Komentarz do artykułu Dieta bezglutenowa u biegacza, kiedy warto ją rozważyć?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
sunsets
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 57.40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

cava pisze:To badanie polegało na trzymaniu metalowej kuli w ręku? No mam spore wątpliwości co do takich badań.
Tak polegało to na tym ale w tym wypadku nie ma mowy o braku skuteczności z racji tego, ze dwoje swoich dzieci leczyłem kiedyś w tej samej klinice z alergii pokarmowej i było to skuteczne.
Cóż wiadomo, są lekarze i "lekarze" jak wszędzie.
PKO
kateglory
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 40m00s
Życiówka w maratonie: 2h59min09s.
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ma_tika pisze:Kasia, ale u Ciebie ta nietolerancja pojawiła się dopiero w dorosłym życiu?
Ja też gratuluję życiówki! Jesteś moim niedościgłym wzorem :) ;-)
Chyba tak. Z tego co pamiętam, w życiu często bolał mnie brzuch, ale za dzieciaka myśleli, że jestem symulantem i nikt mnie nie badał. Jednak to ostatnie lata wyraźnie dały mi w kość. Jest bardzo dużo przypadków, że nietolerancja wychodzi dopiero w okresie dojrzewania albo przekwitania- pewnie zaliczam się do tej grupy dojrzewającej :D.

A co do kasz to we wstępie napisałam, że gluten jest w jęczmieniu, a więc i w kaszy jęczmiennej ;)
Poprawić powinnam punkt z przykładami słodyczy - cheetosy mają gluten, mimo braku informacji na opakowaniu. Lepiej jeść zwykłe chrupki kukurydziane, jak ktoś lubi. A dla pewności warto zawsze czytać informacje na opakowaniach
Jak ktoś jest czasem zmuszony do jedzenie w restauracjach fast food to w McDo sałatka z kurczakiem GRILLOWANYM, frytki i lody są czyste, podobnie w KFC - tylko trzeba zaznaczyć, że kurczak ma być grillowany :D
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A kurczak niegrilowany ma gluten? :) :jatylko:
Awatar użytkownika
marta szewczuk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Na chrupki kukurydziane lepiej uważać - choć kukurydza jest bezglutenowa, to do produktów kukurydzianych często dodawany jest glutenowy słód jęczmienny. Tak jest na przykład ze standardowymi śniadaniowymi płatkami kukurydzianymi - te, które nie mają licencjonowanego znaku przekreślonego kłosa, są niedozwolone na diecie bezglutenowej. Chrupki kukurydziane podobnie. Bezpieczne chrupki kukurydziane oferuje np. firma BGK (producent FLIPS-ów).
Awatar użytkownika
marta szewczuk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

A, i jeszcze może warto wspomnieć o produktach bezglutenowych, bo jest ich na naszym rynku już całkiem sporo i są dość łatwo dostępne. Np. bezglutenowe pieczywo, bezglutenowe makarony, mąka. Dzięki tym produktom można jeść bardzo podobne potrawy, które jedzą osoby nie stosujące diety bezglutenowej - naleśniki, zapiekanki, pierogi, ciasta, posiłki na bazie makaronu. Należy jednak pamiętać, że produkty te są niestety pozbawione wielu wartości odżywczych, przez co dieta bezglutenowa może stać się dietą niedoborową. Dieta bezglutenowa nie powinna się opierać wyłącznie na bezglutenowych odpowiednikach glutenowych produktów - bezglutenowcy powinni jeść więcej kasz (tych bezglutenowych oczywiście), warzyw, orzechów.
Ma_tika
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:A kurczak niegrilowany ma gluten? :) :jatylko:
w McD i KFC kurczak, o ile pamietam, ma panierkę, i o to zapewne chodzi :) Ichnia terminologia jest nieco inna i kurczak z urzędu oznacza tego w panierce, a GRILLOWANY to taki niby zdrowszy ;-)
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ