Wkładki dla pronatorów

Awatar użytkownika
ART
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Od jakiegoś czasuy używam butów które są przeznaczone dla supinatorów (podejmując decyzję o ich zakupie nie miałem tej świadomości) - jestem pronatorem ponad wszelką wątpliwość. Gdzie można zakupić wkładki kompensujące ? W sieci bądź jeśli ktoś zna sklep w Łodzi byłbym wdzięczny.
GG 8441181
PKO
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To nie jest tak, że takie wkładki można włożyć do każdych butów. Z przeczytanych doświadczeń innych osób wychodzi, że czasami przy wkładkach i złych butach problemy się mogą nie rozwiązać, a nawet pogorszyć. Może przy wkładkach dopasowywanych indywidualnie do stopy i do buta jest mniejsze ryzyko problemów, ale 1. po co ryzykować. 2. po co kupować wkładki dopasowane do złych butów, których rodzaj i tak za jakiś czas zmienisz 3. wkładki kosztują z badanami tyle, że lepiej kupić nowe odpowiednie buty
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zglos sie do ortopedy i zrob na zamowienie. Bedziesz mial wowczas 100-procentowa pewnosc, ze wkladki sa idealnie dopasowane i calkowicie koryguja Twe wady. W Polsce kosztuje to podobno 250 - 300 zl. W Niemczech wydatek ten pokrywa kasa chorych, jak jest w Polsce?

kledzik
Awatar użytkownika
ART
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

No to faktycznie jest to koszt nowych butów. Raczej nie sądzę żeby kasa pokrywała tego typu wydatki. Już się pytałem o to w dziale zdrowie - pojawiły się u mnie bóle kolan - najprawdobodobniej to jest przyczyna. Jestem dopiero w piątym tygodniu 30 min. truchtu - trochę szybko złapały mnie te bóle :(
GG 8441181
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chcesz biegac - kupuj wkladki! W Niemczech panuje opinia, iz bieg w butach niedostosowanych do pronacji/supinacji to glowna przyczyna bolow kolan. Czytalem ostatnio opinie (niestety bez uzasadnienia) jednego z popularnych autorow ksiazek o bieganiu. Twierdzil on, ze odpowiednie buty koryguja wady wynikajace z ponacji/supinacji jedynie na w miare twardym podlozu. Na nawiezchni typu piasek but daje niewiele, znakomicie zas sprawuje sie wkladka ortopedyczna. Jezeli twierdzisz, ze jestes pronatorem ponad wszelka watpliwosc, to byc moze Twa wada jest powazna. Tak jest tez w moim wypadku. Fachowa obsluga w jednym z najwiekszych w Europie sklepow dla biegaczy Runners Point nie potrafila dobrac dla mnie buta 100-procentowo korygujacego pronacje, to oni doradzili mi wkladki. Acz przyznaje, ze duzo latwiej jest robic takie wydatki na koszt kasy chorych.

kledzik
Awatar użytkownika
ART
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

OK. Dzięki za odpowiedzi.
GG 8441181
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ