Buty dla "wymeczonych kolan" ;-)

Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ja bym proponował wizytę u porządnego fizjoterapeuty, który dokładnie sprawdzi biodra, ich zakres, wszystkie stawy, ich stabilizacje, rozpozna czy nie masz czegoś za dużo względem że czegoś za mało :)
z takim rozeznaniem będziesz miał podane jak na talerzu co i dlaczego i jak nad tym popracować by dalej egzystować :)
PKO
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Mihumor a możesz zdradzić co to za ćwiczenia? nawet jeśli ktoś zdrowy to zapewne nie zaszkodzi :)
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Część to różne rozciągania, których nie podejmę się opisywać, inne to różne pół i ćwierć przysiady na jednej nodze, część na berecie rehabilitacyjnym, część bez ale robiona z kontrolą drogi kolana przy takim półprzysiadzie, teraz dodatkowo ćwiczenia na mięśnie uda z gumą - trudno to opisywać i nie wiem czy jest sens. Generalnie to te ćwiczenia i rozciągania trzeba robić bardzo dokładnie bo niewielkie odstępstwo powoduje, ze robi je się źle a to podważa cały ich sens czy może też być szkodliwe. No i takie krzyżaki - nie wiem jak to się nazywa ale chodzi o chodzenie na nogach ale tak by pomiędzy wszystkimi częściami nóg na wykrokach były kąty proste - to proste, uniwersalne i pożyteczne ćwiczenie.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wiecie co? Natchnelo mnie jeszcze do jednego pytania, tylko czesciowo zwiazanego z moim przypadkiem...

Co jest gorsze, nietechniczne ladowanie na srodstopiu w butach z niewielka amortyzacja, czy ladowanie na piecie w zelazkach? Chodzi mi o ogolno pojeta szkodliwosc dla ukladu ruchu.

Nie zaczne ladowac spowrotem na piecie, ale zaczalem zastanawiac sie nad ta kwestia...
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pierwsze załatwia łydki, Achillesa i stopę, drugie kolana, biodra i kręgosłup, wybór należy do ciebie.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba, czyli nietechniczne ladowanie na srodstopie, pomijajac, ze niszczy co innego to nie niszczy kolan? Domyslam sie, ze zalezy jak nietechniczne jest to bieganie, ale z tego co napisales mozna taki wniosek wysnuc.

Nie pytam bo chce sie przezucic z jednego zla na inne, poprostu temat mnie zaciekawil.

Swoja droga, mamy w miescie takiego biegacza pod 60tke ktory biega po 3-4 maratony w roku i ponoc biega od 30lat i wali z piety az milo. Jakim sposobem on ma jeszcze kolana? ;-)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w dyskusji posługujemy się uproszczeniami, skrótami myślowymi i uogólnieniami. lądowanie na pięcie wiąże się najczęściej z wyprostem nogi w stawie kolanowym i lądowaniem daleko przed środkiem ciężkości ciała. to obciąża kolana.

pomimo ogólnej nieprawidłowości, lądowanie na śródstopiu oznaczać będzie zazwyczaj większą pracę stawu skokowego, lądowania bliżej środka ciężkości i ugięcie nogi w stawie kolanowym, co razem go odciąży.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Swoja droga, mamy w miescie takiego biegacza pod 60tke ktory biega po 3-4 maratony w roku i ponoc biega od 30lat i wali z piety az milo. Jakim sposobem on ma jeszcze kolana? ;-)
Jedni od palenia papierosów dostają raka i umierają przed czterdziestką, inni jarają i żyją do setki.
Predyspozycje osobnicze. I tyle.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Awatar użytkownika
Katarina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor, a ile tego roweru było?
bo znam takich co zsiedli z siodełka i przy bieganiu ujawniły się problemy z kolanami. niestety intensywny rower wzmacnianiu kolan nie sprzyja.

zatem 1. wzmocnienie, 2. może suplementacja

z butów może coś kinvaropodobnego. i mniej asfaltu
cats do not go for a walk to get somewhere, but to explore
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:lądowanie na pięcie wiąże się najczęściej z wyprostem nogi w stawie kolanowym i lądowaniem daleko przed środkiem ciężkości ciała. to obciąża kolana.
I tak samo niektórzy robią z lądowaniem na śródstopiu, co nie jest ani trochę mniej szkodliwe.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5, nie wydaje mi sie zebym takie susy jak na filmie walil, zreszta przy takim biegu nie sadze aby dalo sie biez z kadencja w okolicach 180.

Na weekendzie ide sobie pomorsowac a jako rozgrzewke bede mial miedzy innymi 2km biegu. Moze wrzuce tu filmik to powiecie co robie zle.

Siasc do tematu poznanskiego bbl i wylowic z niego co wazne niestety nie bardzo mam czas.

Katarina, co do tego roweru to bylo naprawde bardzo rekreacyjne. Lubilem czasem siasc i zrobic do 100km ale to nie trafialo sie czesto wiec nie sadze aby rower zawinil.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oczywiście. Nikogo nie podejrzewam, że byłby w stanie biegać aż tak. Jeśli będziesz miał okazję, to daj znać jaka temp. wody. Planuję zacząć za 2 tygodnie ;-)
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja juz 2 razy bylem, tydzien i 2 tygodnie temu, ale dokladnej temp Ci nie podam bo nie mam czym sprawdzic ;-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ