Komentarz do artykułu Przetestowaliśmy Timex Run Trainer 2.0

Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44'22"
Życiówka w maratonie: 3:34'25"

Nieprzeczytany post

Ciekawe czy przedstawicielstwo Timexa planuje aktualizację do TRT (poprzednia wersja)? Mam wrażenie, że łapanie sygnału nie jest tak złe, choć ostatnio to nawet do 5 minut czekam (w truchcie). Zwykle do 1 minuty się udawało.
- we love run -
PKO
Tumael
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ciekawe czy Timex planuje wydanie aktualizacji do Ironman Run Trainer GPS 1.0 czy już całkowicie olali użytkowników tych zegarków? (sorry powieliłem pytanie)
U mnie problem z gubieniem sygnału nigdy nie wystąpił, sygnał łapie zazwyczaj od 20 sek do 2 min, jest natomiast problem z przesunięciem trasy o którym już pisałem.
Nie wiem czy to faktycznie ma wpływ czy to może przypadek ale zauważyłem że im częściej korzystam z zegarka tym bardziej dokładne jest odzwierciedlenie trasy treningu.
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Co do łapania sygnału to zauważyłem, że jeżeli jest się w ruchu to istotnie wydłuża się ten proces. Ja zawsze czekam w miejscu aż zegarek namierzy satelity. Na szczęście w moim przypadku nigdy nie trwa to dłużej niż 1 minutę. A ostatnio się wycwaniłem i przed treningiem kładę zegarek w mieszkaniu na parapecie (mieszkam na ostatnim piętrze) i włączam tryb treningu. Zanim się przebiorę to zegarek zawsze zdąży złapać sygnał.

Gubienia sygnału zarówno w poprzednim jak i w nowym oprogramowaniu nie doświadczyłem. Jeszcze z ciekawych zmian w firmware v.29 jest dodanie krótkiego sygnału dźwiękowego i wibracyjnego na około 15 sekund przed końcem interwału. Na moment wyświetla się też informacja o następnym interwale.
Awatar użytkownika
xrazowy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Potwierdzam to co pisze mój przedmówca, też zauważyłem, że zegarek łatwiej i szybciej łapie sygnał gdy jest w bezruchu, najlepiej zdjąć go z ręki i położyć na chwilę w jednym miejscu.
Tez robię podobnie jak kolega wyżej, tzn przed wyjściem na trening zostawiam na chwile zegarek na balkonie - tam sobie łapie fixa ja w międzyczasie się ubieram, potem wychodzę i już na dole drugi raz fixa łapie w kilka sekund nawet w ruchu.
Szkoda, ze nowa wersja firmware'u nie potrafi rozpoznać sobie strefy czasowej tylko ustawia zegarek o 1h do przodu.

z wad zegarka które jeszcze zauważyłem, to jak stoję w tłumie na starcie biegu to muszę trzymać rękę wysoko bo jak puszczę luźno w dół to zegarek często gubi sygnał.
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

xrazowy pisze:z wad zegarka które jeszcze zauważyłem, to jak stoję w tłumie na starcie biegu to muszę trzymać rękę wysoko bo jak puszczę luźno w dół to zegarek często gubi sygnał.
Czyli mówisz o sytuacji gdy zegarek już złapał fix'a (na wyświetlaczu jest ikonka satelity) ale jeszcze nie wystartowałeś stopera? Bo ja zauważyłem, że w takiej sytuacji (czyli włączony sensor GPS i złapany fix ale nie włączony stoper) ikonka satelity co jakiś czas przez moment potrafi "zamrugać". I to jak trzymam rękę nie ma znaczenia. Nie wiem co to znaczy i dlaczego tak jest. Może przed wystartowaniem treningu sensor GPS jest w jakimś innym trybie? Mniej nachalnie szuka innych, niż te namierzone, satelitów w celu oszczędzania baterii?

Pytanie brzmi: czy po wystartowaniu stopera także się to u Ciebie zdarza? Czyli chodzi mi o to czy w czasie biegu jest gubiony sygnał, co objawia się miganiem ikony i ewentualnie nieciągłościami na wykresie tempa (a przecież nie biegniesz z podniesioną ręką)?

Oczywiście w czasie biegu nie mam możliwości przez cały czas sprawdzać ikonki satelity jednak nigdy nie zauważyłem aby ona migała. Także na wykresach nigdzie nie mam takich nieciągłości jak na wykresach Adama. Stąd mój wniosek (słuszny?), że zegarek nie gubi sygnału.
Awatar użytkownika
xrazowy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tak, mówię właśnie o takiej sytuacji.
Jak ta ikonka mruga to znaczy, ze zegarek szuka satelit (czyli zgubił "fixa") - ikonka potrafi mrugać nie tylko zanim wystartuję stoper ale i podczas jego działania, to się dzieje niejednokrotnie jak np przebiegam pod samą ścianą jakiegoś budynku. (z reszta najprościej to sprawdzisz jak wejdziesz z włączonym stoperem do jakiegoś sklepu gdzie zegarek napewno zgubi sygnał)
W tłumie jak puszczę rękę z zegarkiem swobodnie w dół to wtedy zegarek jest szczelnie otoczony przez ludzi i się gubi, jak wyciągnę ja do góry odnajduje się momentalnie. Także słabiutką antenę ma chyba ten zegarek.
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W sumie trudno, żeby miał dobrą antenę, przecież to mały zegarek :hej:
A serio to sprawdzę wersję w wyszukaniem wcześniej, w mieszkaniu. Rozumiem, że w czasie przemieszczania się mieszkanie - teren gubi sygnał, ale szybko odnajduje? Przy obecnej pogodzie czekanie 2 minuty w bezruchu na sygnał jest mało fajne biorąc pod uwagę, że nie ubieram się zbyt ciepło na bieganie

aha, też mam przypadki mrugania przed startem, zresztą widać wyraźnie, jak "pracuje" namierzanie satelity po zmianie wysokości. Mija jakiś czas zanim się ustabilizuje. Kłopotliwe jest też działanie satelity w trybie tempo - nawet stojąc najczęściej pokazuje jakąś prędkość, więc funkcje auto stop/start potrafią fix-ować
- we love run -
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

robertza pisze:A serio to sprawdzę wersję w wyszukaniem wcześniej, w mieszkaniu. Rozumiem, że w czasie przemieszczania się mieszkanie - teren gubi sygnał, ale szybko odnajduje?
Dokładnie tak. Jak chodzę po mieszkaniu to co moment gubi i znowu znajduje sygnał. Po wyjściu przed blok sygnał znajduje od razu i trzyma.

Przed treningiem zegarek kładę na parapecie (od wewnątrz oczywiście co by jakaś mewa go nie porwała :bum: ) okna południowego. Pewnie nie ma to znaczenia ale kto wie.... Nie wiem dokładnie jak długo w takich warunkach szuka bo się nie przyglądam. Ubieram się pewnie kilka minut i po tym czasie fix już jest.
Tumael
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

robertza pisze:aha, też mam przypadki mrugania przed startem, zresztą widać wyraźnie, jak "pracuje" namierzanie satelity po zmianie wysokości. Mija jakiś czas zanim się ustabilizuje. Kłopotliwe jest też działanie satelity w trybie tempo - nawet stojąc najczęściej pokazuje jakąś prędkość, więc funkcje auto stop/start potrafią fix-ować
Dokładnie mam tak samo, z tą prędkością przy bezruchu to trochę przegięcie, nie wiem jak u ciebie ale u mnie potrafi sobie co chwilę jakieś metry doliczyć :hahaha:
A wczoraj chyba wyjaśniłem problem z odzwierciedleniem dokładności trasy, w momencie gdy wbiegam w teren gdzie są wysokie bloki strasznie się gubi i po zgraniu treningu widać że trasa jest odzwierciedlona ale jakbym biegał jakieś 500 m dalej niż faktycznie biegłem.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2013, 12:33 przez Tumael, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

robertza pisze:W sumie trudno, żeby miał dobrą antenę, przecież to mały zegarek :hej:
https://drive.google.com/file/d/0B-lpaz ... sp=sharing
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tumael pisze: Dokładnie mam tak samo, z tą prędkością przy bezruchu to trochę przegięcie, nie wiem jak u ciebie ale u mnie potrafi sobie co chwilę jakieś metry doliczyć :hahaha:
A wczoraj chyba wyjaśniłem problem z odzwierciedleniem dokładności trasy, w momencie gdy wbiegam w teren gdzie są wysokie bloki strasznie się gubi i po zgraniu treningu widać że trasa jest odzwierciedlona ale jakbym biegał jakieś 500 m dalej niż faktycznie biegłem.
Mam tak samo, trochę to denerwujące przyznam, ale z drugiej strony co tam kilka metrów. A trasa to faktycznie dramat, widać to najlepiej na powtórzeniach, np interwały lub podbiegi, normalnie rozstrzał 30 metrów albo i więcej
- we love run -
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

robertza pisze:
Tumael pisze: Dokładnie mam tak samo, z tą prędkością przy bezruchu to trochę przegięcie, nie wiem jak u ciebie ale u mnie potrafi sobie co chwilę jakieś metry doliczyć :hahaha:
Mam tak samo, trochę to denerwujące przyznam, ale z drugiej strony co tam kilka metrów. A trasa to faktycznie dramat, widać to najlepiej na powtórzeniach, np interwały lub podbiegi, normalnie rozstrzał 30 metrów albo i więcej
Panowie, Wy piszecie o TRT 1.0 czy 2.0? Bo trochę się pogubiłem... :lalala:
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

TRT 1.0 - przynajmniej ja :niewiem:
- we love run -
Tumael
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja też o TRT 1.0, tylko podpiąłem się pod wątek odnośnie wydania aktualizacji do TRT 2.0
mike1982
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Posiadam egzemplarz 2.0 łapanie fixa na początku potrafi być irytujące, jednak najczęściej po wyjściu z domu robię rozgrzewkę około 5-10 min co praktycznie zawsze wystarcza do złapania sygnału.

Po aktualizacji fix złapał mi od razu satelity... Przy drugiej próbie (treningu) tak kolorowo już nie było, ale również nie było dramatu. Kolejne testy pokażą czy faktycznie nastąpiły w tej kwestii zmiany. Ogólnie gdyby nie to łapanie fixa byłbym z zegarka mega zadowolony, a tak jest to poziom względnie zadowolony.

Samo odzwierciedlenie trasy jest naprawdę dokładne. Nie mam praktycznie żadnych odchyleń...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ