Cardiosport Xtreme
- romek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jest sobie takie cudo, opis tutaj:
http://www.sportus.com.pl/cardiosport/xtreme.htm
Z wyróżniających się funkcji to:
- pamięć 99 miedzyczasów z pamięcią średniego HR
- pamięć 99 czasów częściowych z tętnem biezacym (Split time meomory with actual Heart Rate)
- timer w dol z mozliwoscia automatycznego powtarzania
- trzy strefy wysilku, z jedną, którą można ustawiać w trakcie treningu
- interwały (1-20) oparte na HR lub czasie
- restytucja
Czy ktos moze uzywa tego modelu lub innego tej firmy i moglby sie podzielic wrazeniami. A moze ktos chociaz rozwazal jego wybor, ale wybral co innego - jesli tak to dlaczego?
W podobnej cenie jest takze Timex 51601:
http://www.timex.pl/index.php?action=produkt&pid=223
Jakieś opinie?
Czy uważacie, że lepiej dołożyć (Xtreme kosztuje ok 600pln) i kupic Polara S610?
Pozdrawiam i z góry dzięki
(Edited by romek at 6:32 pm on June 13, 2003)
http://www.sportus.com.pl/cardiosport/xtreme.htm
Z wyróżniających się funkcji to:
- pamięć 99 miedzyczasów z pamięcią średniego HR
- pamięć 99 czasów częściowych z tętnem biezacym (Split time meomory with actual Heart Rate)
- timer w dol z mozliwoscia automatycznego powtarzania
- trzy strefy wysilku, z jedną, którą można ustawiać w trakcie treningu
- interwały (1-20) oparte na HR lub czasie
- restytucja
Czy ktos moze uzywa tego modelu lub innego tej firmy i moglby sie podzielic wrazeniami. A moze ktos chociaz rozwazal jego wybor, ale wybral co innego - jesli tak to dlaczego?
W podobnej cenie jest takze Timex 51601:
http://www.timex.pl/index.php?action=produkt&pid=223
Jakieś opinie?
Czy uważacie, że lepiej dołożyć (Xtreme kosztuje ok 600pln) i kupic Polara S610?
Pozdrawiam i z góry dzięki
(Edited by romek at 6:32 pm on June 13, 2003)
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Romek - kup najdroższy dostępny na rynku model, dodatkowo jeszcze tego Timexa na GPS - wtedy na pewno będziesz mógł byc spokojny, że już niczego Ci nie brakuje.
Kupiłes chyba ostatnio jakiś monitor, nie?
Rozumiem, że już okazał się nie wystarczający.
Kupiłes chyba ostatnio jakiś monitor, nie?
Rozumiem, że już okazał się nie wystarczający.
- romek
- Zaprawiony W Bojach
Kurcze, jaja sobie ze mnie robisz. No dobrze kupilem Sigme PC1600 - i fakt 'juz' mi nie wystarcza, a przynajmniej tak mi się wydaje. Po krotkim okresie uzytkowania zmienila mi sie koncepcja wykorzystania pulsometru w porownaniu do tej, co mialem przed zakupem - pewnie za pol roku tez bede patrzyl na to inaczej.
Lepiej bys mi cos doradzil, bo z tego co wiem, to sam chyba uzywales wielu smiesznych urzadzanek. Teraz juz rozumiem Kledzika, ktory twierdzi, ze nie wiadomo czy Ty czasem mowisz powaznie, czy zartujesz. Na serio sugerujesz mi S810? Zreszta chyba sam go uzywasz - choc na SBBP widzialem u Ciebie jakiegos Nike'a
Lepiej bys mi cos doradzil, bo z tego co wiem, to sam chyba uzywales wielu smiesznych urzadzanek. Teraz juz rozumiem Kledzika, ktory twierdzi, ze nie wiadomo czy Ty czasem mowisz powaznie, czy zartujesz. Na serio sugerujesz mi S810? Zreszta chyba sam go uzywasz - choc na SBBP widzialem u Ciebie jakiegos Nike'a

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Romek
Ja oczywiście jestem jednym z dwóch największych gadżeciarzy na tym forum (według mojej oceny).
Takie rzeczy kupuje trochę z ciekawości.
Ciekawi mnie tylko co takiego chcesz robić na swoich treningach, ze Twój aktualny HRM jest już nie wystarczający.
Jaką masz teraz nową koncepcję jego wykorzystania?
Ja oczywiście jestem jednym z dwóch największych gadżeciarzy na tym forum (według mojej oceny).
Takie rzeczy kupuje trochę z ciekawości.
Ciekawi mnie tylko co takiego chcesz robić na swoich treningach, ze Twój aktualny HRM jest już nie wystarczający.
Jaką masz teraz nową koncepcję jego wykorzystania?
-
- Stary Wyga
Nie mialem przyjemnosci uzywac tego Cardiosportu, ale tez sie nad nim zastanawialem. Po pierwsze cena znacznie nizsza niz Polarow, a po drugie gdy bateria w nadajniku ci sie wyczerpie mozesz ja samodzielnie wymienic. Z tego co slyszalem (byc moze zle slyszalem) do gdy siadzie bateria w nadajniku polara to kupujesz nowy...
Ja bym sie skusil raczej na Cardiosport. U nas malo popularne ale za granica duzo bardziej.
Ja bym sie skusil raczej na Cardiosport. U nas malo popularne ale za granica duzo bardziej.
"It's not a race, it's a journey..." - RUSH - Out of a cradle
- romek
- Zaprawiony W Bojach
No to Fredzio - mam chyba szanse zostac trzecim największym gadżeciarzem, a biorąc pod uwagę moje wyniki, to chyba mam szansę awansować na pierwsze miejsce 
A na temat. Odnośnie moich doświadczeń z zakupioną Sigmą PC1600, to podzieliłem się nimi w innym wątku "Pulsometr - pierwsze doświadczenia", więc się nie będę już tu powtarzał. Tak się składa, że znalazła się osoba, która chciałaby PC1600 ode mnie odkupić, więc problem wyboru znowu mi się odnowił. W Sigmie mam tylko 16 międzyczasów a ponadto jak dla mnie jest trochę niedopracowany (choć niedużo i gdyby nie okoliczności, to dalej bym z nią biegał). Poza tym brakuje mi w niej parę rzeczy. Powody, dla których chcę coś lepszego:
- OwnCode - biegnac wsrod tych tlumow w Berlinie
bede mial swoj puls, a nie czyjs lub jakas sume; tak samo jak bede biegal w grupie z innymi treningowo czy towarzysko
- rejestracja w pamieci/transfer do PC -
1. mozna wyeliminowac smiecie np. zaklocenia od linii energetycznych. W Michalowicach wyszlo mi np., ze na 9km puls mi spadl o 7ud/min przy tym samy tempie - byloby super, ale to raczej jakies zaklocenia
2. z takich danych wiecej widac niz z samych srednich tetn w miedzyczasach - mozna lepiej ocenic restytucje i takie tam
3. pozwoli mi bardziej zajac sie biegiem niz obsluga pulsometru; gdybym mial np. takiego Cardiosport Xtreme ze 100 miedzyczasami, to takze moglbym sobie naciskac miedzyczas co 1 minute, ale to juz nie byloby bieganie tylko naciskanie guzika
, lapanie miedzyczasu przez zblizenie, mozliwosc skonfigurowania tego, co sie pokazuje na pulsometrze itp
- bede mogl uniknac efektu przetrenowania - w tej chwili juz biegam 4 a czasem 5 razy w tygodniu i nie chcialbym przesadzic - mysle, ze zdajac sie na moja ocene mialbym problem ocenic czy trenuje za duzo czy nie i czy czegos sobie nieodpuscic. Silny wysilek dziala na mnie, nie wiem jak to powiedziec, pobudzajaco/daje sporo samozadowolenia - wiec chyba mam spore zadatki, zeby biegac wiecej niz powinienem
- moze bedzie mi sie wygodniej robilo interwaly, ale o tym nie mam na razie praktycznego doswiadczenia, bo na razie jeszcze tego nie robie w zasadzie
No i wychodzi mi, ze powinienem miec s610 lub s810 - gdyby nie ta cena i ten glupi wyglad to pewnie bym juz mial.
Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że pulsometr do biegania nie jest niezbędnie potrzebny i można uzyskać dobre efekty bez niego czy z prostszymi modelami.
Staram sie znalezc w tym jakis umiar/rozsadek - w koncu jest cala masa osob biegajacych lepiej ode mnie i raczej wiekszosc ma proste modele albo obywa sie bez
No niech mi ktoś powie coś mądrego - bo ja to mogę sobie teoretyzować, a wy macie konkretne doświadczenia. Chyba Ci co biegają z s810/s610 to tyle biegają, że nie mają czasu podzielić się swoimi doświadczeniami na forum
.
Irimi, dane techniczne polarów i cardiosportów znam, ale osób używających na zachodzie CS jest chyba mało i ubywa - sądząc po ilości postów na grupie dyskusyjnej rec.running to ich zdecydowanie ubyło w porównaniu do okresu sprzed 2-3 lat.

A na temat. Odnośnie moich doświadczeń z zakupioną Sigmą PC1600, to podzieliłem się nimi w innym wątku "Pulsometr - pierwsze doświadczenia", więc się nie będę już tu powtarzał. Tak się składa, że znalazła się osoba, która chciałaby PC1600 ode mnie odkupić, więc problem wyboru znowu mi się odnowił. W Sigmie mam tylko 16 międzyczasów a ponadto jak dla mnie jest trochę niedopracowany (choć niedużo i gdyby nie okoliczności, to dalej bym z nią biegał). Poza tym brakuje mi w niej parę rzeczy. Powody, dla których chcę coś lepszego:
- OwnCode - biegnac wsrod tych tlumow w Berlinie

- rejestracja w pamieci/transfer do PC -
1. mozna wyeliminowac smiecie np. zaklocenia od linii energetycznych. W Michalowicach wyszlo mi np., ze na 9km puls mi spadl o 7ud/min przy tym samy tempie - byloby super, ale to raczej jakies zaklocenia
2. z takich danych wiecej widac niz z samych srednich tetn w miedzyczasach - mozna lepiej ocenic restytucje i takie tam
3. pozwoli mi bardziej zajac sie biegiem niz obsluga pulsometru; gdybym mial np. takiego Cardiosport Xtreme ze 100 miedzyczasami, to takze moglbym sobie naciskac miedzyczas co 1 minute, ale to juz nie byloby bieganie tylko naciskanie guzika

- bede mogl uniknac efektu przetrenowania - w tej chwili juz biegam 4 a czasem 5 razy w tygodniu i nie chcialbym przesadzic - mysle, ze zdajac sie na moja ocene mialbym problem ocenic czy trenuje za duzo czy nie i czy czegos sobie nieodpuscic. Silny wysilek dziala na mnie, nie wiem jak to powiedziec, pobudzajaco/daje sporo samozadowolenia - wiec chyba mam spore zadatki, zeby biegac wiecej niz powinienem
- moze bedzie mi sie wygodniej robilo interwaly, ale o tym nie mam na razie praktycznego doswiadczenia, bo na razie jeszcze tego nie robie w zasadzie
No i wychodzi mi, ze powinienem miec s610 lub s810 - gdyby nie ta cena i ten glupi wyglad to pewnie bym juz mial.
Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że pulsometr do biegania nie jest niezbędnie potrzebny i można uzyskać dobre efekty bez niego czy z prostszymi modelami.
Staram sie znalezc w tym jakis umiar/rozsadek - w koncu jest cala masa osob biegajacych lepiej ode mnie i raczej wiekszosc ma proste modele albo obywa sie bez
No niech mi ktoś powie coś mądrego - bo ja to mogę sobie teoretyzować, a wy macie konkretne doświadczenia. Chyba Ci co biegają z s810/s610 to tyle biegają, że nie mają czasu podzielić się swoimi doświadczeniami na forum

Irimi, dane techniczne polarów i cardiosportów znam, ale osób używających na zachodzie CS jest chyba mało i ubywa - sądząc po ilości postów na grupie dyskusyjnej rec.running to ich zdecydowanie ubyło w porównaniu do okresu sprzed 2-3 lat.
- romek
- Zaprawiony W Bojach
Jesli dobrze rozumiem dane techniczne, to w s210 nie ma mozliwosci zgrywania danych treningowych do komputera jest tylko UpLink - czyli przesylanie ustawien do pulsometru z oprogramowania w komputerze; tak de facto do wiec nie ma przesylania danych do PC! Nie ma takze zapisu R-R, no ale to ma tylko S810 i Vantage NV
-
- Zaprawiony W Bojach
Masz racje - nie ma transmisji.
Dlatego ja po kazdym treningu klepie wyniki do xml-a - tego nawet 810 nie ma!
Dlatego ja po kazdym treningu klepie wyniki do xml-a - tego nawet 810 nie ma!

Az mi glupio ze tak malo biegam ostatnio
- blablaLebt
- Rozgrzewający Się
Pulsoblablametry to moj ulubiony temat 
..aby wlasciwy wabrac powinien miec tekie wlasciwosci:
->dobry program tak jak SW4
->co najmniej 2 strefy pulsu
->co najmniej 3 timer aby moc trening w urozmaicony sposob robic
->tani, i niezawodny
----->po tej selekcji pozostaje tylko1------>
http://www.ciclosport.de/
modell hack4..... dla urozmaicenia ma wiele funkcji rowerowych (predzej czy pozniej stwierdzisz ze bieganie to nie wszystko
) wymiana baterie =2€ u polara jak sie nie myle ok. 30€
...
jego odpowiednikiem w Polarze jest s 710....
wszystkie sa czule na zaklocenia elektromagnetyczne
.. i terz to najwazniejsze te same wyniki przypuszczam osiagniesz tez bez niego......
jak chronic sie przed przetrenowaniem????-> szczegolnie po wyscigu albo "ciezkim" treningu1-3dni pause, -> do tego odpowiednia dieta(bialkowa) aby regeneracje przyspieszyc.... i itd itd
)))
jak robic interwaly???? np. z rowerem twoj partner jedzie obok odnierza1km ty biegniesz na wysokich obrotach... po 1km zmiana.... i tak przez 1-3h ....
albo klasycznie 20-30s hop hop i 90s powoli (tu przydalby sie juz jakijs pulsometr ktoryby pokazal tobie czy podczas pausy schodzisz ponizej 2mmol.albo przynajmniej do wartosci jakie miales po 1 biegu (ca.120-130). jezeli nie zmniejsz tempo.... albo zwieksz pause
viel Erfolg
blabla

..aby wlasciwy wabrac powinien miec tekie wlasciwosci:
->dobry program tak jak SW4
->co najmniej 2 strefy pulsu
->co najmniej 3 timer aby moc trening w urozmaicony sposob robic
->tani, i niezawodny
----->po tej selekcji pozostaje tylko1------>
http://www.ciclosport.de/
modell hack4..... dla urozmaicenia ma wiele funkcji rowerowych (predzej czy pozniej stwierdzisz ze bieganie to nie wszystko

jego odpowiednikiem w Polarze jest s 710....
wszystkie sa czule na zaklocenia elektromagnetyczne

.. i terz to najwazniejsze te same wyniki przypuszczam osiagniesz tez bez niego......
jak chronic sie przed przetrenowaniem????-> szczegolnie po wyscigu albo "ciezkim" treningu1-3dni pause, -> do tego odpowiednia dieta(bialkowa) aby regeneracje przyspieszyc.... i itd itd

jak robic interwaly???? np. z rowerem twoj partner jedzie obok odnierza1km ty biegniesz na wysokich obrotach... po 1km zmiana.... i tak przez 1-3h ....
albo klasycznie 20-30s hop hop i 90s powoli (tu przydalby sie juz jakijs pulsometr ktoryby pokazal tobie czy podczas pausy schodzisz ponizej 2mmol.albo przynajmniej do wartosci jakie miales po 1 biegu (ca.120-130). jezeli nie zmniejsz tempo.... albo zwieksz pause

viel Erfolg
blabla

Polacy gesi tez swoj jezyk maja...: our privacy Statementhttp://www.bieganie.home.pl/cgi-bin/ikonboard/privacy.pl
- blablaLebt
- Rozgrzewający Się
dlaczego funkcje rowerowe sa takie wazne....
...wyobraz sobie jest wiosna i pomimo iz twoja waga sie zgadza masz 12% tluszczu fizjologicznego ze spolchniaczami
... chetnie zszedlbys ponizej 10%
wiecej biegac?? chyba napewno nie mozesz.... mniej jesc??? nee
moja propozycja rower po dziennym treningu4-5h (przybieganiu niemozlwe tak dlugo i efektywnie trenowac) spalisz 3-8 tysiecy kcal)
trening biegowy przynosi najwyzej 2000 kcal
bingooo ..po 2 tygodniach masz wymazona figure... i mozesz szliwfowac swoje Tempo biegowe...
...wyobraz sobie jest wiosna i pomimo iz twoja waga sie zgadza masz 12% tluszczu fizjologicznego ze spolchniaczami

wiecej biegac?? chyba napewno nie mozesz.... mniej jesc??? nee
moja propozycja rower po dziennym treningu4-5h (przybieganiu niemozlwe tak dlugo i efektywnie trenowac) spalisz 3-8 tysiecy kcal)
trening biegowy przynosi najwyzej 2000 kcal
bingooo ..po 2 tygodniach masz wymazona figure... i mozesz szliwfowac swoje Tempo biegowe...
Polacy gesi tez swoj jezyk maja...: our privacy Statementhttp://www.bieganie.home.pl/cgi-bin/ikonboard/privacy.pl
- romek
- Zaprawiony W Bojach
Dzieki blabla 
Ten HC4 jest rzeczywiscie interesujacy, tyle ze nie tani
- w Polsce z interfejsem do PC kosztuje prawie 1300pln, w de jak sie orientuje ok 250EUR.
W porownaniu do s710 rzeczywiscie hc4 wydaje mi sie, ze wypada lepiej, tyle ze ja jakkolwiek kocham rower i doceniam jego zalety
, to moze to dziwne, ale zupelnie inaczej podchodze do rowerowania niz biegania. W rowerze to mi wystarczy w miare prosty licznik i fajna trasa - ten HC4 to jak dla mnie stanowczo za duzo - nie wykorzystalbym tego.
Ten pomysl z biegnieciem i jechaniem na rowerze mi sie przerazliwie podoba - mam nadzieje, ze kogos mi sie wczesniej czy pozniej uda przekonac do czegos takiego
No ale nic, postudiuje sobie jeszcze instrukcje tego HC4 ...
Pozdrawiam
Romek

Ten HC4 jest rzeczywiscie interesujacy, tyle ze nie tani

W porownaniu do s710 rzeczywiscie hc4 wydaje mi sie, ze wypada lepiej, tyle ze ja jakkolwiek kocham rower i doceniam jego zalety

Ten pomysl z biegnieciem i jechaniem na rowerze mi sie przerazliwie podoba - mam nadzieje, ze kogos mi sie wczesniej czy pozniej uda przekonac do czegos takiego

No ale nic, postudiuje sobie jeszcze instrukcje tego HC4 ...
Pozdrawiam
Romek
- V0y
- Dyskutant
blablek hack4 bardzo, bardzo przyzwoity...
Dzieki!!
romek zobacz u naszych sasiadow...
http://www.atrex-cyklo.cz/zvl_nab.php
HAC 4 Titanium - wyglada ok
Acz dla biednego studenta...
Dzieki!!
romek zobacz u naszych sasiadow...
http://www.atrex-cyklo.cz/zvl_nab.php
HAC 4 Titanium - wyglada ok
Acz dla biednego studenta...