Witam,
Zacząłem biegac od miesiąca i wczoraj wziałem udział w GP Łodzi na 5 km. Mój czas to 21:58(z bólem gardła) Ogólnie trenuje kolarstwo górskie, ale ze względu na brak czasu biegam sobie. Dodam że mam 17 lat. Jesli ktoś chce zobaczyc moje treningi, tutaj są wszystkie http://www.endomondo.com/profile/9131910 Ostatnia przerwa spowodowana była bólem gardła.
Czy ktoś mógłby mi zaproponować trening? Jakieś rady? Jestem w tym zielony i biegam zazwyczaj stałym tempem.
17lat, miesiąc biegania i 22min na 5km
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:09
- Życiówka w maratonie: brak
Wiesz, wydaje mi się, że powinieneś biegać
Po prostu.... Chyba, że masz jakiś cel biegowy, o którym nie wspomniałeś w swojej wypowiedzi
Bez tego ciężko cokolwiek doradzić.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:09
Pewnie jak każdy 
Generalnie zima jest dobra do robienia bazy tlenowej - ja biegam teraz 2 razy w tygodniu 2 zakres(tętno do 85% HR max) - około 8-12km takiego biegu, to ma podnieść wydolnośc tlenową przed maratonem. Do tego 1-2 razy w tygodniu siła biegowa, czyli rozgrzewka 8km, a później podbiegi, skipy i wieloskoki pod górkę. Do tego wybiegania wolnym tempem. Ale jak napisałem to jest pod maraton.
Jak chcesz biegać szybciej 5-10km, to można zmniejszyć dystans, natomiast gdzieś tak w lutym, jak już poprawisz wydolność tlenową wpleść najpierw BNP, ewentualnie 3 zakres lub mocne interwały. Do 5km można biegaćinterwały na 400 lub 800m z przerwą 1-2 minuty.

Generalnie zima jest dobra do robienia bazy tlenowej - ja biegam teraz 2 razy w tygodniu 2 zakres(tętno do 85% HR max) - około 8-12km takiego biegu, to ma podnieść wydolnośc tlenową przed maratonem. Do tego 1-2 razy w tygodniu siła biegowa, czyli rozgrzewka 8km, a później podbiegi, skipy i wieloskoki pod górkę. Do tego wybiegania wolnym tempem. Ale jak napisałem to jest pod maraton.
Jak chcesz biegać szybciej 5-10km, to można zmniejszyć dystans, natomiast gdzieś tak w lutym, jak już poprawisz wydolność tlenową wpleść najpierw BNP, ewentualnie 3 zakres lub mocne interwały. Do 5km można biegaćinterwały na 400 lub 800m z przerwą 1-2 minuty.
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Kontakt:
strona bieganie.pl ma dobrą podstawową bazę planów treningowych.
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA