Dlaczego biegacze są gorsi od piłkarzy?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
cornn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Biegacz nie symuluje, nie gwiazdorzy, trenuje regularnie, nie narzeka na warunki, nie robi wymówek na sędziego. Dodatkowo w bieganiu mamy sukcesy klasy światowej. I wszystko wskazuje na to że bieganie powinno we mnie budzić o wiele większe emocje niż np. Piłka nożna czy siatkówka ale.....

W tym roku startowałem w Półmaratonie Szlakiem walk nad Bzurą w Sochaczewie oraz w warszawskim Biegu Niepodległości. Przed każdym biegiem był grany hymn i przed każdym stałem w tłumie ludzi którzy albo mruczeli coś pod nosem albo stali na baczność jak słupy soli! Imprezy w których powinienem być wyjątkowo zmotywowany poczuciem zbiorowości i patriotyzmu zawiodły mnie nie przez organizatorów ale przez uczestników!

Czy atmosferę przedbiegową można porównać do meczu piłkarskiego? Niestety impreza biegowa pod tym względem to dno i pięć metrów mułu! Pytanie jak wygląda to w innych regionach niż Mazowsze czy w innych krajach i czy nie powinniśmy tego zmienić?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
neevle
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:11

Nieprzeczytany post

Przed każdym biegiem był grany hymn i przed każdym stałem w tłumie ludzi którzy albo mruczeli coś pod nosem albo stali na baczność jak słupy soli!
Nie każdy lubi i potrafi głośno śpiewać, ale że stali na baczność to chyba dobrze? Tańczyć mieli? :lalala:

Popularny jest ten sport, w który sponsorzy wkładają kupę kasy, jest promocja i takie tam. Piłka nożna jest popularna na całym świecie i żadne obywatelskie oburzenie tego nie zmieni. Zresztą... czy na przekór temu, co piszesz, nie mamy właśnie boomu na bieganie w Polsce, a pakiety startowe rozchodzą się jak cebula w promocji?
Czy atmosferę przedbiegową można porównać do meczu piłkarskiego? Niestety impreza biegowa pod tym względem to dno i pięć metrów mułu! Pytanie jak wygląda to w innych regionach niż Mazowsze czy w innych krajach i czy nie powinniśmy tego zmienić?
Mecz piłkarski jest do oglądania, amatorska impreza biegowa jest od tego, żeby brać w niej udział i tym się na pewno różni. Fan piłki nożnej może co najwyżej pokopać z kolegami na podwórku, wielbiciel biegania może wziąć udział w tym samym wyścigu, co mistrzowie. Co do atmosfery to ja rzadko kiedy miałam jakieś zastrzeżenia - zwykle jest radośnie, przyjaźnie, na większych robi się wręcz atmosfera święta sportowego. A jakieś tam porównanie mam - od wielkich spędów typu Półmaraton Warszawski, po bardziej kameralne lubelskie dychy. Natomiast transmisji z takich wydarzeń nie chciałabym oglądać - nuda. Ale tu wypowiadam się ostrożnie, nie jestem reprezentatywna, bo generalnie nie oglądam relacji z żadnych wydarzeń sportowych.
5km - 20:23, 10km - 42:11, 21.1km - 1:35:58
[url=https://biegambyjesc.wordpress.com/]Mój blog - Biegam by jeść[/url]
[url=https://www.facebook.com/biegambyjesc/]Facebook - Biegam by jeść[/url]
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bieganie długodystansowe bo nie mówię tu o sprincie na poziomie światowym, jest po prostu nudne do oglądania, w takim maratonie po pierwszych 15 minutach ogląda się np 5 płatnych zająców korzy mają zadanie przez 30km ciągnąć czołówkę 3 innych biegaczy. Nie ma żadnych widowiskowych pokazów wyskoków, minięć czy wprowadzenie w błąd przeciwnika i wyrobienie tym sposobem przewagi jak to w sportach zespołowych jest.
Sam oglądałem kilka transmisji - i muszę przyznać, że gdyby nie komentatorzy, który jakieś ciekawostki o trasie zawodnikach, treningu, byłych rekordach itp wplatali to bym całkowicie wymiękł.
Nie ma tu gwiazdorów - bo nikt nie jest skłonny płacić wejściówek żeby oglądać ich zmagania, więc nie ma dużych pieniędzy - to i gwiazdorzenia nie ma. Mi akurat to nie przeszkadza żeby samemu biegać.
cornn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie każdy lubi i potrafi głośno śpiewać, ale że stali na baczność to chyba dobrze? Tańczyć mieli?
Odśpiewanie Mazurka Dąbrowskiego nie powinno nikomu sprawiać problemu. Serio uważasz że wysłuchanie w ciszy hymnu przez kilkutysięczny tłum to najlepsze wyjście? Mi się wtedy robi smutno.
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cornn pisze:
Nie każdy lubi i potrafi głośno śpiewać, ale że stali na baczność to chyba dobrze? Tańczyć mieli?
Odśpiewanie Mazurka Dąbrowskiego nie powinno nikomu sprawiać problemu. Serio uważasz że wysłuchanie w ciszy hymnu przez kilkutysięczny tłum to najlepsze wyjście? Mi się wtedy robi smutno.
Nie byłem tam ale w ciszę to mi się wierzyć nie chce. A co do śpiewania to chyba zawsze tak jest - przed meczem reprezentacji gdzie jest tylko garstka kopaczy świadomych że będą transmitowani a i tak widać w że połowa z nich tylko mruczy/markuje śpiew. Może problem jest taki, że Ty za cicho śpiewałeś bo przy głośniejszym śpiewie więcej osób by się zmobilizowało.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Moja poprzednia odpowic wymazalem... ale jedno zostawie:

Polityka i wiara nie ma w sporcie nic do szukania.

Pozd.
Rolli
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a dlaczego? szczególnie w odniesieniu do wiary? naprawdę mnie interesuje skąd taka myśl...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:a dlaczego? szczególnie w odniesieniu do wiary? naprawdę mnie interesuje skąd taka myśl...
Bo polityczne i religijne upodobania sa rzecza osobista.

Pomrucz sobie twoj hymn albo pomodl sie dla siebie, ale nie wymagaj tego ode mnie!
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ok, czyli można byłoby powiedzieć, że moja wiara jednak ma w moim bieganiu coś do szukania?

rzecz jasna, nie będę ciebie zmuszał do modlitwy :) za to pomodlę się za Ciebie :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W pilce czesto cos sie dzieje, zmienia, zadziwia.

Ludzie na calym swiecie upodobali sobie pilke jako glowny sport. Biegacze i nne dyscypliny czuja sie zepchnieci na margines i niedoceniani.

Kiedy bylem w kompanii sportowej bardzo nam dokuczal widok pilkarzy z podstawowego skladu Legii, ktorzy byli nalogowymi palaczami i dostawali zadyszki po 1 km wolnego truchtu.

Kiedys kiedy pelnilem sluzbe przy glownej bramie pojawil sie jakis mlodzian z zachodnia bryka, nakazujacy mi otworzenie, bo "ma spotkanie z szefem". Powiedzialem mu ze bardziej olsni szefa w negocjacjach kiedy jednak wejdzie na teren klubu o wlasnych silach. Chlopak zaniemowil spodziewajac sie czolobitnosci i uwielbienia. Zaraz potem wsciekle powiedzial ze sie poskarzy szefowi, ktory kaze mi "na kolana pasc i zebrac o wybaczenie".

Nazwiska nie znam i chyba tak powinno byc.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:ok, czyli można byłoby powiedzieć, że moja wiara jednak ma w moim bieganiu coś do szukania?

rzecz jasna, nie będę ciebie zmuszał do modlitwy :) za to pomodlę się za Ciebie :)
Mozesz sie modlic za mnie 3x dzienni. Mi to nie przeszkadza. Ale Kolega u gory chce zebysmy wszyscy spiewali hymny na cale gardlo, stali na bacznosc i musza pokazac sie lezki w oczach...

Mnie zycie nauczylo, ze nacjonalizm znajduje sie talko o 1mm od radykalizmu.
cornn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dlaczego nacjonalizm? Nacjonalizm szedł chwilę później.
Tak uważam że powinniśmy śpiewać hymn i apel o to jest celem tego wątku!! W regulaminie masz podane cele tego biegu i pierwszy z nich to "Upamiętnienie 95. Rocznicy Odzyskania Niepodległości." I nie widzę nic złego jeżeli komuś się pokażą łezki w oczach i nie uważam że jest to bieg polityczny tylko historyczny.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

prawda jest taka, że dużej części biegaczy nie obchodzi co to za bieg, co ma zapisane w regulaminie, tylko czy trasa jest płaska i ma atest :)

nie wartościuję, zwracam uwagę na fakt.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
eleazar
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To organizator decyduje o charakterze imprezy - dystansie, ateście, nagrodach itp. Każdy z Was może zorganizować swój własny BN - np. z pochodniami, wspólnym tempem dla wszystkich i śpiewaniem roty...
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No bez przesady nie trzeba być skrajnym prawicowcem, żeby okazać szacunek do najważniejszych symboli państwowych. Jeśli komuś nie robi znaczenia czy jest Polakiem czy w wolnej Polsce, czy niewolnikiem/podludziem jako wasal innego narodu to może tak napisać. Jeśli nie śpiewasz hymnu bo nie lubisz śpiewać/nie masz słuchu/ oszczędzasz się przed biegiem to OK, ale jeśli nie śpiewasz hymnu bo nie wierzysz w te polityczne brednie a ludzie którzy oddali życie na kraj to jacyś psychole - to jednak nie powinieneś startować w tym biegu. Równie dobrze jutro możesz powiedzieć że własną matkę i własnego ojca to też masz w d...e bo nie wierzysz w te rodzinne więzy.

Troche off topic sie zrobi ale trudno ...
ODPOWIEDZ