam, amatorom.
Testem dyspozycji jest tu odczyt tętna przy prędkości progowej, a więc jeśli progowe masz np. 140 i oznacza to bieg 5:30/min., to tętno powyżej 150 byłoby przeciwskazaniem do kontynuowania biegu. Oczywiście przyjmujemy, że nie wkurzył Cię szczekający pies, a tym bardziej, nie spotkałeś - jak kolega Rainman - urodziwej biegaczki (przekłamania tętna mogą być wtedy bardzo wysokie).
Natomiast rekreacyjny marsz, czy jazda na rowerze - jak pamiętam - były wręcz zalecane, jako regeneracja.
Szczegolną moją uwagę zwróciło to, że stosowano nawet dwudniowe przerwy treningowe, kiedy odczyt tętna wskazywał niedyspozycję. Taki sposób postępowania zalecał też nam, amatorom.
Testem dyspozycji jest tu odczyt tętna przy prędkości progowej, a więc jeśli progowe masz np. 140 i oznacza to bieg 5:30/min., to tętno powyżej 150 byłoby przeciwskazaniem do kontynuowania biegu. Oczywiście przyjmujemy, że nie wkurzył Cię szczekający pies, a tym bardziej, nie spotkałeś - jak kolega Rainman - urodziwej biegaczki (przekłamania tętna mogą być wtedy bardzo wysokie).
Natomiast rekreacyjny marsz, czy jazda na rowerze - jak pamiętam - były wręcz zalecane, jako regeneracja.
Janusz
- Mariusz
- Zaprawiony W Bojach
Wydaje mi się,że większość początkujących popełnia ten sam błąd zaczynając swoje treningi zbyt intensywnie, bo tak im intuicja podpowiada albo próbując dorównać lepszym od siebie.Ja też tak robiłem.W prawdzie biegam tak na serio dopiero od tego roku ale kolarstwo górskie uprawiam już parę latek i pamiętam jakie były początki. Zaczynałem jeździc z kolegami lepiej wytrenowanymi i przeżywałem nieraz katusze próbując dorównać im tempa .Wieczorami po takim "treningu" siedząc godzinę w fotelu i nie kiwając palcem w bucie serce waliło mi jak oszalałe,tętno 95!W nocy spać nie mogę,po prostu koszmar.Nie raz tak jeszcze robiłem bo mi się wydawało,że tak musi już być.Efekty i owszem były ale do czasu.Potem dołączyły się kontuzje,przewlekłe infekcje,nieraz zniechęcenie do jazdy.Teraz wiem,że tak nie musi być.By osiągnąc poprawę wyników nie trzeba katować tak organizmu.Wystarczy odpowiednio dozować wysiłek i obserwować swój organizm oraz systematycznośc i cierpliwość.
Tak na marginesie to polecam również magnez jako pierwiastek odpowiedzialny między innymi za naszą wytrzymałość .
Paweł wyluzuj i biegaj tak jak wcześniej napisałem.Do tego odpowiednia dieta,mnogość witamin i magnez.Jeśli tętno masz na początku treningu od razu podwyższone to lepiej odpuść dzień lub tak Jak pisze Janusz zrób trening regeneracyjny.
Powodzenia
Tak na marginesie to polecam również magnez jako pierwiastek odpowiedzialny między innymi za naszą wytrzymałość .
Paweł wyluzuj i biegaj tak jak wcześniej napisałem.Do tego odpowiednia dieta,mnogość witamin i magnez.Jeśli tętno masz na początku treningu od razu podwyższone to lepiej odpuść dzień lub tak Jak pisze Janusz zrób trening regeneracyjny.
Powodzenia
-
- Zaprawiony W Bojach
Pawe³, w zajêciach Akademii bior± udzia³ osoby wytrenowane, biegaj±ce maratony, ale i takie szczypiorki jak ja, co to biegam dopiero od maja i dopiero budujê kondycjê. Serdecznie zapraszamy na spotkanie 25 listopada, zobaczysz jak jest fajnieQuote: from pawel on 12:16 am on Oct. 30, 2001
Co do mojego udzia³u w Akademii Biegowej to mam w±tpliwo¶ci czy na moim poziomie wytrenowania to ma sens. Co prawda przebiegnê (przecz³apiê) 10 km, ale w±tpiê aby¶my siê w trakcie tego biegu w ogóle zobaczyli. No mo¿e tylko na starcie. Czy w tych zajêciach bior± udzia³ pocz±tkuj±cy ?